Ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο Στον "Καθρέφτη"

Στο πέμπτο επεισόδιο του "Η Ελλάδα Στον Καθρέφτη" παρουσιάστηκε το πρώτο μέρος της έρευνας "Ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο Για Την Ελλάδα".

Την Τετάρτη 20/4, προβλήθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το πέμπτο επεισόδιο της ενημερωτικής εκπομπής "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη", στο οποίο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου μέρους της νέας μεγάλης έρευνας της διαΝΟΕσις "Ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο Για Την Ελλάδα". Δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Γιατί κατέρρευσε η ελληνική οικονομία; Πώς φτάσαμε στα μνημόνια του 2010; Και τι έγινε έκτοτε;

Την εκπομπή παρουσίασαν ο Κωνσταντίνος Ζούλας και η Νίκη Λυμπεράκη και μαζί τους ήταν από την διαΝΕΟσις, ο Διευθυντής Περιεχομένου Θοδωρής Γεωργακόπουλος και ο Διευθυντής Ερευνών Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το επεισόδιο εδώ:

Σ ύμφωνα με τους καλεσμένους, η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στο ανεπαρκές πολιτικό σύστημα, στον ατέρμονο εξωτερικό δανεισμό της χώρας, στο λαϊκισμό και στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Τα ευρήματα της έρευνας σχολιάστηκαν από τον π.Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τόνισε πως το μνημόνιο ήταν ουσιαστικά μονόδρομος για την οικονομική διάσωση της χώρας, άποψη με την οποία δεν συντάσσεται η π.Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε πως ενδεχομένως η πολιτική των μνημονίων να είχε αποφευχθεί εάν η τότε κυβέρνηση λάμβανε άμεσα μέτρα.

Ο π. Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε πως το ελληνικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση τη λογική υιοθετώντας μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή ματιά και δήλωσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου έχουν εφαρμοστεί δράσεις του ΟΟΣΑ, έχουν ήδη φανεί τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο "κουρέματος" του ελληνικού χρέους ο π.Πρόεδρος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης σχολίασε πως η κατάσταση της ελληνικής οικονονομίας είναι βιώσιμη χωρίς "κούρεμα" του χρέους, αν φυσικά η χώρα μας επιδείξει σοβαρότητα και προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Υπέρ αυτής της άποψης τάχθηκε και ο π. Υπουργός Τίμος Χριστοδούλου τονίζοντας πως ποτέ το "κούρεμα" ενός χρέους δεν αποτέλεσε τη λύση του προβλήματος, ενώ ενδεχομένως η λύση είναι η παράταση αποπληρωμής σε συνδυασμό με "παγωμένο" επιτόκιο.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, σχολίασε πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι "κουρέματος" του χρέους και ότι στην παρούσα φάση, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει μία σύνδεση του χρέους με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας ή με τη δυναμική των εξαγωγών.

Σχετικά με την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και το μέλλον της, ο π. Υπουργός Στέφανος Μάνος δήλωσε απαισιόδοξος καθώς τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση δεν φαίνονται να έχουν κατανοήσει την ουσία του προβλήματος και αδυνατούν έτσι να προσανατολιστούν στην ορθή επίλυσή του. Ο Καθηγητής του ΟΠΑ, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις και συντονιστής της έρευνας Πάνος Τσακλόγλου, υποστήριξε πως η Ελλάδα διαθέτει καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και προέχει η καταπολέμηση της ανεργίας. Για το λόγο αυτό, βλέπει ως λύση του ελληνικού προβλήματος, τους υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων.

Την Τετάρτη 11/05, 10 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα,  θα παρουσιαστεί το δεύτερο μέρος της έρευνας, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

kathreftis105

 

Η εκπομπή "Η Ελλάδα Στον Καθρέφτη" προβάλλεται στο ΣΚΑΪ κάθε δεύτερη Τετάρτη, στις 00:10 το βράδυ. Μπορείτε να δείτε όλα τα προηγούμενα επεισόδια στο κανάλι της διαΝΕΟσις στο YouTube