H Φοροδιαφυγή Στον "Καθρέφτη"

Στο όγδοο επεισόδιο συζητήθηκαν τα ευρήματα της νέας έρευνας "Η Φοροδιαφυγή Στην Ελλάδα".

Την Τετάρτη 22/6 προβλήθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ το όγδοο επεισόδιο της ενημερωτικής εκπομπής "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη", στο οποίο σχολιάστηκαν τα αποτελέσματα της νέας έρευνας της διαΝΟΕσις "Η Φοροδιαφυγή Στην Ελλάδα".

Την εκπομπή παρουσίασαν ο Κωνσταντίνος Ζούλας και η Νίκη Λυμπεράκη ενώ ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος και ο Διευθυντής Ερευνών Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασαν τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας για την φοροδιαφυγή.

Τα αποτελέσματα σχολίασαν ο π. Υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο σημερινός αν. Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, δύο πρώην ΓΓΔΕ, ο νυν ΓΓΔΕ, και ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το επεισόδιο εδώ:

Ο π. Υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης υποστήριξε πως η υπερφορολόγηση δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής και στο πρόβλημα των μειωμένων φορολογικών εσόδων στη χώρα, με δεδομένη την παγκόσμια οικονομική κρίση και το καθεστώς οικονομικής ύφεσης που επικρατεί. Αντίθετα, αποτελεσματική θα μπορούσε να αποδειχθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών -γεγονός που θα έδινε λιγότερα κίνητρα φοροδιαφυγής- σε συνδυασμό όμως με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Επίσης, ως μέτρο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ, πρότεινε την ύπαρξη ενιαίων συντελεστών για όλες τις κατηγορίες και την ύπαρξη δύο συντελεστών ένα για τα προϊόντα και ένα πολύ χαμηλός έως μηδενικό για τις υπηρεσίες.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανέφερε πως μεγάλη εστία φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής αποτελούν το λαθρεμπόριο και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις μέσω ενδο-ομιλικών συναλλαγών, transfer pricing κλπ. Για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος πρότεινε τον έλεγχο μεγάλων υποθέσεων όπως στο Κέντρο Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου. Επίσης ανέφερε, πως τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι ενθαρρυντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ λείπει ένα αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο το οποίο θα ενισχύει το ελεγκτικό έργο.

Ο βουλευτής και π. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης μετέφερε τις δικές του εμπειρίες από την θητεία του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και μίλησε για τις προσπάθειες της δικής του διοίκησης για τον περιορισμό του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παδημητρίου μίλησε για την πολιτική διάσταση της φοροδιαφυγής και πώς το κράτος συχνά ενθάρρυνε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες να αποκρύπτουν έσοδα. Τόνισε πως τίθεται πολιτικό ζήτημα πίσω από την παραοικονομία και από την φοροδιαφυγή.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα για την Φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, εδώ:

Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η εκπομπή "Η Ελλάδα Στον Καθρέφτη" προβάλλεται από τον ΣΚΑΪ κάθε δεύτερη Τετάρτη, στις 00:10 το βράδυ. Μπορείτε να δείτε όλα τα προηγούμενα επεισόδια στο κανάλι της διαΝΕΟσις στο YouTube.