Μια Συζήτηση Για Το Νέο Παραγωγικό Μοντέλο Στη Θεσσαλονίκη

Μια Συζήτηση Για Το Νέο Παραγωγικό Μοντέλο Στη Θεσσαλονίκη

Στη δεύτερη εκδήλωση για το "Χάρτη Εξόδου Από Την Κρίση" που έγινε στη Θεσσαλονίκη, σημαντικοί καλεσμένοι κουβέντιασαν για το πώς η χώρα θα μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης.

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της διαΝΕΟσις στη Θεσσαλονίκη με τίτλο "Ανάπτυξη ναι, αλλά πώς;". Αφορμή ήταν κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου της διαΝΕΟσις με τίτλο "Χάρτης εξόδου από την κρίση: Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα".

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), παρακολούθησαν περίπου 600 προσκεκλημένοι. Ανάμεσά τους βρέθηκαν προσωπικότητες του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού χώρου της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Κατά το χαιρετισμό του ο ιδρυτής και Πρόεδρος της διαΝΕΟσις Δημήτρης Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι «η επιχειρηματικότητα αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας μας. Μόνο από την επιχειρηματική δράση των υπαρχόντων και εν δυνάμει επιχειρηματιών μπορούμε να περιμένουμε τη δημιουργία πλούτου και την πιο ουσιαστική συνεισφορά στην ευημερία της χώρας". Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξει ο βιομηχανικός τομέας στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και την κρισιμότητα ύπαρξης εθνικής βιομηχανικής πολιτικής.

Στη συζήτηση γύρω από το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας συμμετείχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε υπέρ μιας αποτελεσματικής δημοσιονομικής πολιτικής, της επιθετικής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στις επενδύσεις.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, μέσω της πολιτικής συναίνεσης και της θετικής διάθεσης συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Η π. Υπουργός και Πρόεδρος του think tank "ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ" Άννα Διαμαντοπούλου, μεταξύ άλλων τόνισε την αναγκαιότητα παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ, μέσω μιας εθνικής στρατηγικής και του σχεδιασμού ουσιαστικών πολιτικών υπέρ των νέων.

Οι Καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλη της επιστημονικής ομάδας του βιβλίου Πάνος Τσακλόγλου και Γιώργος Παγουλάτος αναφέρθηκαν στις στρεβλώσεις του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μέχρι σήμερα και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν τόσο σε μάκρο επίπεδο, όσο και σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών .

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γούτα.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά με livestream από τη σελίδα της διαΝΕΟσις στο Facebook. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ.