ΕΡΕΥΝΕΣ

Ασφαλιστικό, Φορολογικό, Χρέος: Μια Συνολική Πρόταση Για Επιστροφή Στην Ανάπτυξη

Photography: Matt H. Imaging / Flicrk

Μια συνδυαστική πρόταση για την αντιμετώπιση τριών από τους πέντε "δράκους" που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας: το δυσθεώρητο χρέος, το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα και το προβληματικό φορολογικό σύστημα.

Η διαΝΕΟσις παρουσιάζει μια τριπλή, συνδυαστική πρόταση για την αντιμετώπιση των τριών από τους πέντε "δράκους"* που εμποδίζουν την ανάπτυξη: το χρέος, το ασφαλιστικό σύστημα και το φορολογικό σύστημα. Ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο ΟΠΑ και πρώην Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ο καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος και ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην ΓΓΠΣ και ΓΓΔΕ Χάρης Θεοχάρης, μαζί με τους Χρήστο Αξιόγλου, Παύλο Κουρή και Γιώργο Συμεωνίδη, παρουσιάζουν ένα νέο μείγμα δημοσιονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών σε μια ολοκληρωμένη πρόταση πολιτικής.

H μελέτη δημοσιεύτηκε αρχικά τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ εμπλουτίστηκε με νέα στοιχεία μετά τις δημόσιες παρουσιάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονική και την εμπεριστατωμένη αξιολόγηση κατά τη διάρκεια του workshop που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της διαΝΕΟσις στις 21 Μαρτίου 2018 στην Αθήνα. Μπορείτε να διαβάσετε μια σύνοψη της μελέτης εδώ, και ολόκληρη τη μελέτη εδώ:

Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας (PDF)

Η μελέτη συμπληρώνεται και από ένα εκτενές Παράρτημα που περιλαμβάνει μια ανάλυση και εκτίμηση των υποδειγμάτων που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για την τεκμηρίωση των υπολογισμών της μελέτης.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (pdf)

*Οι "πέντε δράκοι" περιλαμβάνουν, εκτός από τους προαναφερθέντες, τα προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης και το διπλό πρόβλημα της πολυνομίας/κακονομίας. Η διαΝΕΟσις έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση καθενός από τους πέντε "δράκους" με τη δημοσίευση μιας έρευνας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με την έκδοση του βιβλίου "Πολυνομία και Κακονομία στην Ελλάδα", με τον προγραμματισμό δημοσίευσης και άλλων ερευνών (για τη χρήση του πλαστικού χρήματος, για άλλες παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, για την λειτουργία του δικαστικού κλάδου), ενώ μέχρι το τέλος του 2018 θα δημοσιεύσουμε και άλλες έρευνες για παρεμβάσεις στη φορολογία, για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και για μια πιο ορθολογική και αποτελεσματική λειτουργία του δικαστικού συστήματος.