Με Απλά Λόγια: Μια Νέα Σειρά Podcasts

Η νέα σειρά επεισοδίων των podcasts της διαΝΕΟσις περιλαμβάνει μια σειρά από συζητήσεις με ειδικούς γύρω από σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Η διαΝΕΟσις συνεχίζει τη δημοσίευση podcasts με μια νέα σειρά επεισοδίων, στα οποία ειδικοί συζητούν και εξηγούν με απλά λόγια σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Ποιος είναι ο ρόλος του στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ποιος είναι ο ρόλος των ευρωβουλευτών και πώς η δράση τους στο ευρωκοινοβούλιο επηρεάζει τις ζωές των πολιτών; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος συζήτησε με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο για τη σημασία του θεσμού, εξηγώντας την πολύπλοκη λειτουργία του στο 26ο και τελευταίο επεισόδιο της σειρά "Με Απλά Λόγια". Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, 3 φοιτητές του EU Youth Hub του ΕΛΙΑΜΕΠ έκαναν ερωτήσεις στον Δημήτρη Παπαδημούλη για ζητήματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέλλον της.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε, εδώ:


Tι είναι η Ευρωπαϊκή Οικονομία; Πώς λειτουργεί; Ποιος είναι ο ρόλος των Tαμείων Συνοχής; Βγήκε ωφελημένη η Ελλάδα από την ένταξή της στο ευρώ; Απαντήσεις σε αυτά, αλλά και σε άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα, δίνει η κ. Μαρία Δεμερτζή, ανώτατη ερευνήτρια στο Bruegel και καθηγήτρια στο Florence School Of Transnational Governance του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, στο 25ο επεισόδιο της σειράς "Με Απλά Λόγια". Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, 4 φοιτητές του EU Youth Hub του ΕΛΙΑΜΕΠ έκαναν ερωτήσεις στη Μαρία Δεμερτζή για ζητήματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή οικονομία και το μέλλον της.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε, εδώ:


Ποιος είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Ποια είναι η συμβολή της στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τι περιλαμβάνουν τα καθήκοντα ενός Eπιτρόπου; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια; Στο 24o επεισόδιο της σειράς podcast της διαΝΕΟσις "Με Απλά Λόγια", ο Aντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς δίνει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. O Θοδωρής Γεωργακόπουλος, δημοσιογράφος, συγγραφέας και μέλος του advisory board της διαΝΕΟσις συζητάει με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τη λειτουργία και τη σημασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα. Ερωτήσεις κάνουν επίσης φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "ΕU Youth Hub" του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε, εδώ:

 


Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Τι συμβαίνει με τα αντίστοιχα συστήματα υγείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ποιες είναι οι αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες; Στο 23ο επεισόδιο της σειράς podcast "Με Απλά Λόγια" ο Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Το 2020, η διαΝΕΟσις είχε δημοσιεύσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για το “Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας”, την οποία συνέγραψαν επτά καθηγητές πανεπιστημίου από πέντε διαφορετικά ΑΕΙ, ενώ τον Νοέμβριο του 2021, ο Γιάννης Τούντας έγραψε ένα κείμενο πολιτικής το οποίο επικαιροποιεί τα ευρήματα της έρευνας και τις προτάσεις πολιτικής για την επίλυση των προβλημάτων του ΕΣΥ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε, εδώ:

 


Τι είναι η "Κοινή Αγροτική Πολιτική" - περισσότερο γνωστή ως "ΚΑΠ" - αυτό το πολυσυζητημένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδοτεί και στηρίζει με διάφορους τρόπους τη γεωργική παραγωγή σε όλα τα κράτη-μέλη; Πώς λειτουργεί, τι αποτέλεσμα έχει και, τελικά, γιατί υπάρχει; Την επόμενη προγραμματική περίοδο περισσότερα από 19 δισ. ευρώ θα μπουν στον ελληνικό πρωτογενή τομέα από την ΚΑΠ -πώς θα έρθουν αυτά τα λεφτά, πού θα πάνε και τι αποτέλεσμα αναμένουμε να έχουν; Στο 22ο επεισόδιο της σειράς podcast “Με Aπλά Λόγια”, η διευθύνουσα σύμβουλος της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Έλλη Τσιφόρου μας μιλά για τις λεπτομέρειες της ΚΑΠ, εξηγώντας μας και μερικά βασικά δεδομένα, νούμερα και στοιχεία για την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε, εδώ:

 


Τι συμβαίνει στη γειτονική Τουρκία; Τι γνωρίζουμε στ' αλήθεια για αυτή τη χώρα, για αυτόν τον λαό, για τη θέση της στην περιοχή μας και στον κόσμο γενικότερα; Ποιος είναι ο συσχετισμός δυνάμεων στο πολιτικό της σύστημα που οδήγησε τον Ερντογάν σε μια ακόμα εκλογική νίκη και τι συμβαίνει στην τουρκική κοινωνία; Πώς βλέπουν οι Τούρκοι τους Έλληνες και ποιες είναι οι προκλήσεις για τις σχέσεις των δύο χωρών; Στο 21ο επεισόδιο της σειράς podcast “Με απλά λόγια” ο Γιάννης Γρηγοριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ δίνει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αναλύοντας θέματα που ίσως δεν γνωρίζουμε για την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική μας χώρα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε, εδώ:

 


Πώς λειτουργεί το χρηματιστήριο και ποιος είναι ο ρόλος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς; Με ποιους τρόπους επηρεάζουν την ανάπτυξη της οικονομίας και ποιες είναι σήμερα οι προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου;

Στο νέο επεισόδιο της σειράς podcast “Με Απλά Λόγια“, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου εξηγεί τον ρόλο του χρηματιστηρίου και τη συμβολή του στην εγχώρια οικονομία, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στην Ελλάδα καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κεφαλαιαγορά σήμερα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε, εδώ:

 


 

Πώς δαπανά χρήματα το ελληνικό κράτος; Πώς αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες; Πώς σχεδιάζονται τα έργα, πώς επιλέγονται οι πάροχοι, πώς συμφωνούνται οι τιμές και, κυρίως, γιατί αργεί τόσο πολύ αυτή η διαδικασία, συχνά και με τραγικές συνέπειες; Το θέμα των δημόσιων συμβάσεων στη χώρα μας είναι ένα διαχρονικό και μεγάλο πρόβλημα. Οι διαγωνισμοί καθυστερούν ή γίνονται με ακατάλληλους όρους, οι δικαστικές διεκδικήσεις διαρκούν χρόνια και τα έργα παραδίδονται συχνά καθυστερημένα και ανεπαρκή. Σε αυτό το επεισόδιο, ο καθηγητής δημοσίου δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Βλαχόπουλος μας εξηγεί γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, με απλά λόγια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε, εδώ:

 


Από το 2011 και μετά ο πληθυσμός της Ελλάδας σταδιακά μειώνεται. Σύμφωνα με όλες τις προβολές, αυτή η μείωση θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Την ίδια ώρα όλες οι ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν δημογραφικές προκλήσεις (αν και όχι όλες με την ίδια ένταση). Τι πρέπει να ξέρουμε για το δημογραφικό σήμερα; Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο, ποια είναι η δυναμική, οι τάσεις και ποιες οι προβλέψεις για την εξέλιξή του; Ποιες θα είναι οι βασικές του συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία μας; Και τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να μετριαστούν; Ο καθηγητής Δημογραφίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης μας εξηγεί τις βασικές διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα και στον κόσμο, με απλά λόγια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε, εδώ:

 


Τι συμβαίνει με τη φορολογία στην Ελλάδα; Από πού προέρχονται τα έσοδα του κράτους, και ποιοι είναι που κυρίως πληρώνουν φόρους στη χώρα μας; Ποια είναι η διαφορά των έμμεσων από τους άμεσους φόρους, και ποιοι θεωρούνται πιο "δίκαιοι"; Και ποιοι είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν -και πόσο; Η καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Γεωργία Καπλάνογλου μας εξηγεί πώς λειτουργεί το ελληνικό φορολογικό σύστημα σήμερα, με απλά λόγια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε, εδώ:

 


Πώς λειτουργεί η ελληνική δημόσια διοίκηση; Γιατί υπάρχει τόση τυπολατρία, και γιατί είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη οι νόμοι; Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, εμπειρογνώμων δημόσιας διοίκησης, ο οποίος έχει υπάρξει για πολλά χρόνια στέλεχος της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας και έχει μελετήσει και αξιολογήσει τα συστήματα άλλων χωρών, μας μιλάει για το τι πραγματικά συμβαίνει με τη δημόσια διοίκηση στη χώρα μας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

 

Ή να την ακούσετε, εδώ:

 


Γιατί γνωρίζει τόσο μεγάλη ανάπτυξη ο τουρισμός στην Ελλάδα; Πώς διαχειριζόμαστε την τουριστική κίνηση στους πολύ δημοφιλείς προορισμούς, και ποιες παράπλευρες συνέπειες παρατηρούμε σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας; Είναι εφικτή η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ή άλλες αλλαγές στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας; Η CEO της Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα μας μιλάει για τη "βαριά βιομηχανία" της χώρας μας, καταρρίπτοντας μύθους και παρανοήσεις με απλά λόγια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ: 

Ή να την ακούσετε, εδώ:


Πόσες γέφυρες υπάρχουν στην Ελλάδα; Σε τι κατάσταση βρίσκονται; Γνωρίζουμε; Τις ελέγχει κάποιος; Σε αυτή τη μικρή, συνοπτική κουβέντα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος Βασίλης Μπαρδάκης μάς μιλάει για τη σημερινή κατάσταση, για τους πιθανούς κινδύνους και για τους τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια αυτών των κρίσιμων υποδομών της χώρας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ:



Γιατί επαναστάτησαν οι φτωχοί κάτοικοι μιας επαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 19ου αιώνα; Ποια ήταν τα πρόσωπα που πυροδότησαν την εξέγερση, και πώς μερικές χιλιάδες άπειροι επαναστάτες τελικά, χρόνια μετά, κατόρθωσαν να νικήσουν τον τακτικό στρατό μιας από τις αυτοκρατορίες της εποχής; Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης ΕΚΠΑ Αριστείδης Χατζής, (που μεταξύ άλλων έχει γράψει και το βιβλίο "Ο Ενδοξότερος Αγώνας", μια ιστορία της πρώτης φάσης της ελληνικής επανάστασης) μάς μιλάει με απλά λόγια για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Για τους ήρωες και για τους συμμάχους, για τις μάχες και για τις διπλωματικές και γεωπολιτικές διεργασίες, για το κλίμα στον επαναστατημένο λαό και για το παγκόσμιο κύμα του φιλελληνισμού. Η κουβέντα αυτή αποτελεί μια (σχετικά) σύντομη και συμπυκνωμένη εξιστόρηση μιας από τις πιο συναρπαστικές περιπέτειες της πρόσφατης ιστορίας του κόσμου μας, με απλά λόγια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ:

 



Πόσα χρήματα δίνει το ελληνικό κράτος για συντάξεις κάθε χρόνο; Γιατί χρειάζεται να πληρώνουν οι σημερινοί φορολογούμενοι τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων; Πώς αντιμετωπίζουν το θέμα σε άλλες χώρες; Κι οι σημερινοί νέοι της Ελλάδας, πρόκειται να πάρουν ποτέ σύνταξη; Ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος μας μιλά για το σύστημα συντάξεων στην Ελλάδα, για τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματά του, αλλά και για πιθανές, ρεαλιστικές λύσεις στο μέλλον.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ:

 



Πώς λειτουργεί η ελληνική οικονομία; Γιατί δεν τα πάει καλά για τόσο πολλά χρόνια; Τι είναι τα "δίδυμα ελλείματα" και ποια είναι τα προβλήματα του παραγωγικού μας μοντέλου; Πού οφείλουμε όλο αυτό το χρέος; Πώς διαχειριστήκαμε την είσοδό μας στο ευρώ; Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού μας μιλά για τα βασικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας σήμερα, σε μια κουβέντα που διήρκεσε πάνω από 100 λεπτά και άγγιξε λίγο-πολύ όλες τις έννοιες, τις ιδέες και τις απόψεις περί οικονομίας που εμφανίζονται στο δημόσιο διάλογο των ημερών μας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ:

 



Γιατί πρέπει μια χώρα να έχει "Σύνταγμα"; Ποιος ο ρόλος του και ποιά η σχέση του με τους απλούς νόμους; Πώς φτιάχνεται ένα Σύνταγμα και πώς αναθεωρείται; Και μήπως υπάρχουν μέσα στο ελληνικό Σύνταγμα ρουσφέτια; Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σε τρεις κυβερνήσεις, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος μας μιλάει για τις λεπτομέρειες και την ιστορία του Συντάγματος της Ελλάδας, με απλά λόγια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ:



Ποια είναι η ψυχολογική κατάσταση των Ελλήνων μετά από αλλεπάλληλες, δύσκολες κρίσεις και καταστροφές; Πώς έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την ψυχική υγεία, και γιατί είμαστε πιο πρόθυμοι να συζητάμε γι' αυτά τα θέματα από ό,τι στο παρελθόν;

Στο 1ο επεισόδιο της 2ης σεζόν της σειράς podcast "Mε Απλά Λόγια" η καθηγήτρια της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη συζητά με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο για τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει η πανδημία και η οικονομική κρίση, για την έξαρση των ψυχικών νοσημάτων και για το πώς μπορούν οι πολίτες να προστατεύουν την ψυχική τους υγεία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ:

 



Στο 8ο (και τελευταίο για την πρώτη "σεζόν") επεισόδιο της σειράς podcast "Με Απλά Λόγια" η Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου συζητά με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο για τα βασικά προβλήματα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, για την εμπειρία της στο Υπουργείο Παιδείας και για μερικούς δημοφιλείς μύθους για την παιδεία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ:

 



Τι σημαίνει "είμαστε Έλληνες"; Σε τι συνίσταται η ελληνική "ταυτότητα" και πώς εξελίχθηκε ιστορικά; Ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης, της οικογένειας, της γλώσσας και της θρησκείας στη διαμόρφωση της ελληνικότητας σήμερα;

Στο 7ο επεισόδιο της σειράς podcast "Με Απλά Λόγια" η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου συζητά με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο για την κοινωνία μας, για τις δυναμικές που αναπτύσσονται μέσα της, και για τους τρεις πυλώνες της ελληνικής ταυτότητας: τη γλώσσα, τη θρησκεία και την επιχειρηματικότητα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ:

 



Ποιος είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα; Ποια είναι τα καθήκοντα ενός δημάρχου και πώς χρηματοδοτούνται οι δήμοι; Ποιες είναι οι αρμοδιότητες των περιφερειών, πώς σχετίζονται με τις αρμοδιότητες των δήμων και του κεντρικού κράτους, και ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια; Στο 6ο επεισόδιο της σειράς podcast "Με Απλά Λόγια" ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου συζητά με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο για το παρόν και το μέλλον των ΟΤΑ στη χώρα μας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ:

 



Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς λειτουργεί; Πώς διαχειρίστηκε τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το μέλλον της; Τι έχει κάνει η ΕΕ για την Ελλάδα και πώς αποτιμάται η συμμετοχή της χώρας με σε αυτήν; Στο 5ο επεισόδιο της σειράς podcasts "Mε Απλά Λόγια" ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και μέλος του advisory board της διαΝΕΟσις Γιώργος Παγουλάτος συνομιλεί με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της χώρας μας μέσα σε αυτήν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ:

 



Είναι μισογυνική η ελληνική κοινωνία; Γιατί είμαστε τελευταίοι ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στη συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας; Γιατί εκλέγουμε τόσο λίγες γυναίκες δημάρχους ή βουλευτίνες; Και πώς θα πρέπει να διαχειριζόμαστε τις προσφυγικές ροές του μέλλοντος, αλλά και τους μετανάστες που ζουν ήδη στη χώρα μας, μαζί μας; Στο 4ο επεισόδιο της σειράς "Με Απλά Λόγια", η καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αντιγόνη Λυμπεράκη συνομιλεί με τον διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο, για θέματα ισότητας, συμπερίληψης και δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ: 

 



Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Καρτάλης απαντά με απλό και κατανοητό τρόπο σε βασικά ερωτήματα για την κλιματική αλλαγή. Συζητώντας με τον διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο, αναλύει τα αίτια του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και εξηγεί περίπλοκες πτυχές και επιπτώσεις περιγράφοντας ταυτόχρονα και τρόπους αντιμετώπισής τους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ: 

 



Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς podcasts "Με Απλά Λόγια", ο καθηγητής του Πολυτεχνείου του Μιλάνου Μάνος Ματσαγγάνης απαντά με απλό και κατανοητό τρόπο σε βασικά θέματα της ελληνικής οικονομίας: πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, ανεργία και επιδοματικές πολιτικές. Συζητώντας με τον διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο, αναλύει τα αίτια της σημερινής κρίσης και περιγράφει το πώς πρέπει να μοιάζει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που υπηρετεί τους πολίτες που έχουν ανάγκη, μειώνει τις ανισότητες, πυροδοτώντας παράλληλα την ανάπτυξη της οικονομίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ: 

 


Το πρώτο επεισόδιο της σειράς αφορά στο θέμα της ενέργειας. Καλεσμένος είναι ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο, εξηγεί κρίσιμες πτυχές του ζητήματος, όπως το γιατί έχουν αυξηθεί οι τιμές του ρεύματος, τι κάνει η Ελλάδα για αυτό και πώς θα είναι ο ερχόμενος χειμώνας στο ενεργειακό πεδίο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

 

Ή να την ακούσετε εδώ: