deksiotites_twn_ellinwn
Photography: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας / Flickr
Αρθρογραφια |

Αριθμοί: Oι Δεξιότητες Των Ελλήνων Σύμφωνα Με Τον ΟΟΣΑ

Πόσο ικανοί είναι οι ενήλικες Έλληνες; Πώς τα πάνε σε βασικές επαγγελματικές και γνωσιακές δεξιότητες, σε σύγκριση με ενήλικες από άλλες 40 χώρες;

Ο ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος PIAAC  (Programme for the International Assessment of Adult Competencies) πραγματοποίησε μία Έρευνα για τις Δεξιότητες των Ενηλίκων η οποία προσπάθησε να καταγράψει τις δεξιότητες των ενήλικων πολιτών σε 40 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά το  διάστημα 1/4/2014 - 31/3/2015 στη χώρα μας πήραν μέρος 4.925 άτομα ηλικίας 16-65 ετών. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές τους δεξιότητες, ενώ ακολούθησε και τεστ που αφορούσε στην κατανόηση κειμένου, στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και στις βασικές τεχνολογικές γνώσεις, όπως η χρήση Η.Υ.

Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα φαίνεται πως είναι αποθαρρυντικά καθώς 1 στους 4 συμμετέχοντες (26,5%) έχει πολύ χαμηλό επίπεδο στην κατανόηση κειμένου,την ίδια στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος του ΟΟΣΑ βρίσκεται στο 18,9%. Μόνο 1 στους 20 ενήλικους Έλληνες φαίνεται πως έχει υψηλού επιπέδου δεξιότητες στην κατανόηση κειμένου, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι στο 10,6%.

Σχετικά με τις δεξιότητες σε επίλυση μαθηματικών προβλημάτων, μόλις το 5,6% των ενηλίκων στην Ελλάδα πέτυχε στο 4ο από τα συνολικά 5 επίπεδα δυσκολίας, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (11,2%). Στο επίπεδο δυσκολίας 3 τα τα κατάφεραν 1 στους 4 ερωτηθέντες (25,1%), την ίδια στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος επιτυχίας του ΟΟΣΑ στο ίδιο επίπεδο ήταν στο 31,8%.

Σε επίπεδο τεχνολογικών δεξιοτήτων, το 17,4% των ενηλίκων στην Ελλάδα δεν έχει εμπειρία στη χρήση Η/Υ -ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ κυμαίνεται στο 10%. Πηγαίνοντας πιο βαθιά στις τεχνολογικές δεξιότητες, σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες (47,9%)  κατατάχθηκε στην χαμηλότερο βαθμολογικό επίπεδο (Επίπεδο 1) όσον  αφορά την επίλυση προβλημάτων σε περιβάλλον Η/Υ. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι μεγάλος, αλλά όχι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που βρίσκεται στο 42,9%.

Τέλος, αποθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί πως μόλις μόλις 1 στους 4 ενήλικους ηλικίας 55-65 ετών έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, για τις ηλικίες 25-35 το ίδιο ποσοστο διαφοροποιείται σημαντικά, πέφτοντας στο 27,3%.

Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ελλάδα στον παρακάτω διαδραστικό πίνακα:

Τέλος, μπορείτε να βρείτε όλους τους δείκτες, τα ερωτηματολόγια και τα datasets της έρευνας στα παρακάτω links:

PIAAC, 2015: Full selection of indicators
Sample questions and questionnaire
Public data and analysis