Αρθρογραφια |

Τεχνητή Νοημοσύνη Στην Ιρλανδία: Ένα Μεταπτυχιακό Που Άκουσε Τις Ανάγκες Της Αγοράς

Μία συνέντευξη με τους Τζον Νέλσον και Πέπιν Βαν ντε Βεν που οργάνωσαν και υλοποίησαν τα πρώτα μεταπτυχιακά προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιρλανδία.

Oι Τζον Νέλσον και Πέπιν Βαν ντε Βεν οργάνωσαν και διαχειρίστηκαν τα πρώτα μεταπτυχιακά προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης στη χώρα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018. Και μεταξύ των επιχειρήσεων που ενεπλάκησαν είναι η Ericsson, η Fujitsu, η GM, η Google, η IBM και η Microsoft. Μας μίλησαν στο πλαίσιο της έρευνας της διαΝΕΟσις για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ιρλανδία.


 

Eσείς οργανώνετε μεταπτυχιακά για την τεχνητή νοημοσύνη κι εμείς προσπαθούμε ακόμη να πουλήσουμε την αρχαία ιστορία μας –χωρίς μεγάλη επιτυχία, αν κρίνουμε από την περιπέτεια του Μακεδονικού…

Κι όμως, η Ελλάδα έδειξε την περίοδο 1990-1995 πως θα μπορούσε να ηγηθεί των τηλεπικοινωνιών, έκανε πολύ καλή δουλειά και το πανεπιστήμιο στην Αθήνα και στην Κρήτη. Υπήρχαν τότε πολύ καλά προγράμματα αλλά μετά όλα διακόπηκαν. Το δικό μας πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη, πάλι, βασίζεται στη σύμπραξη και τη συνεργασία. Είναι ένα από τα success stories της Ιρλανδίας την εποχή της κρίσης.

Aπό τον IDA (σημ. ο Ιρλανδικός οργανισμός προώθησης επενδύσεων) ξεκίνησαν όλα;

Ναι, τον Μάιο του 2017 ο IDA άρχισε να μελετάει ποιo θα είναι το project του μέλλοντος. Συζητώντας με τη βιομηχανία, αλλά και την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις εταιρείες υπολογιστών, κατέληξε στην τεχνητή νοημοσύνη. Τα χρονικά περιθώρια όμως ήταν ασφυκτικά. Σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη μας συνάντηση στο Δουβλίνο καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως στην Ιρλανδία δεν είχαμε αρκετούς φοιτητές που θα μπορούσαν να στηρίξουν τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και αν συνεχίζαμε έτσι, ούτε στο μέλλον θα είχαμε το ειδικευμένο ανθρώπινο  δυναμικό που θα χρειαζόταν η βιομηχανία αυτή για να παραμείνει στην Ιρλανδία και να μην αναζητήσει άλλη χώρα. Αποφασίσαμε λοιπόν πως θα έπρεπε να εκπαιδεύσουμε και εργαζόμενους σε άλλους τομείς, όπως και φοιτητές. Και τον Μάιο-Ιούνιο του 2017 δημιουργήσαμε ένα Master για την τεχνητή νοημοσύνη, όπου πανεπιστημιακοί και άνθρωποι της βιομηχανίας αποφάσισαν από κοινού τι θα πρέπει να διδάσκεται. Υπήρχε μόνο ένας βασικός όρος: πως το Master έπρεπε να αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη;

Γι’ αυτό το Master είχαμε 50 θέσεις part time, αλλά οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 250, ενώ άλλοι 400 έδειξαν ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση είδε την κατάσταση και μας πρότεινε να αυξήσουμε τις θέσεις σε 200. Αυτό κάναμε. Οι φοιτητές ήταν άνθρωποι από όλη την Ιρλανδία, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, που είχαν κανονικές δουλειές και παράλληλα έκαναν το μεταπτυχιακό τους μέσω του διαδικτύου. Ευτυχώς, παρόλο που με την κρίση τα κονδύλια για την παιδεία υπέστησαν περικοπές, η κυβέρνηση ήθελε πολύ αυτό το πρόγραμμα και το χρηματοδότησε.

Η κυβέρνηση δεν άκουσε εμάς στο πανεπιστήμιο. Άκουσε προσεκτικά τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της αγοράς, της βιομηχανίας, και έδρασε ταχύτατα.

Πείσατε τους πολιτικούς δηλαδή…

Βασικά η κυβέρνηση δεν άκουσε εμάς στο πανεπιστήμιο. Εμείς τα λέγαμε εδώ και δέκα χρόνια. Άκουσε προσεκτικά τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της αγοράς, της βιομηχανίας, και έδρασε ταχύτατα. Η online διδασκαλία έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές να αναζητήσουν μόνοι τους τις λύσεις, γιατί δεν υπήρχε ο καθηγητής μπροστά τους να τους βοηθάει με τα εργαστήρια, δεν υπήρχε η προσωπική επαφή. Η μέθοδος λοιπόν που χρησιμοποιήσαμε είναι να τους δίνουμε προβλήματα να λύσουν και  τους τρόπους για να μπορέσουν να τα λύσουν. Και αυτόν τον τρόπο μάθησης τον πήραμε από τους αρχαίους Έλληνες. Έτσι δίδασκαν ο Αριστοτέλης και ο Σωκράτης. Έως τώρα, επειδή έπρεπε να μορφώσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους, δίναμε τη γνώση έτοιμη στους φοιτητές μας, δεν τους δίναμε τη δυνατότητα να την ψάξουν. Τους προσφέραμε έτοιμη τροφή. Αλλά αυτό το αντιστρέψαμε με την online διδασκαλία για το Master τεχνητής νοημοσύνης.