"To Προσφυγικό Πρόβλημα" - Το Τρίτο Επεισόδιο Του "Καθρέφτη"

Στο τρίτο επεισόδιο της ενημερωτικής εκπομπής του ΣΚΑΪ "Η Ελλάδα Στον Καθρέφτη" παρουσιάσθηκαν και σχολιάσθηκαν τα ευρήματα της έρευνας της διαΝΕΟσις "Το Προσφυγικό Πρόβλημα Και Οι Έλληνες".

Την Τετάρτη 9/3/2016, η εκπομπή "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη" παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας της διαΝΕΟσις "Το Προσφυγικό Πρόβλημα Και Οι Έλληνες". Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 από την εταιρεία Public Issue σε δείγμα 1220 ατόμων, είχε σκοπό να καταγράψει τις βασικές απόψεις των Ελλήνων για το προσφυγικό πρόβλημα και τους εμπλεκόμενους σε αυτό δρώντες.

syrigos_tsokli_kairidisΣτο πρώτο panel της εκπομπής φιλοξενήθηκαν ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης και η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη. Οι δύο επιστήμονες έδωσαν μία συνολική εικόνα του προβλήματος και προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τα αίτια της γιγάντωσής του, αλλά και την τις πιθανές διαστάσεις που θα λάβει στο σύντομο μέλλον, αναλύοντας μία σειρά από παράγοντες που οδήγησαν στην γιγάντωση του προσφυγικού ρεύματος προς την Ελλάδα, ενώ η Μάγια Τσόκλη μετέφερε ιστορίες και εικόνες από τα ταξίδια της στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας και της Μέσης Ανατολής γενικότερα.

Στη συνέχεια, o διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος και ο διευθυντής ερευνών Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασαν τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας.

Τα αποτελέσματά της, αλλά και η συνολική κατάσταση bitsas_koumoutsakos_saitakisπου έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, σχολιάσθηκαν από τον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο,  τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α Δημήτρη Βίτσα, καθώς και από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος Νίκο Σαϊτάκη. Ο κ. Βιτσας ανέλυσε το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος σε επίπεδο δράσεων αλλά και κατανομής των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ άσκησε κριτική στο κυβερνητικό έργο, παρουσιάζοντας την εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο πρόεδρος των αξιωματικών του Λιμενικού σώματος, με τη σειρά του, μίλησε για την προσπάθεια των ανθρώπων του λιμενικού να ανταποκριθούν στις δύσκολες απαιτήσεις του προσφυγικού προβλήματος, τονίζοντας τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού του λιμενικού σώματος με ευθύνη του κράτους.


Η εκπομπή "Η Ελλάδα Στον Καθρέφτη" προβάλλεται στο ΣΚΑΪ κάθε δεύτερη Τετάρτη, στις 00:10 το βράδυ. Μπορείτε να δείτε όλα τα προηγούμενα επεισόδια στο κανάλι της διαΝΕΟσις στο YouTube.