Ανάπτυξη Ναι, Αλλά Πώς;

Μία συζήτηση και ένα βιβλίο για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα.

Την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς εκδήλωση με θέμα: Ανάπτυξη ναι, αλλά πώς; Χάρτης εξόδου από την κρίση: Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα.

Αφορμή αποτέλεσε η κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου της διαΝΕΟσις και ως στόχο είχε την προώθηση του δημοσίου διαλόγου γύρω από το νέο παραγωγικό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο ιδρυτής και Πρόεδρος της διαΝΕΟσις Δημήτρης Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι «παρά τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο των τελευταίων ετών, είναι ανάγκη για  τη χώρα και το μέλλον της να ολοκληρωθεί ένας ριζοσπαστικός εκσυγχρονισμός της πολιτικής πρακτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας και της λειτουργίας των θεσμών της». Πρόσθεσε επίσης ότι «αυτό που επιπλέον χρειάζεται είναι η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα απελευθερώσει το επιχειρηματικό δαιμόνιο και τις δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα».

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Καλλίτσης και την πλαισίωσαν με παρεμβάσεις τους ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης ΣτουρνάραςΟ κ. Δραγασάκης μεταξύ άλλων δήλωσε ότι σε περίπτωση που οι Eυρωπαίοι εταίροι προχωρήσουν στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, τότε θα δοθεί η δυνατότητα για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και για φοροελαφρύνσεις. Ο κ. Στουρνάρας, ανάφερε πως η ελληνική οικονομία έχει σήμερα τις δυνατότητες να περάσει, σχετικά σύντομα, σε μια νέα αναπτυξιακή φάση, εφόσον βέβαια συνεχισθεί με επιτυχία η εφαρμογή του προγράμματος.

Ο π. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της εφαρμογής ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο θα προβλέπει την υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Επίσης αναφέρθηκε σε αποτυχημένες και αναποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, όπως είναι είναι για παράδειγμα οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της βιομηχανίας γάλακτος.

Με τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Eurobank Ergasias A.E Νικόλαος Καραμούζης τόνισε ότι «χρειαζόμαστε την κοινωνία μαζί μας, να πείσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ότι, η οικονομία της αγοράς, οι μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη, οι ανοικτές αγορές και οι επενδύσεις, δημιουργούν θέσεις εργασίας, εισοδήματα και πλούτο, διευρύνουν τις δυνατότητες κοινωνικής πολιτικής, προσφέρουν ελπίδα και προοπτική, σταθεροποιούν ή βελτιώνουν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και απομειώνουν την υπερχρέωση δημοσίου και ιδιωτών».

Στις στρεβλώσεις του προηγούμενου παραγωγικού μοντέλου και στους μύθους της κρίσης και της τελευταίας εξαετίας αναφέρθηκαν ο Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής του ΟΠΑ και συντονιστής της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου και ο Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος επίσης της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου.

Οι ομιλίες των συμμετεχόντων θα είναι σύντομα διαθέσιμες ολόκληρες στο κανάλι της διαΝΕΟσις στο YouTube.