akraia_ftwxeia_ellada

Η Ακραία Φτώχεια Στον "Καθρέφτη"

Στο έβδομο επεισόδιο της εκπομπής συζητήθηκαν τα ευρήματα της έρευνας "Η Ακραία Φτώχεια Στην Ελλάδα"

Την Τετάρτη 9/6 προβλήθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ το έβδομο επεισόδιο της ενημερωτικής εκπομπής "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη", στο οποίο σχολιάστηκαν τα αποτελέσματα της νέας έρευνας της διαΝΟΕσις "Η Ακραία Φτώχεια Στην Ελλάδα".

Την εκπομπή παρουσίασαν ο Κωνσταντίνος Ζούλας και η Νίκη Λυμπεράκη και μαζί τους ήταν από την διαΝΕΟσις ο Διευθυντής Περιεχομένου Θοδωρής Γεωργακόπουλος και ο Διευθυντής Ερευνών Κυριάκος Πιερρακάκης.

Δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τι είναι η φτώχεια; Ποιο είναι το αληθινό πρόσωπο του προβλήματος στην Ελλάδα και πώς έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων; Τι μπορεί να γίνει σήμερα για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης;

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το επεισόδιο εδώ:

Τα αποτελέσματα σχολιάστηκαν από πρόσωπα του πολιτικού και του ακαδημαϊκού κόσμου αλλά και από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και της Εκκλησίας.

Αλλά ποιος είναι ο ορισμός της φτώχειας; Πώς ξεκινάμε για να περιγράψουμε το πρόβλημα;

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε πως δύο από τους λόγους επιδείνωσης του φαινομένου της ακραίας φτώχειας είναι η αυξανόμενη ανεργία σε συνδυασμό με τη μη λήψη μέτρων για την καταπολέμησή της αλλά και το συντηρούμενο πελατειακό κράτος. Επίσης ανέφερε πως πρέπει να διοχετευθούν χρήματα στους Δήμους από την κεντρική διοίκηση για την υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, δηλώνοντας παράλληλα μη αισιόδοξος για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ αναφέρθηκε στο διαρκώς επιδεινούμενο πρόβλημα και στις δράσεις της Εκκλησίας για τη στήριξη των πολιτών με στόχο την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη συντήρηση δύο γηροκομείων και τριών παιδικών σταθμών, ενώ όπως και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θεωρεί πως δεν αρκούν απλά δράσεις φιλανθρωπίας. Αντίθετα, πιστεύει πως είναι απαραίτητο να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα και κατευθύνσεις στους πολίτες που έχουν ανάγκη, ώστε αυτοί να αναλάβουν ουσιαστική δράση.

Η Πρόεδρος της ActionAid Ελλάς Αλεξάνδρα Μητσοτάκη τόνισε το μέγεθος του προβλήματος και υπογράμμισε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την ανατροπή του παράδοξου της Ελλάδας, οι ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι δηλαδή να συντηρούν οικονομικά τους νέους, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Επίσης αναφέρθηκε στη σχετική δράση της ActionAid Ελλάς, μέσα από την οποία δίνονται μικροδάνεια και στήριξη σε πολίτες που θέλουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση.

Capture

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας Μάνος Ματσαγγάνης, αιτιολόγησε τα υψηλά ποσοστά ακραίας φτώχειας στους νέους 18-29 ετών (24,4%) έναντι των πολύ χαμηλών στην ηλικιακή ομάδα 65+ (2,7%), αναφέροντας πως οι νέοι σε αντίθεση με τη δεύτερη ομάδα –της οποίας το εισόδημα έχει προστατευθεί σε κάποιο βαθμό στα χρόνια της κρίσης και εξακολουθεί να καταβάλλεται μηνιαίως-  δεν έχουν να λαμβάνουν κανένα εισόδημα.

Επίσης, παρατήρησε σχετικά με τη γενική εικόνα του προβλήματος, πως αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, όταν εξαντληθούν οι προσωρινές λύσεις (αποταμιεύσεις περασμένων ετών, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.).

Σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους προσκεκλημένους, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, χαρακτήρισε το πρόβλημα της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα «ανθρωπιστική κρίση» και υποστήριξε πως μέχρι σήμερα ακολουθούνταν αναποτελεσματικές πολιτικές που οδήγησαν σε ένα επιδοματικό – ιδρυματικό κράτος, ενώ τόνισε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την παρούσα κυβέρνηση είναι μέτρα παροχής σε είδος (ηλεκτροδότηση, επιδότηση ενοικίου κ.λπ.). Παράλληλα ανέφερε το σχεδιασμό περαιτέρω μέτρων για την ανακούφιση των Ελλήνων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ο Μάνος Ματσαγγάνης αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση που έκανε η ομάδα του στις πολιτικές κατά της φτώχειας που είχαν υλοποιήσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, με μέτρια αποτελέσματα.

Στο τέλος, ο Μάνος Ματσαγγάνης αναφέρθηκε στα τρία μέτρα που προτείνει η έρευνα: α) την επέκταση του επιδόματος ανεργίας, β) την αναβάθμιση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και γ) την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η εκπομπή "Η Ελλάδα Στον Καθρέφτη" προβάλλεται από τον ΣΚΑΪ κάθε δεύτερη Τετάρτη, στις 00:10 το βράδυ. Μπορείτε να δείτε όλα τα προηγούμενα επεισόδια στο κανάλι της διαΝΕΟσις στο YouTube.