About

τι είναι η διαΝΕΟσις

Η διαΝΕΟσις είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός που:

 • Παράγει μελέτες και ερευνητικό έργο πάνω στα σημαντικά θέματα της εποχής μας, επιδιώκοντας να προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής.
 • Διενεργεί σε βάθος δημοσιογραφικές έρευνες δίνοντας έμφαση στην τεκμηριωμένη ανάλυση και την ολοκληρωμένη πληροφόρηση.
 • Επικοινωνεί τα αποτελέσματα των ερευνών με εκλαϊκευμένο και προσιτό τρόπο, χρησιμοποιώντας μια πληθώρα οπτικοακουστικών μέσων.  

οι στόχοι μας

Φιλοδοξούμε να συνεισφέρουμε στο δημόσιο διάλογο, προσφέροντας τεκμηριωμένα στοιχεία και ρεαλιστικές λύσεις σε μεγάλα κρίσιμα θέματα. Το βασικό ερώτημα που θα προσπαθήσει να απαντήσει το ερευνητικό μας έργο είναι: Πώς θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, επιτυγχάνοντας μια βιώσιμη ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα και την κοινωνική της συνοχή; Από το 2015 προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε, να χαρτογραφήσουμε και να αναδείξουμε τα προβλήματα της χώρας, και στη συνέχεια να προτείνουμε εφικτές και βιώσιμες λύσεις γι' αυτά. Ενδεικτικά, τομείς επικέντρωσης της ερευνητικής δραστηριότητας του οργανισμού είναι:

 • Επενδύσεις, Φορολογία & Απασχόληση
 • Τεχνολογία & Καινοτομία
 • Περιβάλλον
 • Κράτος & Δημόσια Διοίκηση
 • Θεσμοί & Πολιτικό Σύστημα
 • Φτώχεια & Ανισότητα
 • Κοινωνικό Κράτος, Υγεία & Ασφάλιση
 • Παιδεία & Εκπαίδευση
 • Δικαιοσύνη

 

σε ποιους απευθυνόμαστε

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών: κυβέρνηση, βουλευτές, φορείς επιχειρηματικότητας και εργασίας, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, σπουδαστές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα ΜΜΕ. Ταυτόχρονα, όμως, απευθυνόμαστε και σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, σε όσους επιθυμούν μέσα από την αντικειμενικότητα και τον ορθολογισμό να κατανοήσουν και να δράσουν για την εξέλιξη μιας σύγχρονης, δημιουργικής και ευημερούσας κοινωνίας. Φιλοδοξούμε τα αποτελέσματα των ερευνών μας, εκλαϊκευμένα και εύληπτα, να φτάνουν σε όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες, για να ενημερώσουν και να εμπλουτίσουν το δημόσιο διάλογο με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και ολοκληρωμένη γνώση.

τι δεν είμαστε

Η διαΝΕΟσις:

 • Δεν συνδέεται με κανένα κόμμα ή πολιτική παράταξη, κυβέρνηση ή κυβερνητική επιλογή.
 • Δεν αποτελεί οργανισμό lobbying ή μοχλό πίεσης.
 • Δεν οριοθετείται από οποιοδήποτε πολιτικό ή ιδεολογικό στίγμα.
 • Δεν εκφράζει τα συμφέροντα κανενός επιχειρηματικού κλάδου ή άλλου φορέα.

είπαν για μας

"Σύμφωνα με όλες τις έρευνες και τι μετρήσεις των ειδικών η περαιτέρω μείωση του πληθυσμού είναι αναπόφευκτη. Όπως καταγράφηκε σε έρευνα της διαΝΕΟσις, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2016, ο πληθυσμός της χώρας μας από τα 10,7 περίπου εκατομμύρια που είναι σήμερα, το 2050 θα μειωθεί στα 10. Και αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Το απαισιόδοξο υπολογίζει ότι οι Έλληνες θα είναι ακόμα λιγότεροι 8,3 εκατομμύρια περίπου".
Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας 3/6/2021

"Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το εποπτικό συμβούλιο, το advisory board και την υπόλοιπη ομάδα του οργανισμού διαΝΕΟσις για το δραστήριο έργο και τη μεγάλη συμβολή στο δημόσιο διάλογο, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που άπτεται πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων και όχι μόνον."
Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας — 23/11/2017

"Η εμφάνιση της διαΝΕΟσις ως ένα think tank, που όχι απλά αναζητά ιδέες, αλλά κυρίως ασχολείται με τις εφαρμογές τους, είναι μια νότα αισιοδοξίας."
Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής —27/4/2018

"Η διαΝΕΟσις έχει κάνει ένα εξαιρετικό ερευνητικό έργο, και ο “Χάρτης Εξόδου Από Την Κρίση” θα πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για το είδος των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να λάβουν χώρα στην Ελλάδα."
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας — 30/1/2017

"Οφείλω να πω δυο λόγια για τον πρωτοποριακό ρόλο της διαΝΕΟσις στα ελληνικά δεδομένα. Θεωρώ ότι έφερε ένα φρέσκο αέρα και κατάφερε να συνδέσει την ελληνική κοινή γνώμη με σύνθετα επιστημονικά πράγματα".
Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας — 15/11/2021

"Θέλω να δώσω συγχαρητήρια πράγματι στη διαΝΕΟσις, με την οποία είχα συνεργαστεί και από την προηγούμενη θέση μου ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τη διαχείριση των υδάτων στη χώρα και ιδιαίτερα του αρδευτικού νερού που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό νερού που καταναλώνουμε στη χώρα".
Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας — 28/4/2021

"Η διαΝΕΟσις μελετάει θέματα ουσίας, προκαλεί έναν δημόσιο διάλογο και νομίζω πως ακριβώς αυτό έχει ανάγκη ο τόπος."
Στέργιος Πιτσιόρλας, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης — 7/2/2018

"Παρακολουθώ εδώ και καιρό την προσπάθεια της διαΝΕΟσις και βλέπω μια μεγάλη σοβαρότητα. Τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ μεθοδικά και οργανωμένα."
Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων — 7/2/2018

"Η διαΝΕΟσις, ένα think tank που έχει αποδείξει την αξία του με πολύ σημαντικές μελέτες και θα θυμίσω ως τέτοια τη μελέτη για την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, που ήταν η μόνη θεωρώ σοβαρή δουλειά, ή μάλλον η πιο ενδιαφέρουσα για να μην αδικήσω καμία, η πιο ενδιαφέρουσα δουλειά, που είδα τελευταία για τον ΕΝΦΙΑ και τους Δήμους".
Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ 14/10/2021

"Η πολιτική πλέον είναι σχεδόν επιστημονική υπόθεση και αυτό η διαΝΕΟσις το υπηρετεί."
Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην ευρωβουλευτής — 7/2/2018

"Oι τεκμηριωμένες έρευνες της διαΝΕΟσις θα έπρεπε να είναι η βάση για τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις προκειμένου να υλοποιήσουν τις τομές που χρειάζονται. Πώς θα αξιοποιηθούν όμως όλες αυτές οι πληροφορίες που βρίσκουν ώτα μη ακουόντων από τα κόμματα εξουσίας;"
Γιώργος Γραμματικάκης, πρώην πρύτανης, συγγραφέας και ευρωβουλευτής — 9/6/2017

"Η διαΝΕΟσις αποτελεί μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία που προσπαθεί να υπηρετήσει μία σύλληψη του τρόπου προσέγγισης και ανάλυσης της ελληνικής κοινωνίας, είναι κάτι που συμβάλει στην αυτογνωσία και μας λείπει πάρα πολύ ως κοινωνία."
Νικηφόρος Διαμαντούρος, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της διαΝΕΟσις — 15/3/2017

οι συνέργειες

Ηπολυπλοκότητα των προβλημάτων και η ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών μας υπαγορεύει να αναπτύξουμε συνεργασίες με καταξιωμένα ερευνητικά ιδρύματα και άλλους φορείς σκέψης της χώρας μας και του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό η δράση μας, πέραν των άλλων, θα στηριχθεί και σε κοινά ερευνητικά προγράμματα, εκδόσεις, συνέδρια, παρουσιάσεις και άλλες δράσεις. Παράλληλα, η ερευνητική μας δραστηριότητα θα λαμβάνει υπόψη της και θα αναδεικνύει την εργασία και τα συμπεράσματα των ερευνών άλλων οργανισμών που προϋπάρχουν. Φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε μέρος από το μεγάλο και δυναμικό επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η χώρα μας στην Ελλάδα και τη διασπορά.

επικοινωνία & ανοιχτότητα

Στο γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας, του διαλόγου και της ελεύθερης ανταλλαγής πληροφόρησης, η διαΝΕΟσις θα δημοσιεύει ολόκληρο το ερευνητικό και δημοσιογραφικό της έργο δημόσια και δωρεάν στο ευρύτερο δυνατό κοινό, μέσα από  ένα σύγχρονο website. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις βάσεις δεδομένων που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται, καθώς και γι’ αυτές που προκύπτουν από το ερευνητικό έργο της.

οι υλικοί & οι ανθρώπινοι πόροι μας

Η δραστηριότητα της διαΝΕΟσις χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδιωτικούς πόρους, οι οποίοι παρέχονται χωρίς όρους και περιορισμούς πέρα από αυτούς που θέτει ο ίδιος ο οργανισμός με το καταστατικό του και τους όρους λειτουργίας του. Η δραστηριότητα της διαΝΕΟσις επιβλέπεται από ένα Σώμα Συμβούλων (Advisory Board) και κατευθύνεται από ένα Εποπτικό Συμβούλιο. Στελεχώνεται από μία σταθερή ομάδα ερευνητών, IT experts και δημοσιογράφων. Tο κόστος λειτουργίας του οργανισμού καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

advisory board

Ουρανία Αικατερινάρη, Εταίρος EKATI Consulting Ltd και μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ σε MOTOROIL και ELVALHALCOR

Δημήτρης Ασημακόπουλος, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση

Δημήτρης Γκρίτζαλης, Καθηγητής Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Απόστολος Δοξιάδης, Συγγραφέας

Αρίστος Δοξιάδης, Εταίρος BIG PI VENTURES

Σοφία Εφραίμογλου, Αντιπρόεδρος στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος στην Grant Thornton Ελλάδος και Σύμβουλος Διοίκησης στην Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E.  

Γιάννης Κακλέας, Σκηνοθέτης

Κωνσταντίνα Καλλιμάνη, Εντεταλμένη Σύμβουλος της εταιρίας Γ. Καλλιμάνης Α.Ε.

Στάθης Καλύβας, Kαθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση

Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη

Αλέξανδρος Κρητικός, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, Διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου και Ερευνητής του Οργανισμού ΙΖΑ της Βόννης

Αικατερίνη Λαλαούνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της GREEK GOLD ABEE

Γιώργος Λούκος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Mπαλέτου της Όπερας της Λυών

Βασίλης Μακιός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γενικός Διευθυντής του Corallia

Μάνος Ματσαγγάνης, Καθηγητής, Πολυτεχνείο του Μιλάνου

Κώστας Μεγήρ, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale στην έδρα Warner III Professor

Εφη Μπάσδρα, Kαθηγήτρια Βιοχημείας-Εμβιομηχανικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού, Ίδρυμα Ωνάση.

Δημήτρης Παπαϊωάννου, Χορογράφος

Ελένη Παπούλια, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών Minda de Gunzburg του Πανεπιστημίου Harvard

Γεώργιος Πρεβελάκης, Καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris Ι)

Παναγιώτης Ροϊλός, Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα Γιώργου Σεφέρη και Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστημίου Harvard

Δέσποινα Σανούδου, Επίκουρη Καθηγήτρια της Δ’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιάννης Σολδάτος, Καθηγητής του Athens Information Technology

Καλλιόπη Σπανού, Καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σοφία Στάϊκου, Εντεταλμένη Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Lyktos Holding A.E.

Νικόλαος Τριανταφυλλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης

Μιχάλης Χαλιάσος, Καθηγητής, Κάτοχος της Έδρας Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης

εποπτικό συμβούλιο

Πρόεδρος

Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Πρόεδρος & Ιδρυτής της διαΝΕΟσις, Ιδρυτής της Damma Holdings SA, Ιδρυτής του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ, Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒ.

Μέλη

 • Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης και Καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων ALBA Graduate Business School
 • Μάρκος Βερέμης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της UPSTREAM Α.Ε.
 • Γιάννος Γραμματίδης, Δικηγόρος και Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
 • Νικηφόρος Διαμαντούρος, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (European Ombudsman) 2003-2013
 • Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SPRINT INTEGRATED COMMUNICATIONS S.A.
 • Βαρβάρα Στράτου- Βερνίκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΝOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ
 • Γιάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής
 • Αντώνης Τριφύλλης, τ. Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 • Σπύρος Φλογαΐτης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

η ομάδα μας

 • Διονύσης Νικολάου - Γενικός Διευθυντής email
 • Θοδωρής Γεωργακόπουλος - Διευθυντής Περιεχομένου email - twitter - facebook
 • Δρ. Φαίη Μακαντάση - Διευθύντρια Ερευνών email
 • Χριστιάνα Παπαγεωργάκη - Διευθύντρια Επικοινωνίας email
 • Aντιγόνη Κουβίδη - Αρχισυντάκτρια email
 • Ηλίας Βαλεντής - Research Analyst email
 • Ηλίας Νικολαΐδης - Senior Εditor email
 • Αρελίνα Μεράκου - Communications and Engagement Associate email
 • Βασιλική Μαρούλη - Junior Editor email
 • Γιάννης Καραμαγκάλης - Web Editor email
 • Έλενα Φελουτζή - Office Administrator email
 • Eιρήνη Ηλιάδη - Executive Αssistant email