Photography: Andrew Hyde / Flickr
Αρθρογραφια |

Αριθμοί: Οι Απόψεις Των Ελλήνων Για Την Οικονομία Και Το Ευρώ Στο Ευρωβαρόμετρο

Όπως και πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα του Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου (Flash Eurobarometer) με θέμα τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών για τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωζώνη. Τι απάντησαν οι Έλληνες;

Όπως όλα τα έκτακτα Ευρωβαρόμετρα που διεξάγονται κατά τη διάρκεια του χρόνου, έτσι και αυτό είχε μία θεματική: Τις απόψεις των Ευρωπαίων για τη συμμετοχή της χώρας τους στη ζώνη του Ευρω. Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη μεταξύ 17 και 18 Οκτωβρίου 2016 στα 19 Κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με συμμετοχή 17.500 ερωτώμενων, εκ των οποίων περίπου 1000 ήταν από την Ελλάδα.

Ένα από τα κεντρικά συμπεράσματα της έρευνας είναι η πτώση της συνολικής εμπιστοσύνης προς το ενιαίο νόμισμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά 5%. Για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι χειρότερο, καθώς η εμπιστοσύνη προς το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2016. Επίσης παρατηρείται αύξηση των πολιτών που εναντιώνονται στο Ευρώ, κατά 8%.

Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 446 - Oι Απόψεις Των Ελλήνων Για Το Ευρώ

Εκτακτο Ευρωβαρόμετρο 446 - Oι Απόψεις Των Ευρωπαίων Για Το Ευρώ

Ωστόσο, για την Ελλάδα συμβαίνει και κάτι παράδοξο: Παρά την αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων που δηλώνουν πως το ευρώ "είναι κάτι κακό για την χώρα", οι Έλληνες -περισσότερο από κάθε Ευρωπαίο- επιθυμούν στενότερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών μεταξύ των Κρατών-μελών της Ευρωζώνης (83%), ξεπερνώντας το αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 16%. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως παρόμοια τάση παρουσιάζουν στις απαντήσεις τους όλοι οι πολίτες των κρατών του λεγόμενου "Ευρωπαϊκού Νότου" (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα Κύπρος), ενώ ταυτόχρονα στις ίδιες χώρες είναι εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό που απαντά πως οι οικονομικές πολιτικές των Κρατών-μελών πρέπει να συντονίζονται πλήρως.

Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 446 - Oι Απόψεις Των Ευρωπαίων Για Τον Συντονισμό Των Οικονομικών Πολιτικών Των Κρατών-Μελών Της Ευρωζώνης

Παρά την πεποίθηση της πλειονότητας των Ελλήνων για περισσότερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των μελών της Ευρωζώνης ,συγκριτικά στοιχεία από το 2015 και δείχουν σαφή υποχώρηση των απόψεων περί στενής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Σε σύγκριση με το 2015,  8% περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν πως η οικονομική συνεργασία μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης έχει αποδυναμωθεί.

Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 446 - Oι Απόψεις Των Ελλήνων Για Την Οικονομική Συνεργασία Των Κρατών-Μελών Της Ευρωζώνης

Σχετικά με τις απόψεις περί "Ευρωπαϊκής Ταυτότητας", οι Έλληνες δηλώνουν πως δεν αισθάνονται περισσότερο Ευρωπαίοι λόγω της χρήσης του Ευρώ κατά 80%, ένα ποσοστό που απέχει λίγο από τις απαντήσεις των υπόλοιπων Ευρωπαίων (74%). Μόνο το 17% των Ελλήνων ερωτηθέντων αισθάνονται «περισσότερο Ευρωπαίοι» λόγω της χρήσης του ενιαίου νομίσματος.

Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 446 - Oι Απόψεις Των Ελλήνων Για Την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα

Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 446 - Oι Απόψεις Των Ευρωπαίων Για Την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα

 

Μπορείτε να βρείτε όλα τα data του Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου, εδώ:
FLASH EUROBAROMETER 446 - Country Statistics (.xls)