Αρθρογραφια |

Μνημόνιο: Οι Εκκρεμότητες Πριν Από Το Τέλος

Διατρέχοντας τη λίστα των παραδοτέων που απομένουν προκειμένου να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση των ελληνικών μνημονίων.

Εδώ και τρεις περίπου μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη η τέταρτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους εταίρους και πιστωτές της μια σειρά από παραδοτέα. Διαβάζοντας κάποιος τη λίστα από την πιο πρόσφατη έκθεση συμμόρφωσης (σ. 65-73 -μπορείτε να τη βρείτε ολόκληρη μεταφρασμένη παρακάτω, στο τέλος αυτού εδώ του κειμένου), που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο συναντά κάποιος τα γνωστά θέματα: Δημοσιονομικά μέτρα, αλλαγές στον μηχανισμό είσπραξης εσόδων, ενεργειακά θέματα, αδειοδότηση επενδύσεων, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, κλπ.

Η τέταρτη αξιολόγηση όμως παρουσιάζει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, που δεν σχετίζεται τόσο με τα παραδοτέα. Καθώς το μνημόνιο λήγει τον ερχόμενο Αύγουστο, αυτή θα είναι η αξιολόγηση, που, εκτός απροόπτου, θα "κλείσει" την περίοδο των μνημονίων για τη χώρα. Στον ίδιο χρόνο που θα ικανοποιείται η παρακάτω λίστα, η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της το πώς θα πορευτεί τα επόμενα χρόνια (οπότε θα "τρέχουν" μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά δεν θα υπάρχει πια μνημονιακή χρηματοδότηση), ίσως και τον τρόπο με τον οποίο θα διευθετηθεί το χρέος. Πρόκειται για ζητήματα αρκετά πιο δύσκολα και λεπτά από τη διαχείριση της παρακάτω λίστας.

Γι’ αυτόν το λόγο, τα παρακάτω σημεία δεν κρύβουν κάποια μεγάλη έκπληξη ή μια σπουδαία ανατροπή για όσους παρακολουθούν την εξέλιξη των μνημονίων και των αξιολογήσεων. Τα ζητήματα είναι γνωστά, αποτελούν συνέχεια προηγούμενων προαπαιτούμενων, κάποια μάλιστα επαναλαμβάνονται εδώ και καιρό αυτούσια στις εκθέσεις συμμόρφωσης. Αντίστοιχα οι -καλές ή κακές- λύσεις που βρίσκονται κατά περίπτωση και οι συμβιβασμοί για κάθε θέμα θεωρούνται σε αυτή τη φάση προβλέψιμες μεταβλητές.

Ωστόσο, μόλις ένα μικρό μέρος από αυτά τα παραδοτέα (υπολογίζεται στα 12 από τα 88) έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα. Οπότε το ενδιαφέρον για τη λίστα αυτή ξεπερνά τον συμβολισμό του ότι πρόκειται για τα τελευταία μνημονιακά προαπαιτούμενα. Είναι μέτρα που αφορούν κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας και, εκτός απροόπτου, θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον. Αλλά, πόσα γνωρίζουμε τελικά γι' αυτά; Ακολουθούν κάποια σημαντικά σημεία.

Δημοσιονομικά - Φορολογία

  • Ανάμεσα στις εκκρεμότητες είναι και η απόφαση για το αν η μείωση του αφορολόγητου θα χρειαστεί να εφαρμοστεί έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε η δεύτερη αξιολόγηση, δηλαδή από το 2019, μαζί με την προγραμματισμένη περικοπή των συντάξεων. Η ακριβής διατύπωση (#2), αλλά και μια σειρά από δημοσιεύματα, υπονοούν ότι η στάση του ΔΝΤ στη λήψη της απόφασης αυτής θα είναι σημαντικός παράγοντας.
  • Προβλέπεται, με ανάλογη σαφήνεια, η αναθεώρηση του καθεστώτος φορολόγησης της ελληνικής ναυτιλίας (#3), η οποία από το 2012, μέσω της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών συνεισφέρει ένα συμφωνημένο ποσό κάθε χρόνο, με το σχετικό "Συνυποσχετικό Οικειοθελούς Παροχής".
  • Οι νέες αντικειμενικές αξίες (τιμές ζώνης, κλπ.) με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ διαμορφώνουν έναν γρίφο: Αφενός οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις τιμές της αγοράς, που είναι κατά κανόνα χαμηλότερες από εκείνες που ισχύουν ως σήμερα. Αφετέρου, όπως αναφέρει το #5, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από την προσαρμογή αυτή, δηλαδή θα πρέπει να παραμείνουν στο (καθορισμένο) ύψος τους: 2,65 δισ. ευρώ. Πρακτικά για να ελαφρυνθούν κάποιες περιοχές (με χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες, που θα "μεταφραστούν" σε χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ), θα πρέπει κατ’ αντιστοιχία να επιβαρυνθούν κάποιες άλλες. Έναν μόλις χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές και με τις εθνικές εκλογές (πρόωρες ή μη) να βρίσκονται επίσης στον ορίζοντα, είναι προφανές ότι το θέμα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο.
  • Τα εναπομείναντα νησιά με έκπτωση στον ΦΠΑ (έκπτωση που διατηρήθηκε ως αντιστάθμισμα στο "βάρος" του προσφυγικού για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο), θα ενταχτούν από την 1η Ιουλίου στο καθεστώς της υπόλοιπης χώρας. Ωστόσο, την ίδια περίοδο, στην ευρύτερη περιοχή επικρατούν γεωπολιτικές συνθήκες που κάθε άλλο παρά εγγυώνται σταθερότητα.
  • Η εξομάλυνση της σχέσης μεταξύ των οικονομικών εισαγγελέων και της ΑΑΔΕ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όπως φαίνεται στο #7. Η προσπάθεια αυτή άρχισε με τη δεύτερη αξιολόγηση (οπότε τέθηκε σε λειτουργία η ΑΑΔΕ με τη σημερινή μορφή της) και είχε ως σκοπό να απεμπλακεί η Ανεξάρτητη Αρχή από τη διεκπεραίωση των παραγγελιών των οικονομικών εισαγγελέων για φορολογικούς ελέγχους. Η απεμπλοκή αυτή συνέβη προκειμένου η ΑΑΔΕ να αφοσιωθεί στους δικούς της ελέγχους σύμφωνα με το εσωτερικό σύστημα διαχείρισης κινδύνου που φυσικά δεν στοχεύει στην απονομή δικαιοσύνης, αλλά σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα έσοδα. Πλέον, ρυθμίζεται το τι θα γίνει σχετικά με τις εκκρεμείς εισαγγελικές παραγγελίες, που άρχισαν να διερευνώνται πριν επικρατήσει το νέο καθεστώς: Κάποιες υποθέσεις θα επιστρέψουν στους εισαγγελείς και όσες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο θα ολοκληρωθούν από την ΑΑΔΕ.

Ασφαλιστικό

  • Ο ρυθμός της επεξεργασίας των αιτήσεων συνταξιοδότησης (και, ασφαλώς, του υπολογισμού του ύψους των συντάξεων αυτών), οι οποίες κατατέθηκαν στο διάστημα μεταξύ της ψήφισης και της εφαρμογής του "νόμου Κατρούγκαλου" επίσης ορίζεται από την συγκεκριμένη λίστα, στο #15: "Mέχρι τον Απρίλιο του 2018, οι αρχές θα υπολογίσουν και θα επεξεργαστούν όλες τις αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης του 2016 και το 30% των αιτήσεων κύριων συντάξεων που υποβλήθηκαν το 2017 και τουλάχιστον 13.800 αιτήσεις επικουρικής σύνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από 1.1.2015 και 31.12.2016". Αντιστοίχως, δρομολογείται η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (#16), καθώς και οι εκκρεμότητες σχετικά με τον ΕΦΚΑ, δηλαδή η ενοποίηση των δεδομένων των ταμείων, το ακριβές καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργεί ο ΕΔΟΕΑΠ και, τέλος, η διαχείριση του χαρτοφυλακίου του Ενιαίου Φορέα.
  • Στην υγεία, πέρα από μέτρα για τη μείωση της δαπάνης (που κυρίως "πατούν" σε προηγούμενες αξιολογήσεις και στην καλύτερη διαχείριση του clawback), καθιερώνεται η υποχρεωτική εγγραφή των ασθενών σε μητρώο (#23) και απαιτούνται μέτρα που θα διευκολύνουν την περαιτέρω διείσδυση των γενοσήμων (#26), με στόχο να φτάσει το 40% της αγοράς.

Κοινωνική πρόνοια

  • Ανάμεσα σε όσα περιλαμβάνονται στη λίστα αυτή είναι και η εκ νέου σημαντική τροποποίηση (και σε μεγάλο βαθμό αυστηροποίηση) του νόμου 3869/2010, του γνωστού "νόμου Κατσέλη" (#33). Ανατρέχοντας στις σχετικές διευκρινήσεις στο Τεχνικό Μνημόνιο, μεταξύ άλλων προβλέπεται: πιο ενδελεχής έλεγχος των αιτούντων, άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους οφειλέτες ώστε οι πιστωτές τους να έχουν πλήρη εικόνα της περιουσίας τους, το δικαίωμα των πιστωτών να διεκδικούν κάποιας μορφής κρατική επιδότηση στην περίπτωση που οι οφειλέτες δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, κατάργηση της προστασίας των οφειλετών σε περίπτωση που πτωχεύσουν εκ νέου (με κάποιες εξαιρέσεις), επαναφορά των οφειλών όσων η υπαγωγή στον νόμο απορρίπτεται, το δικαίωμα των εγγυητών των οφειλών (εφόσον η εγγύησή τους εκκαθαρίστηκε από τους πιστωτές) να μπουν εκείνοι στη θέση του πιστωτή, μείωση των εγγράφων που οι οφειλέτες πρέπει να προσκομίσουν και απευθείας αποστολή (υπηρεσιακά) κάποιων από αυτά στο αρμόδιο δικαστήριο.
  • Προβλέπεται η θέσπιση επιδόματος στέγασης προς τους πιο φτωχούς (#31). Μάλιστα το χρονικό όριο που θέτει το κείμενο για τη νομοθέτηση του επιδόματος αυτού είναι ο περασμένος Μάρτιος. Ωστόσο, ακόμη υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την ακριβή μορφή και με τον τρόπο διανομής.
  • Στο #36 ζητείται, στο πλαίσιο του "Σχεδίου Δράσης κατά της αδήλωτης εργασίας" που έχει επιμεληθεί ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, η αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των βάσεων δεδομένων του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, της ΑΑΔΕ, του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ (EΦKA) και της ΕΛΑΣ. με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Επιχειρηματικότητα

  • Οι παρεμβάσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στις αγορές προϊόντων (#39 έως #49) σε μεγάλο βαθμό αποτελούν εκκρεμότητες προηγούμενων αξιολογήσεων ή ακόμη και προηγούμενων μνημονίων (πχ. η εναρμόνιση της τυποποίησης των οικοδομικών υλικών αποτελεί σύσταση της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2013). Ανάμεσα στα παραδοτέα είναι η επέκταση της γνωστοποίησης (μια διαδικασία που απλοποιεί αρκετά την αδειοδότηση μιας επένδυσης) σε περισσότερους κλάδους και η πραγματοποίηση των συστάσεων που προέκυψαν από τις πρόσφατες εκ των υστέρων αξιολογήσεις παλαιότερων μεταρρυθμίσεων (επιχειρηματικά πάρκα, τουρισμός, ενιαία τιμή βιβλίου). Ακόμη, προβλέπεται τροποποίηση του νόμου "περί ανωνύμων εταιρειών" (2190/1920) ώστε να διευκολυνθούν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις, μείωση των περιορισμών για την ίδρυση κλινικών βραχείας νοσηλείας (κάτι σχεδόν αδύνατο σήμερα) και η ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος για το Κτηματολόγιο και για τη δημοσίευση των δασικών χαρτών.
  • Χωρίς να προκαλεί έκπληξη, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μια διαδικασία που μετά από αρκετές περιπέτειες αναμένεται να αρχίσει τον Μάιο και αποτελεί συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπεται από τη λίστα αυτή των παραδοτέων (#50 και #51). Το ίδιο και η προετοιμασία για την ομαλή ένταξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας στο Target Model (ένα ευρωπαϊκό "χρηματιστήριο ενέργειας" με τέσσερις διαφορετικές αγορές, βλ. #56). Ωστόσο η εφαρμογή του τελευταίου (και η ένταξη της Ελλάδας σε αυτή) φαίνεται να μετατίθεται για το 2019. Ως τότε η ελληνική αγορά ενέργειας θα συνεχίσει να "ανοίγει" με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ (τακτικές δημοπρασίες καθορισμένων ποσοτήτων ενέργειας από τη ΔΕΗ προς την υπόλοιπη αγορά).
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, είτε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ είτε μέσω του Υπερταμείου (που προσφάτως δημοσίευσε το στρατηγικό σχέδιο δράσης του) καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος της λίστας, καθώς ένα ιδιαίτερα πυκνό πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί για τα επόμενα χρόνια. Στη λίστα αυτή γίνονται αναφορές σε συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις (πχ. στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, που ήδη βρίσκεται στον τρίτο γύρο με τίμημα που ξεπερνά τα 530 εκατ. ευρώ, στην Εγνατία Οδό και στο Ελληνικό). Ταυτόχρονα, ρυθμίζει θέματα εσωτερικής λειτουργίας του Υπερταμείου (ολοκλήρωση του ΔΣ, αξιολόγηση των ΔΣ των δημοσίων επιχειρήσεων που έχουν μεταφερθεί εκεί και τροποποίηση των καταστατικών κάποιων από αυτές, προσδιορισμός των ακινήτων που θα διαχειριστεί), ενόψει της δύσκολης, όπως προεξοφλείται, συνεργασίας του ταμείου με τους δημόσιους φορείς που μεταφέρθηκαν εκεί.

Δημόσιο - Δικαιοσύνη

  • Στο πεδίο της δημόσιας διοίκησης διευθετούνται κυρίως εκκρεμότητες από τον διορισμό των ειδικών και των τομεακών γραμματέων, από την εθελοντική κινητικότητα και από το σύστημα αξιολόγησης που τελικά προκρίθηκε. Ακόμη, προβλέπεται αναδιαμόρφωση των επιδομάτων βαρέων και ανθυγιεινών για τους δημοσίους υπαλλήλους.
  • Οι παρεμβάσεις σε ένα αρκετά κρίσιμο πεδίο όπως η δικαιοσύνη, με διαπιστωμένα προβλήματα (αργός ρυθμός απόδοσης, έλλειψη αυτοματισμού, πολυνομία, κλπ) περιορίζονται σε μόλις ένα σημείο (#84). Αυτό σχετίζεται με τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την αντιμετώπιση "νομικών και τεχνικών εμποδίων" κατά τη διεξαγωγή τους.

 

Η πλήρης λίστα με τα εκκρεμή θέματα,
μεταφρασμένη στα ελληνικά

Δημοσιονομική πολιτική

1) Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ). Υιοθέτηση του ΜΠΔΣ. για την περίοδο 2018-2022.

2) Πακέτο μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος. Οι αρχές, τον Μάιο του 2018, θα προωθήσουν την εφαρμογή των μέτρων για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 2019, εάν το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές, θεωρήσουν ότι απαιτείται εμπροσθοβαρής εφαρμογή μέτρων για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς μέτρα επιβλαβή για την ανάπτυξη και, αν χρειαστεί, θα υιοθετήσουν νομοθεσία, σε συμφωνία με τους θεσμούς, για να εξασφαλίσουν την ακριβή επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, με τρόπο θετικό για την ανάπτυξη. Επιπλέον, και με βάση την εκτίμηση και συμφωνία όλων των θεσμών και σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές, μετά από μια διαφανή διαδικασία, οι αρχές θα υιοθετήσουν την απαραίτητη δευτερογενή νομοθεσία τον Μάιο του 2018 για την εφαρμογή του επεκτατικού πακέτου (των δημοσιονομικών «αντιμέτρων») από το 2019.

Φορολογική πολιτική

3) Φορολογικοί κώδικες. Ως βασικό παραδοτέο (key deliverable) ως τον Μάρτιο του 2018 θα πρέπει: (α) να επανεξετάσουν την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των επισημάνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (β) να προβούν σε τεχνική επανεξέταση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μετά την τριετή εφαρμογή του, εντοπίζοντας προβλήματα και κενά και προτείνοντας τροποποιήσεις με στόχο την αποσαφήνιση και βελτίωση της εφαρμογής του και την εξάλειψη των αντικρουόμενων διατάξεων (γ) να κωδικοποιήσουν και να απλοποιήσουν τον ΦΠΑ, να τον ευθυγραμμίσουν με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και να εξαλείψουν τα κενά που εκκρεμούν (δ) να επανεξετάσουν το καθεστώς των τόκων στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και (ε) εάν δεν έχει ήδη γίνει, να τροποποιήσουν τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ώστε ο μηχανισμός των ηλεκτρονικών δημοπρασιών να επεκταθεί και σε πλειστηριασμούς που διεξάγονται από τις αρχές δημοσίων εσόδων.

4) Φορολογικές πολιτικές. Επανεξέταση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Παράλληλα με την αξιολόγηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η ΑΑΔΕ θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του ΚΕΔΕ για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες που διεξάγονται από τη φορολογική διοίκηση και, εάν χρειαστεί, θα υιοθετήσει νομικές ή διαδικαστικές τροποποιήσεις οι οποίες εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της ως τον Απρίλιο του 2018.

5) ΕΝΦΙΑ. Μέχρι τον Μάιο του 2018, οι αρχές θα νομοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και, αν χρειαστεί, θα διευρύνουν τη φορολογητέα βάση των περιουσιακών στοιχείων με τρόπο ουδέτερο ως προς τα έσοδα, ώστε τον ως τον Αύγουστο να έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

6) ΦΠΑ. Οι αρχές θα διασφαλίσουν ότι η έκπτωση στον ΦΠΑ στα νησιά όπου ισχύει ακόμη θα καταργηθεί έως το τέλος Ιουνίου.

Μεταρρυθμίσεις στα δημόσια έσοδα

7) Βελτίωση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Συνεργασία μεταξύ Δικαιοσύνης - ΑΑΔΕ. Οι εκκρεμείς εισαγγελικές παραγγελίες για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων που δεν βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκτέλεσης θα επανέλθουν στους εισαγγελείς ως τον Φεβρουάριο του 2018.

8) Βελτίωση της είσπραξης δημόσιων εσόδων και της διαχείριση των χρεών. Η προμήθεια του λογισμικού που επιτρέπει περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών, συμπεριλαμβάνοντας πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασχέσεων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Φεβρουάριο του 2018.

9) Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των τελωνειακών υπηρεσιών. Οι ελληνικές αρχές, εάν είναι απαραίτητο, θα νομοθετήσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2018 την ενίσχυση της ευθύνης των εγχώριων καπνοβιομηχάνων για τους διανομείς τους, μέσω συμφωνιών εφοδιαστικής αλυσίδας, ως τον Μάιο του 2018.

10) ΕΦΚΑ-Ενιαία βάση δεδομένων για τις οφειλές από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (Για να εξασφαλιστεί η πλήρης ολοκλήρωση της καταχώρησης όλων των χρεών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε ενιαία βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ, οι αρχές θα συστήσουν ειδική ομάδα τον Δκέμβριο του 2017, για να εισαγάγει τις πληροφορίες στη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ). Μέχρι τον Μάρτιο του 2018, η ομάδα θα παραδώσει μια έκθεση σχετικά με τα πεπραγμένα της ως τότε και με βάση τον αριθμό των εναπομείναντων υποθέσεων προς έλεγχο θα προτείνει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης στη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ.

Διοίκηση και διαχείριση δημοσίων οικονομικών

11) Λογιστικό Σχέδιο – Πληροφοριακό Σύστημα Οικονομικής Διαχείρισης. Ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης του Πληροφοριακού Συστήματος Οικονομικής Διαχείρισης και του νέου Λογιστικού Σχεδίου (βασικό παραδοτέο ως τον Μάιο του 2018) ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης χρήση του Συστήματος για τη στήριξη της εφαρμογής του νέου Λογιστικού Σχεδίου στον προϋπολογισμό του 2019.

12) Έλεγχος ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Μέτρα για να αντιμετωπιστούν διαρθρωτικά προβλήματα. Έχοντας ως βάση τις συστάσεις της τελικής έκθεσης που παρουσιάστηκε στις αρχές και στους θεσμούς, οι αρχές θα λάβουν διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων πριν τα τέλη Απριλίου 2018.

Δημόσιες συμβάσεις

13) Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, ως βασικό παραδοτέο, οι αρχές θα διορίσουν τα υπόλοιπα μέλη του Σώματος και ως τον Μάρτιο του 2018 θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία επιλογής και θα διορίσουν το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.

Βιώσιμη Κοινωνική Πρόνοια

Συντάξεις

14) Ανακατανομή των συνταξιοδοτικών παροχών. Η διασταύρωση στοιχείων μεταξύ ψηφιακών αρχείων και εγγράφων θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου 2018.

15) Εκ νέου υπολογισμός και επεξεργασία των αιτήσεων σύνταξιοδότησης. Ως βασικό παραδοτέο, μέχρι τον Απρίλιο του 2018, οι αρχές θα υπολογίσουν και θα επεξεργαστούν όλες τις αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης του 2016 και το 30% των αιτήσεων κύριων συντάξεων που υποβλήθηκαν το 2017 και τουλάχιστον 13.800 αιτήσεις επικουρικής σύνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από 1.1.2015 και 31.12.2016.

16) ΕΚΑΣ. Η υπουργική απόφαση που ορίζει όλες τις λεπτομέρειες για την απονομή του ΕΚΑΣ το 2019 θα εκδοθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

17) Πλήρης εφαρμογή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία που το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει εκδώσει γνωμοδότηση σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα που σχετίζεται με το άρθρο 52 του ν. 4387/2016, οι αρχές θα οριστικοποιήσουν και θα εφαρμόσουν αυτό το Προεδρικό Διάταγμα (βασικό παραδοτέο).

18) EΦΚA. Πλήρης ενοποίηση. (α) Η πλήρης ενοποίηση όλων των ασφαλισμένων και των σχετικών δεδομένων στο ενιαίο ταμείο συντάξεων EΦKA, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών του αρμοδίου προσωπικού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όλων των νομικών ή διοικητικών βημάτων που απαιτούνται για την ουσιαστική μεταφορά βάσεων δεδομένων, λογισμικού και υποδομής πληροφορικής, θα ολοκληρωθεί πλήρως ως τον Μάιο του 2018 (β) οι αρχές, μέσα σε ένα μήνα θα υιοθετήσουν τα απαραίτητα μέτρα από την επίσημη γνώμη για τη στατιστική ταξινόμηση του ΕΔΟΕΑΠ από την EUROSTAT, μετά από διαβούλευση με τους θεσμούς και συμμορφωνόμενες με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου (5/2002).

19) EΦKA. Χαρτοφυλάκιο. Ως τον Μάιο του 2018, ο EΦΚA θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου επενδύσεών του σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα κατέχει συμμετοχή που να επιτρέπει τον έλγχο σε καμία ιδιωτική επιχείρηση.

Υγεία

20) Εξορθολογισμός της δαπάνης για την υγεία. Θα ληφθούν τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η  πρόσφατη υπέρβαση των δαπανών της κατηγορίας "άλλα στοιχεία" στον προϋπολογισμό του EOΠΥY, η οποία αφορούσε κυρίως στην υποκατηγορία "Άλλα οφέλη ασθενείας" και δεν περιλαμβάνεται στο clawback· γι’ αυτόν τον σκοπό, μέχρι τον Απρίλιο του 2018, ο EOΠΥΥ θα αγοράσει απευθείας υπηρεσίες οπτομέτρων και θα παράσχει συμβόλαια παροχής υπηρεσιών ειδικής εκπαίδευσης.

21) Εξορθολογισμός της δαπάνης για την υγεία. Οι αρχές ως τον Απρίλιο 2018 θα εφαρμόσουν τα 14 μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης του EOΠYY προκειμένου να μειώσουν το ποσό των υπερβολικών δαπανών.

22) Εξορθολογισμός των δαπανών περίθαλψης. Τουλάχιστον 20 επιπλέον θεραπευτικά πρωτόκολλα για τρόπους περίθαλψης περίθαλψης ασθενών (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα) θα εισαχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2018.

23) Εξορθολογισμός των δαπανών περίθαλψης. Η υποχρεωτική εγγραφή των ασθενών σε μητρώο θα οριστικοποιηθεί και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2018, με τη λειτουργία διαδικασίας ελέγχου της πρόσβασης να εφαρμόζεται σταδιακά εντός του 2018.

24) Εκτέλεση clawback. (α) Μέχρι τον Μάρτιο 2018, ο ΕΟΠΥΥ θα οριστικοποιήσει τη νομική διαδικασία για την είσπραξη του υπολειπόμενου οφειλόμενου clawback (2013-2015) που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με νόμιμο τρόπο, (β) Μέχρι τον Μάρτιο 2018, κάθε εκκρεμές μη εισπραχθέν ποσό επιστροφής από το 2016 θα αντισταθμιστεί και θα εισπραχθεί, (γ) οι αρχές θα επεκτείνουν τις οροφές του 2018 για τα διαγνωστικά, τις ιδιωτικές κλινικές και τα φάρμακα τα επόμενα τρία χρόνια. (δ) Ως τον Μάιο 2018, οι εισπράξεις από το clawback του 2017 θα γίνονται/αντισταθμίζονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται στο Τεχνικό Μνημόνιο.

25) Κεντρικό σύστημα προμηθειών. Τον Μάιο 2018 θα παρουσιαστεί το σχέδιο περαιτέρω αύξησης του ποσοστού των κεντρικοποιημένων δημοσίων συμβάσεων το 2019, οι διαδικασίες διορισμού σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016 πρέπει να αρχίσουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2018 και να ολοκληρωθούν ως τον Μάιο του 2018.

26) Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Να δημοσιευτεί αναθεωρημένο δελτίο τιμών φαρμάκων τον Μάιο του 2018.

26) Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ως τον Φεβρουάριο του 2018, οι αρχές θα υιοθετήσουν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής δαπάνης, με στόχο την επίτευξη του στόχου 40% διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων.

Κοινωνικό δίχτυ προστασίας

28) Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Πυλώνας ενεργοποίησης. Μέχρι τον Απρίλιο του 2018, θα καθιερωθεί απαίτηση για όλους τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που είναι ικανοί να εργαστούν και δεν απασχολούνται σε προγράμματα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, να εγγραφούν ως αιτούντες εργασία στον ΟΑΕΔ.

29) Κοινωνική Πρόνοια. Παροχές αναπηρίας. Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον Φεβρουάριο 2018. Η νομοθεσία για την εθνική ανάπτυξη του νέου συστήματος θα εγκριθεί τον Μάιο, εφαρμόζοντας τη νέα αξιολόγηση αναπηρίας σε όλες τις επιδοτούμενες παροχές αναπηρίας και πρόνοιας, σύμφωνα με το νόμο 4387/2016, προκειμένου να αρχίσει να εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο ως τον Ιούνιο του 2018, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες της τεχνικής βοήθειας,

30) Κοινωνική Πρόνοια. Παροχές μεταφορών. Μέχρι τον Μάιο 2018, θα αρχίσει η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συστήματος επιδομάτων μεταφορών, μετά την εισαγωγή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η αρχή θα γίνει από την Αθήνα.

31) Κοινωνική πρόνοια. Επίδομα στέγασης. Μέχρι τον Μάρτιο 2018, θα υιοθετηθεί νέα νομοθεσία προκειμένου να προσδιοριστεί ένα σύστημα επιδότησης της στέγασης, το οποίο θα αναπτυχθεί με σύμβουλο την Παγκόσμια Τράπεζα στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Χρηματοοικονομική σταθερότητα

Διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους και πτώχευσης

32) Εξωδικαστικός συμβιβασμός. Μέχρι τον Μάρτιο του 2018, θα αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που εντοπίστηκαν στην αξιολόγηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, μεταξύ άλλων μέσω αναγκαίων νομοθετικών τροποποιήσεων.

33) Πτωχευτική νομοθεσία. Αφερεγγυότητα των νοικοκυριών. Σε διαβούλευση με τους θεσμούς, μέχρι τον Φεβρουάριο 2018, οι αρχές θα τροποποιήσουν το νόμο περί πτώχευσης των νοικοκυριών και θα λάβουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των διαπιστωθεισών ελλείψεων, όπως καθορίζονται στο τεχνικό μνημόνιο.

Διαρθρωτικές πολιτικές για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη

Αγορά εργασίας και ανθρώπινο κεφάλαιο

34) Αγορά εργασίας. Μηχανισμός αντιπροσωπευτικότητας. Προκειμένου να προωθηθεί και να παρακολουθηθεί η αντιπροσωπευτικότητα των τομεακών συλλογικών συμβάσεων, η κυβέρνηση, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα αναπτύξει ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την αξιολόγηση της αντιπροσωπευτικότητας, το οποίο θα λειτουργήσει ως τον Μάρτιο του 2018.

35) Αγορά εργασίας. Διαιτησία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ως τον Μάρτιο του 2018, οι αρχές (α) σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα επανεξετάσουν τις τρέχουσες διαδικασίες διαμεσολάβησης και διαιτησίας, και (β) λαμβάνοντας υπόψη ανεξάρτητη νομική έκθεση και το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, θα υιοθετήσουν τα αναγκαία μέτρα, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους θεσμούς και σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

36) Αδήλωτη εργασία. Ανταλλαγή πληροφοριών. Ως τον Μάιο του 2018 να έχει ολοκληρωθεί η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των βάσεων δεδομένων του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, της ΑΑΔΕ, του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ (EΦKA) και της ΕΛΑΣ.

37) Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Εισαγωγή του νέου μοντέλου για τις ενεργητικές πολιτικές, με πιλοτική εφαρμογή από τον Μάιο 2018.

38) Εκπαίδευση. Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 (α) να υιοθετηθούν νομοθετικά μέτρα σχετικά με τους μελλοντικούς διορισμούς και την αξιολόγηση των διευθυντών και του ανώτερου εκπαιδευτικού προσωπικού και του προσωπικού του υπουργείου, για να εξασφαλίσει μια αποπολιτικοποιημένη, διάφανη και αξιοκρατική διαδικασία, με τη συμμετοχή του AΣΕΠ στις σχετικές επιτροπές, και να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους στις σχολικές μονάδες προσδιορίζοντας τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους, (β) να θεσμοθετήσει την αναβάθμιση των φορέων που είναι αρμόδιοι για τις αξιολογήσεις και (γ) να θεσμοθετήσει την αξιολόγηση του προσωπικού της ανώτερης εκπαίδευσης, την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και την ορθολογική χρήση των πόρων.

Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον

39) Εργαλειοθήκη I. Οικοδομικά υλικά. Όσον αφορά την εφαρμογή του Έργου 2, ως τον Μάρτιο του 2018, οι αρχές θα ξεκινήσουν τη διαδικασία ανάθεσης για την εναρμόνιση των τεχνικών προδιαγραφών σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση από τον Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).

40) Αδειοδότηση επενδύσεων. Φάση παρακολούθησης. Οι αρχές θα εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις στους συγκεκριμένους τομείς που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς και τη δεύτερη φάση χορήγησης αδειών για εγκαταστάσεις (τρίτος γύρος) ως τον Μάιο 2018, συμπεριλαμβανομένης της γνωστοποίησης μέσω πληροφοριακού συστήματος.

41) Αδειοδότηση επενδύσεων. Η χαρτογράφηση της κατάστασης της μεταρρύθμισης της αδειοδότησης επενδύσεων στην ελληνική οικονομία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2018, συμπεριλαμβανομένων των τομέων που αναφέρονται στον νόμο 4442/2016 καθώς και της υπόλοιπης οικονομίας.

42) Αδειοδότηση επενδύσεων. Οι αρχές θα υιοθετήσουν ως τον Δεκέμβριο 2017 χρονολογημένο σχέδιο δράσης για την προώθηση αποτελεσματικών και συντονισμένων εκ των υστέρων ελέγχων και επιθεωρήσεων για τις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις. Για τα σφαγεία, οι δράσεις κατάρτισης θα οριστικοποιηθούν έως τον Φεβρουάριο 2018 και οι πιλοτικές επιθεωρήσεις θα ξεκινήσουν μέχρι τον Μάρτιο 2018.

43) Εκ των υστέρων αξιολογήσεις. Μέχρι τον Μάιο του 2018, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει μέτρα για (α) τις εκκρεμείς συστάσεων 4 και 17 σχετικά με τα επιχειρηματικά πάρκα, των εκ των υστέρων αξιολογήσεων που άρχισαν τον Οκτώβριο του 2015 και (β) τις συστάσεις των εκ των υστέρων αξιολογήσεων για τις τιμές βιβλίων και τον τουρισμό ως τον Μάιο του 2018.

44) Εκσυγχρονισμός του εταιρικού δικαίου. Η κυβέρνηση (α) θα προετοιμάσει αξιολόγηση ως τον Δεκέμβριο του 2017 των αλλαγών που χρειάζονται για να ευθυγραμμιστεί ο νόμος 2190/1920 με τις βέλτιστες πρακτικές. Η αξιολόγηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να περιλαμβάνει διαβούλευση με τους βασικούς ενδιαφερόμενους. Με βάση τις συστάσεις της αξιολόγησης, η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τον νόμο 2190/1920 ως τον Φεβρουάριο του 2018 (β) θα προετοιμάσει αξιολόγηση ως τον Φεβρουάριο 2018 των παρόντων προβλέψεων για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές. Η αξιολόγηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να περιλαμβάνει διαβούλευση με τους βασικούς ενδιαφερόμενους. Με βάση τις συστάσεις της αξιολόγησης αυτής, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία σχετικά με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές ως τον Απρίλιο του 2018, (γ) θα προετοιμάσει αξιολόγηση ως τα μέσα Μαρτίου 2018 σχετικά με τις απαραίτητες αλλαγές για να ευθυγραμμιστεί ο ν. 2190/1920 με τις βέλτιστες πρακτικές. Η αξιολόγηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να περιλαμβάνει διαβούλευση με τους βασικούς ενδιαφερόμενους. Με βάση τις συστάσεις της αξιολόγησης η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τον ν. 2190/1920 ως τον Αρίπλιο του 2018.

45) Κλειστά επαγγέλματα. Ιδιωτικές κλινικές. Οι αρχές (α) θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς μέχρι τον Φεβρουάριο 2018 τα προσχέδια διατάξεων του νόμου σχετικά με τις απαιτήσεις και τη διαδικασία ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών (β) θα συμφωνήσουν έως τον Απρίλιο του 2018 με τους θεσμούς τα προσχέδια των διατάξεων του νόμου σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις, τις προδιαγραφές, τον εξοπλισμό και το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών, καθώς και τις μεταβατικές διατάξεις και (γ) θα εκδώσουν τον νόμο ως τον Μάιο του 2018.

46) Κλειστά επαγγέλματα. Κλινικές βραχείας νοσηλείας. Μέχρι τον Μάρτιο 2018, οι αρχές θα τροποποιήσουν το νομοθετικό πλαίσιο σε συμφωνία με τους θεσμούς, ώστε να μειωθούν οι περιορισμοί (συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων και των μικτών επεμβάσεων) στη δημιουργία και λειτουργία κλινικών βραχείας νοσηλείας, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ.

47) Κτηματολόγιο. Μέχρι τον Απρίλιο του 2018 οι αρχές θα συντάξουν και θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα με βασικά βήματα για (α) την ολοκλήρωση της χωροταξικής χαρτογράφησης και (β) την ολοκλήρωση και επικύρωση των δασικών χαρτών με τελική προθεσμία 31/12/2020 και για τα δύο.

48) Γεωργία. Μέχρι τον Μάρτιο του 2018, θα διασφαλιστεί ότι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) στελεχώνεται με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό σε συγκεκριμένους τομείς (τεχνικούς, γεωπόνους και επιθεωρητές) εκπαιδευμένους στο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών και στη φωτοερμηνεία, ώστε να εκτελέσουν την τακτική επικαιροποίηση του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS) και τη διασφάλιση της σωστής ετήσιας εκτέλεσης της αξιολόγησης της ποιότητας του LPIS, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των κατάλληλων διορθωτικών μέτρων όταν αυτό απαιτείται.

49) Διαρθρωτικά ταμεία. Η υπουργική απόφαση που σχετίζεται με τη νομοθεσία για τη δημιουργία μητρώου εμπειρογνωμόνων για την εξασφάλιση του ελέγχου των συγχρηματοδοτούμενων έργων θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς και θα εγκριθεί τον Φεβρουάριο του 2018.

Bιομηχανίες δικτύου (ενέργεια, νερό, μεταφορές)

50) Ενέργεια. Λιγνίτης. Η Ελληνική Δημοκρατία θα διασφαλίσει ότι όλα τα απαραίτητα βήματα για την αποτελεσματική πώληση στους αγοραστές των εκχωρούμενων δραστηριοτήτων όπως αναφέρονται στη προσφορά που έγινε δεσμευτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης όλων των απαραίτητων νομοθετικών, κανονιστικών και εταιρικών μέτρων ή/και αποφάσεων, της διαγραφής και της απόσχισης των εκχωρούμενων δραστηριοτήτων, καθώς και της επίσημης έναρξης της διεθνούς ανοικτής διαδικασίας υποβολής προσφορών από τη ΔΕΗ, η οποία θα βασίζεται σε μια δίκαιη αποτίμηση και θα διασφαλίζει τα νόμιμα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της, εφαρμόζονται πλήρως και σωστά ως τον Μάιο του 2018.

51) Ενέργεια. Δημοπρασίες NOME. Κοινή αξιολόγηση. Η πρώτη κοινή αξιολόγηση εκ μέρους των αρχών και των θεσμών θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων (α) την εισαγωγή της μελλοντικής αγοράς Target Model, (β) τα διαρθρωτικά μέτρα για το λιγνίτη, για τα οποία θα προσδιορίσει την έγκαιρη προσαρμογή του μηχανισμού των δημοπρασιών NOME. Αυτό θα περιλαμβάνει τη σταδιακή κλιμάκωση των ποσοτήτων προς δημοπρασία, η οποία θα καταστεί σταδιακή παράλληλα με την υλοποίηση της εκποίησης και θα καταστεί ανάλογη με την εκχωρούμενη ικανότητα παραγωγής λιγνίτη κατά το οικονομικό κλείσιμο της πώλησης της εκχωρούμενης επιχείρησης  και (γ) την πιθανή ανάγκη να υιοθετηθούν πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου παραγωγής της ΔΕΗ.

52) Ενέργεια. Οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών φορέων του δημόσιου τομέα που καλύπτονται από τη σύμβαση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και της Ελληνικής Δημοκρατίας μέχρι τον Μάιο του 2018.

53) Ενέργεια. Λογαριασμός ΑΠΕ. Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 (βασικό παραδοτέο), η επιβάρυνση του προμηθευτή θα μειωθεί κατά το προβλεπόμενο ετήσιο πλεόνασμα του λογαριασμού ΑΠΕ και θα συμφωνηθεί ένα σχέδιο πλήρους αντικατάστασής του μέχρι το τέλος του 2018, για παράδειγμα με την εισαγωγή Εγγυήσεων Προέλευσης / Πράσινων Πιστοποιητικών.

54) Ενέργεια. Μηχανισμός επάρκειας. Ο νέος μηχανισμός επάρκειας θα κοινοποιηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

55) Αγορά φυσικού αερίου. Λήψη κάθε απαραίτητου μέτρου ώστε να εξαλειφθεί κάθε υφιστάμενη οριζόντια ή κάθετη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της ΔΕΠΑ και των προμηθευτών έως τον Μάρτιο του 2018. Σε περίπτωση εξόδου κάποιων από τους σημερινούς μετόχους των προμηθευτών και μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής συναλλαγής, η ΡΑΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έπειτα από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πραγματοποιήσει αξιολόγηση πιθανών εμποδίων στον ανταγωνισμό, πριν από την έναρξη υποβολής προσφορών για την ΔΕΠΑ. Στην περίπτωση που θα διαπιστωθούν σημαντικά εμπόδια, η διαδικασία υποβολής προσφορών θα προσαρμοστεί αναλόγως.

56) Ενέργεια. Target Model. Προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία η Ενδοημερήσια Αγορά, η Αγορά Επόμενης Ημέρας, η Προθεσμιακή Αγορά και η Αγορά Εξισορρόπησης ως τον Αύγουστο του 2018, οι αρχές: (α) θα εκδώσουν όλους τους κωδικούς αγοράς μέχρι τον Μάρτιο του 2018, (β) θα ιδρύσουν σώμα διάδοχο του ΛΑΓΗΕ ως τον Φεβρουάριο του 2018 και γ) θα θέσουν σε λειτουργία λειτουργικά συστήματα πληροφορικής μέχρι τον Μάιο του 2018 για την Ενδοημερήσια Αγορά, την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Προθεσμιακή Αγορά και iv) οι αρχές θα προβούν μαζί με τους θεσμούς σε κοινή αξιολόγηση της προόδου που σημειώθηκε σχετικά με εταιρικές και τεχνικές πτυχές του έργου, και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ως τον Ιούνιο του 2018 για να διασφαλίσουν ότι το Target Model θα λειτουργεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

57) Παροχή νερού. Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα. Μέχρι τον Φεβρουάριο 2018, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ), με τεχνική υποστήριξη, θα παραδώσει έκθεση αξιολόγησης για το υφιστάμενο σύστημα τακτικής συλλογής πληροφοριών με στόχο την ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

58) Παροχή νερού. Στρατηγικό σχέδιο. Μέχρι τον Μάρτιο 2018, οι ελληνικές αρχές, τεχνική υποστήριξη, θα οριστικοποιήσουν το στρατηγικό σχέδιο της ΕΓΥ για περίοδο έξι ετών, από το 2018 ως το 2023, με στόχο την ενίσχυση της διακυβέρνησης, της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής αυτονομίας της ΕΓΥ εντός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

59) Παροχή νερού. Επιχειρηματικό σχέδιο. Μέχρι τον Απρίλιο του 2018 θα οριστικοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για τα έτη 2018-2019, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων δράσεων, βημάτων, χρονοδιαγραμμάτων για το υπόλοιπο του 2018 και για το 2019, που θα συμβάλει στην εφαρμογή του 6ετούς στρατηγικού σχεδίου.

60) Παροχή νερού. Διακυβέρνηση. Μέχρι τον Φεβρουάριο 2018 θα τροποποιηθεί ο νόμος 3199/2003 για την περαιτέρω ενδυνάμωση του εύρους, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για το σύστημα ύδρευσης μέσω της αναθεώρησης της σύνθεσης και της λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων και της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

61) Παροχή νερού. Υπηρεσίες κόστους και τιμολόγησης. Μέχρι τον Απρίλιο του 2018, θα τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα της ΕΓΥ για την "κοστολόγηση και τιμολόγηση των υδάτινων υπηρεσιών".

Ιδιωτικοποιήσεις

62) ΔΕΣΦΑ. Σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ, η επιλογή του προτιμώμενου υποψηφίου θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Η συμφωνία θα υπογραφεί μέχρι τον Απρίλιο του 2018, με κλείσιμο τον Ιούνιο του 2018.

63) Εγνατία Οδός. Σχετικά με την Εγνατία, οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Οικονομικών θα εκδώσουν κοινή απόφαση που θα καθορίζει τη νέα πολιτική τιμολόγησης των διοδίων με μορφή σύμφωνη με το ΤΑΙΠΕΔ (Απρίλιος 2018). Η νέα πολιτική τιμολόγησης των διοδίων θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την έγκρισή της από την ΓΔ Μεταφορών και Συγκοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

64) Εγνατία Οδός. Ωσότου εγκριθεί η εφαρμογή της νέας πολιτικής τιμολόγησης των διοδίων σε όλους τους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου και των κάθετων αξόνων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής οποιουδήποτε νέου σταθμού διοδίων, θα εκδίδει μια προσωρινή υπουργική Απόφαση, με την οποία θα θέτει αυτούς τους σταθμούς σε λειτουργία βάσει της τρέχουσας πολιτικής τιμολόγησης διοδίων.

65) Εγνατία Οδός. Η Εγνατία Α.Ε. θα (α) υπογράψει τη σύμβαση κατασκευής του σταθμού διοδίων στην Ασπροβάλτα με τον προτιμώμενο πλειοδότη και θα δώσει εντολή στον κατασκευαστή να αρχίσει αμέσως την κατασκευή του (Φεβρουάριος 2018). και (β) θα εξασφαλίσει την έναρξη λειτουργίας του - προς το παρόν υπό κατασκευή - μετωπικού σταθμού διοδίων Θεσσαλονίκης (Ωραιοκάστρου) (Μάρτιος 2018). Η έναρξη θα ισχύσει αμέσως μετά την έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ (με την οποία θα συμφωνεί το ΤΑΙΠΕΔ) από τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Οικονομικών

66) Εγνατία Οδός. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη φάση των δεσμευτικών προσφορών (Μάρτιος 2018).

67) Ελληνικό. Οι αρχές (α) θα ολοκληρώσουν μέχρι τον Φεβρουάριο 2018 όλες τις βασικές προϋποθέσεις (όπως καθορίζονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών) με οικονομικό κλείσιμο (Ιούνιος 2018).

68) Άλλα έργα. Έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, του 65% της ΔΕΠΑ και του 5% του ΟΤΕ, με βάση τις συστάσεις των προσληφθέντων από το ΤΑΙΠΕΔ συμβούλων (Μάρτιος 2018). Μέχρι τοn Μάρτιο 2018 έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση 35,5% των ΕΛΠΕ. Το ποσοστό των προς πώληση μετοχών θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο αν, ως εκείνη την ημερομηνία, έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς για μια εναλλακτική μορφή αξιοποίησης με τουλάχιστον ισοδύναμα οικονομικά οφέλη για την Ελληνική Δημοκρατία. Μέχρι τον Ιούνιο του 2018, θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση ή άλλης μορφής αξιοποίηση του 17% της ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση ότι θα παράγει τουλάχιστον ισοδύναμα οικονομικά οφέλη για την Ελληνική Δημοκρατία σε σχέση με την πώληση.

69) Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Η παράταση της σύμβασης παραχώρησης θα κυρωθεί στο κοινοβούλιο μέχρι τον Απρίλιο 2018.

70) ΟΛΘ. Η σύμβαση παραχώρησης θα κυρωθεί στο Κοινοβούλιο μέχρι τον Μάρτιο 2018.

71) Αξιολόγηση Διοικητικών Συμβουλίων ΔΕΠΑ και Εγνατίας Οδού. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, (α) θα αξιολογήσει τη δομή εταιρικής διακυβέρνησης της ΔΕΠΑ και της Εγνατία Α.Ε. και θα αξιολογήσει το Διοικητικό Συμβούλιο των συγκεκριμένων εταιρειών μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 και (β) εάν χρειαστεί, θα αντικαταστήσει τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη, μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

72) Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ). Εσωτερικός κανονισμός. Η Γενική Συνέλευση θα εγκρίνει το κεφάλαιο του εσωτερικού κανονισμού της εταιρείας για την επενδυτική πολιτική, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς σχετικά με το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου (Μάρτιος 2018).

73) Υπερταμείο. Επιχειρησιακά σχέδια δημοσίων επιχειρήσεων. Υποβολή επιχειρησιακών σχεδίων στo Υπερταμείο από τις κρατικές επιχειρήσεις που μεταφέρθηκαν εκεί και στις οποίες το Υπερταμείο κατέχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών (Απρίλιος 2018).

74) Υπερταμείο. Διοικητικά Συμβούλια των δημοσίων επιχειρήσεων. Το ΔΣ του Υπερταμείου θα αξιολογήσει τα ΔΣ των ΕΛΤΑ, του ΟΑΣΑ (ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ) και θα αντικαταστήσει εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη αν χρειαστεί (Μάιος 2018). Για τις εισηγμένες εταιρείες, η αξιολόγηση και η αντικατάσταση των εκτελεστικών και των μη εκτελεστικών μελών, αν χρειαστεί, θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο.

75) Υπερταμείο. Διοικητικά Συμβούλια. Τα πρόσθετα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου θα διοριστούν μέχρι τον Μάρτιο 2018.

76) Υπερταμείο. Μεταβίβαση ακινήτων. Με βάση τη διαδικασία που συμφωνήθηκε μεταξύ των αρχών και των θεσμών, προσδιορισμός ως το Μάρτιο των ακινήτων που θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο. Η ολοκλήρωση της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Μάιο 2018.

77) Υπερταμείο. Τροποποίηση των καταστατικών των δημοσίων επιχειρήσεων που μεταφέρθηκαν στο Υπερταμείο και στις οποίες το Υπερταμείο κατέχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, έτσι ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τον νόμο περί ανώνυμων εταιρειών 2190/1920 και υιοθέτηση νομοθεσίας για τη μετατροπή του ΟΑΚΑ σε ΑΕ, ως τον Μάρτιο του 2018.

 

Σύγχρονο Κράτος και Δημόσια διοίκηση

Δημόσια διοίκηση

78) Κινητικότητα. Οι αρχές διορισμού των υπηρεσιών παραλαβής θα εκδώσουν τις αποφάσεις σχετικά με τον πρώτο κύκλο κινητικότητας μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 και οι αλλαγές θέσης των εργαζομένων θα πραγματοποιηθούν ως τον Μάρτιο του 2018.

79) Διορισμοί. (α) Οι διορισμοί των Διοικητικών, των Αναπληρωτών Διοικητικών και των τομεακών (ειδικών) γραμματέων θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο 2018. (β) Οι διορισμοί όλων των τομεακών Γενικών Διευθυντών θα ολοκληρωθούν ως τον Μάρτιο 2018.

80) Διορισμοί. (α) Τον Μάρτιο του 2018 θα γίνει η πρόσκληση για το διορισμό όλων των Διευθυντών οι οποίοι θα διοριστούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018 και (β) θα γίνει η πρόσκληση για όλους τους Προϊσταμένους Τμημάτων τον Ιούνιο του 2018 και αυτοί θα διοριστούν.

81) Αξιολόγηση της απόδοσης. Μέχρι τον Ιούνιο του 2018 (α) θα αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το σύστημα αξιολόγησης σύμφωνα με το πεδίο εφαρμογής του Μέρους Β του νόμου 4369/2016, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των ρυθμίσεων για τον καθορισμό στόχων στη δημόσια διοίκηση και μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας αξιολόγησης των επιδόσεων και (β) θα διεξαχθεί η δεύτερη αξιολόγηση της απόδοσης.

82) Επιδόματα βαρέων και ανθυγιεινών. Μέχρι το Μάιο του 2018 (βασικό παραδοτέο) οι αρχές (α) θα δημοσιεύσουν το βραχυπρόθεσμο σχέδιο προστασίας και πρόληψης όπως ορίζεται στη νομοθεσία, (β) θα παρουσιάσουν στους θεσμούς την αρχική γνωμοδότηση της Επιτροπής σχετικά με τα επιδόματα βαρέων και ανθυγιεινών, μαζί με τη λεπτομερή μελέτη και τις προληπτικές ποσοτικοποιήσεις, όπως ορίζονται στο νόμο, και (γ) θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς τις οδηγίες που θα δοθούν από τους υπουργούς στην Επιτροπή.

83) Συντονισμός. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, οι αρχές, σε συνεργασία με την τεχνική βοήθεια, θα αναπτύξουν (α) ένα εγχειρίδιο δομών και διαδικασιών εντός της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης, το οποίο θα περιλαμβάνει την προετοιμασία, το συντονισμό και τη διαιτησία των πολιτικών και (β) αποτελεσματική διαδικασία διυπουργικής διαβούλευσης πριν από την έναρξη των νομοθετικών προτάσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδικασίας που θα διασφαλίζει ότι η υποβολή όλων των τροποποιήσεων της νομοθεσίας θα συντονίζεται με κεντρικό τρόπο. Το εγχειρίδιο επίσημης δομής και διαδικασιών αποτελεσματικής διυπουργικής συνεργασίας θα εφαρμοστεί μέχρι τον Μάρτιο 2018.

Δικαιοσύνη

84) Ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Νομικά και τεχνικά εμπόδια. Προκειμένου να υποστηριχθεί η ικανότητα των δανειστών να διεξάγουν πλειστηριασμούς προσημειωμένων περιουσιακών στοιχείων, οι αρχές θα αξιολογήσουν τα ενδεχόμενα νομικά και τεχνικά εμπόδια για την περαιτέρω βελτίωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Αυτά τα εμπόδια, εφόσον εντοπιστούν, θα αντιμετωπιστούν υιοθετώντας αναγκαίες τροποποιήσεις το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

Καταπολέμηση της διαφθοράς

85) Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Οι αρχές θα εφαρμόσουν πλήρως το νομικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, κυρίως διασφαλίζοντας ότι υιοθετηθεί όλη η απαραίτητη δευτερογενής νομοθεσία μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

86) Εθνικό στρατηγικό σχέδιο κατά της διαφθοράς. Η επικαιροποίηση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου κατά της διαφθοράς ως τον Μάρτιο 2018 θα περιλαμβάνει δέσμευση να αξιολογηθεί έως τον Απρίλιο του 2018 η εφαρμογή του Κώδικα Ορθής Συμπεριφοράς των βουλευτών και, με βάση την αξιολόγηση, θα αναθεωρηθεί, εάν χρειαστεί, ως τον Ιούνιο του 2018.

87) Ανεξάρτητες αρχές. Οριζόντια αξιολόγηση. Οι αρχές και οι ανεξάρτητοι οργανισμοί θα θεσπίσουν μέχρι τον Μάρτιο 2018 νομοθεσία για την αναδιοργάνωση του πεδίου, που θα περιλαμβάνει συγχώνευση επιλέξιμων φορέων, ανακατανομή καθηκόντων στις σχετικές υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης και κατάργηση των περιττών φορέων και θα οριστικοποιήσουν και θα θεσπίσουν, μετά από διαβούλευση με τους θεσμούς, τη νομοθεσία για την ευθυγράμμιση των οριζόντιων κανόνων με τα αποτελέσματα της οριζόντιας αναθεώρησης.

88) Ανεξάρτητες αρχές. Επιτροπή Ανταγωνισμού, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών. Μέχρι τον Απρίλιο 2018, οι αρχές θα τροποποιήσουν κάθε πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία ώστε να ευθυγραμμιστεί με τα αποτελέσματα της οριζόντιας αξιολόγησης των ανεξάρτητων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με (α) την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. (β) τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας ΡΑΕ και (γ) τη Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών (ΡAEM).