Photography: Juan Luis Garcia Sanchez / Flickr
Αρθρογραφια |

Οι Τελευταίες Εξελίξεις Για Τις Περιοχές Νatura 2000

Ανακοινώθηκε η επέκταση των θαλάσσιων περιοχών Νatura 2000 και δόθηκε παράταση στη λειτουργία των ΦοΔΠΠ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.

Τον Νοέμβριο του 2017, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μία μελέτη για τις περιοχές Νatura 2000, που είχε στόχο να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισής τους. Μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων της μελέτης, ήταν πως η ορθή αξιοποίηση των συγκεκριμένων περιοχών μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την εγχώρια οικονομία, που σε αριθμούς μεταφράζονται σε €2 δισ. τον χρόνο σε επίπεδο εσόδων και σε 15.000 νέες θέσεις εργασίας. Η διαΝΕΟσις είχε προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων, με σημαντικότερες αυτές που αφορούν την αναδιοργάνωση και χρηματοδότηση της λειτουργίας των φορέων διαχείρισης των συγκεκριμένων περιοχών.

Τον ίδιο μήνα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις περιοχές Νatura 2000, το οποίο, αφενός πρότεινε την αύξηση των Φορέων Διαχείρισης και Προστασίας Προστατευόμενων Περιοχών (ΦοΔΔΠ), αφετέρου επέκτεινε τα χωρικά όρια των αρμοδιοτήτων τους για να καλύπτουν το 100% των προστατευόμενων περιοχών. Η διαβούλευση έληξε στις 22 Νοεμβρίου 2017, ωστόσο το σχέδιο νόμου δεν έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή έως σήμερα, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει με πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να καλυφθεί το θεσμικό κενό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει τις συμβάσεις των υφιστάμενων ΦοΔΠΠ μέχρι τον Φεβρουάριο. Βεβαίως, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Υπενθυμίζεται πως σήμερα υπάρχουν 28 ΦοΔΠΠ, οι οποίοι καλύπτουν συνολικά μόνο 95 από τις 419 προστατευόμενες περιοχές της χώρας και οι οποίοι λειτουργούν με αλλεπάλληλες παρατάσεις λειτουργίας και ελλιπή χρηματοδότηση, κυρίως λόγω της έλλειψης ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου. Όπως επισημαίνει η υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον της WWF Ελλάς Ιόλη Χριστοπούλου στο ΒΗΜΑ, "Αν η Βουλή δεν ψηφίσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες νέο νόμο για την οργάνωση του συστήματος προστατευόμενων περιοχών, τα πιο πολύτιμα κομμάτια της ελληνικής φύσης θα μείνουν από 1ης Ιανουαρίου εντελώς απροστάτευτα".

Στην έρευνα της διαΝΕΟσις επισημαίναμε εξάλλου και το γεγονός ότι η προστασία των θαλάσσιων περιοχών της χώρας υστερούσε σημαντικά, καθώς μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της ελληνικής επικράτειας είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε στις 18/12/2017 την επέκταση των θαλάσσιων περιοχών Νatura στο 22% των εθνικών υδάτων της χώρας. Πιο συγκεκριμένα εντάχθηκαν στο εθνικό δίκτυο 95 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ZEΠ) και Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), οι οποίοι κατανέμονται ως εξής:

Τύπος Αριθμός
ΤΚΣ χερσαίοι 34
ΤΚΣ θαλάσσιοι 21
ΖΕΠ θαλάσσιες 26
ΖΕΠ – θαλάσσιες και χερσαίες 6
ΖΕΠ χερσαίες 1
ΤΚΣ – θαλάσσιοι και χερσαίοι 6
ΤΚΣ – ΖΕΠ θαλάσσιοι 1

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος «Η ένταξη νέων περιοχών στο δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ακόμα ένα βήμα για την ολοκλήρωση του πλαισίου προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος. Υπογραμμίζω ότι λόγω των χρόνιων ελλείψεων, η χώρα βρίσκεται σε προδικαστικό στάδιο (αιτιολογημένη γνώμη) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν έχει λάβει μέτρα προστασίας και διαχείρισης για τις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης του Natura 2000».

Mπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη της διαΝΕΟσις για τις Προστατευόμενες Περιοχές "Natura 2000" εδώ:

Περιοχές Νatura 2000 - Δομή, Λειτουργία & Αναπτυξιακές Προοπτικές (PDF)