Η Ελλάδα στον Καθρέφτη

"Ευρωπαϊκά Χρήματα Στην Ελλάδα" - Το Δεύτερο Επεισόδιο του "Καθρέφτη"

Στο δεύτερο επεισόδιο της ενημερωτικής εκπομπής του ΣΚΑΙ "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη", παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας "Ευρωπαϊκά Χρήματα στην Ελλάδα"

Την Τετάρτη 24/2, προβλήθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το δεύτερο επεισόδιο της ενημερωτικής εκπομπής, "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη". Τα αποτελέσματα της έρευνας της διαΝΕΟσις με τίτλο "Ευρωπαϊκά Χρήματα στην Ελλάδα" σχολιάστηκαν από το Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, τον Περιφεριάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, τον Υφυπουργό για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, τους πρώην Υπουργούς Μαριέττα Γιαννάκου και Θεόδωρο Πάγκαλο, τον πρώην Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντώνη Τριφύλλη, τον π. Βουλευτή Παναγιώτη Καρκατσούλη, το Διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή και τους πρώην Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων, Σπύρο Ευσταθόπουλο και Διομήδη Σπινέλλη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το επεισόδιο της εκπομπής εδώ:

 

Ο ι Γ. Καμίνης και Κ. Μπακογιάννης ανέφεραν ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί η εμπιστοσύνη του κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και της έλλειψης σωστής στόχευσης  σε έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

kartela 03

Η Μ. Γιαννάκου, ο Θ. Πάγκαλος, ο Α.Χαρίτσης, ο Α. Τριφύλλης και ο Δ. Παντερμαλής τόνισαν πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πακέτων στήριξης καθώς ποτέ δεν υπήρξε από την Ελλάδα μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Στρατηγικός σχεδιασμός που θα στόχευε στην ενδυνάμωση και στην ανάπτυξη συγκεκριμένων κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Η χρήση των κονδυλίων ήταν περισσότερο οριζόντια, ενώ όπως αναφέρθηκε και από τον Π. Καρκατσούλη, τα ευρωπαϊκά χρήματα χρησιμοποιήθηκαν αρκετές φορές για την ενίσχυση του πελατειακού κράτους και της θέσης του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργού.

Όλοι οι προσκεκλημένοι συμφώνησαν ότι στο μέλλον, τα ευρωπαϊκά χρήματα είναι απαραίτητο να επενδυθούν  στην ενίσχυση της παιδείας, της έρευνας και της καινοτομίας, προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστικό πολλαπλασιαστικό όφελος για τη χώρα.

Αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ 2014-2020 (PDF)

Η εκπομπή "Η Ελλάδα Στον Καθρέφτη" προβάλλεται στο ΣΚΑΪ κάθε δεύτερη Τετάρτη, στις 00:10 το βράδυ. Μπορείτε να δείτε όλα τα προηγούμενα επεισόδια στο κανάλι της διαΝΕΟσις στο YouTube