Αρθρογραφια |

Πατ Μπριν: "Οι Χώρες Που Δεν Αγκαλιάζουν Την Καινοτομία Θα Εξατμιστούν"

Μία συνέντευξη με τον Πατ Μπριν, υπουργό Εμπορίου, Απασχόλησης, Επιχειρήσεων, Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς και Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας.

ΟΠατ Μπριν είναι o Ιρλανδός υπουργός Εμπορίου, Απασχόλησης, Επιχειρήσεων, Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς και Προστασίας Δεδομένων. Τον συναντήσαμε στη Βουλή, σε ένα διάλειμμα κάποιων ψηφοφοριών, και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τον ρόλο των εξαγωγών στην ανάπτυξη της χώρας του, στο πλαίσιο της έρευνας της διαΝΕΟσις για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην χώρα του.


 

Ποιος είναι ο ρόλος των εξαγωγών στην ανάπτυξη της χώρας σας;

Οι δύο βασικές αγορές μας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, το 13% των εξαγωγών μας αυτή τη στιγμή πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 15% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 31% στην Ευρώπη. Εξάγουμε το 80% όσων παράγουμε και πρέπει αυτά τα προϊόντα να φεύγουν όσο πιο γρήγορα γίνεται από την  Ιρλανδία. Μην ξεχνάτε πως παράγουμε τρόφιμα που θα μπορούσαν να ταΐσουν 36 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ εμείς είμαστε 5 εκατομμύρια. Οι εξαγωγές τροφίμων ξεπερνούν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά δεν είναι μόνο τα τρόφιμα. Είμαστε η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη σε υπολογιστές και τεχνολογία πληροφοριών στον κόσμο, η πέμπτη σε αγροτικά προϊόντα στον κόσμο και η δεύτερη σε ιατρικό υλικό στην Ευρώπη. Είκοσι χρόνια πριν η Ιρλανδία ήταν μια πολύ διαφορετική χώρα από αυτή που είναι σήμερα. Η τεχνολογία, αλλά και η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Πρέπει να ταξιδεύετε πολύ.

Ψάχνουμε συνεχώς για νέες αγορές. Αυτό κάναμε και πριν από το Brexit, αλλά τώρα πολύ περισσότερο. Γύρισα πρόσφατα όλη τη Λατινική Αμερική κάτω από αντίξοες συνθήκες γιατί δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τη μία πρωτεύουσα στην άλλη. Το να ταξιδεύει όμως κάποιος που βρίσκεται στη θέση μου είναι πολύ σημαντικό γιατί βλέπει από κοντά πως λειτουργούν οι άλλες χώρες και μαθαίνει από αυτές. Να σκεφτείτε πως πριν από τρία χρόνια δεν υπήρχε ούτε μία απευθείας αεροπορική σύνδεση ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Κίνα και τώρα έχουμε απευθείας  πτήσεις με τη Σενζέν, το Χόνγκ Κόνγκ και το Πεκίνο.

Έχουμε αποφασίσει να επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια στην Ιρλανδία στην ψηφιακή αγορά, είτε πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη είτε σε κάτι άλλο. Οι χώρες που δεν αγκαλιάζουν την καινοτομία θα μείνουν πίσω, θα "εξατμιστούν".

Το ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα σας απασχολεί; Η το παραβλέπετε γιατί οι επενδύσεις είναι πιο σημαντικές για τη χώρα σας;

Πάντα έχουμε ψηλά στην ατζέντα μας το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το θέτουμε συχνά και σε επίπεδο πρωθυπουργών αλλά και υπουργών, συγχρόνως όμως πρέπει να σκεφτόμαστε πως είναι αναγκαίο για εμάς να ανοιγόμαστε σε νέες μεγάλες αγορές, δεν πρέπει να απομονωνόμαστε. Έχουμε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με πολλές χώρες και σήμερα μας απασχολεί πολύ το ζήτημα της ψηφιακής τεχνολογίας που κυριαρχεί παγκοσμίως. Οι αλλαγές που θα δούμε σε αυτόν τον τομέα θα είναι ραγδαίες τα επόμενα 5-10 χρόνια, πολύ πιο γρήγορες από αυτές που είδαμε τα τελευταία 20-30 χρόνια. Αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι απίστευτο. Για πολλά χρόνια η Ευρώπη "εξήγε" τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους της στη Σίλικον Βάλεϊ και την Κίνα. Τώρα πια νομίζω πως αντιλαμβάνεται πως μπορεί να ανταγωνιστεί και εκείνη στον χώρο αυτό την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για αυτό και έχουμε αποφασίσει να επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια στην Ιρλανδία στην ψηφιακή αγορά, είτε πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη είτε σε κάτι άλλο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί οι χώρες που δεν αγκαλιάζουν την καινοτομία θα μείνουν πίσω, τολμώ να πω πως θα "εξατμιστούν". Πιθανότατα τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα εργαστούν στο μέλλον σε δουλειές που δεν έχουν εφευρεθεί ακόμα! Εμείς το γνωρίζουμε αυτό και αποτελεί κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής μας. Σχεδιάζουμε την εθνική μας στρατηγική στη ψηφιακή τεχνολογία για τα επόμενα 10 χρόνια.

Έχετε και μεγάλη διασπορά…

Εβδομήντα εκατομμύρια Ιρλανδοί, που βρίσκονται σχεδόν παντού. Έτσι, οπουδήποτε και αν πας τους συναντάς. Τώρα μάλιστα η φήμη μας ταξιδεύει παντού γιατί είμαστε μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη και όλοι με ρωτούν, είτε είμαι στο Ναϊρόμπι είτε στην Αίγυπτο είτε στη Νότια Αμερική, πώς τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά στην οικονομία μας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Σας αιφνιδίασε το Brexit;

Πολλά από τα προϊόντα μας περνούν από τη Βρετανία που λειτουργεί για εμάς ως επίγεια γέφυρα, γι’ αυτό και μας ανησυχεί το Brexit και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι Βρετανοί πήραν αυτήν την απόφαση. Αλλά είναι δικό τους θέμα. Ήταν στενοί μας σύμμαχοι ακόμα και όταν προέκυπταν διάφορα ζητήματα μέσα στην ΕΕ και φυσικά ήταν μαζί μας από την αρχή. Τώρα θα μείνουμε μόνοι μας. Γι’ αυτό και θέλουμε να διασφαλίσουμε πως με τις άλλες μικρές χώρες της ΕΕ θα σχηματίσουμε συμμαχίες, αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς τώρα.

Και πώς θα το κάνετε αυτό;

Μετά το δημοψήφισμα, αυτό που κάναμε ως υπουργοί, ως αξιωματούχοι της κυβέρνησης και ως διπλωμάτες ήταν να ταξιδέψουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη και να εξηγήσουμε την κατάστασή μας, να μιλήσουμε για τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και για το γεγονός πως δεν θα δεχθούμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν και στα σκληρά σύνορα που είχαμε επί 30 χρόνια  μεταξύ Βορρά και Νότου και σε μια κατάσταση που οδήγησε στο θάνατο 3.700 ανθρώπους στη Βόρεια Ιρλανδία. Και πιστεύω πως οι συνάδελφοί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κατάλαβαν αυτό και ιδιαίτερα οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Πιστεύω πως η στήριξη από τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι απόλυτη στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σας σέβονται πολύ, είναι φανερό.

Είναι πολύ θετικό πως είμαστε, από το 1973, μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας των 450 εκατομμυρίων πολιτών και για εμάς ως κυβέρνηση η καρδιά μας χτυπά στην Ευρώπη, στο κέντρο της Ευρώπης. Η Ευρώπη ήταν πολύ καλή προς εμάς, η ενιαία αγορά ήταν πολύ καλή για εμάς και κοιτώντας τα στοιχεία όλα αυτά τα χρόνια παρατηρεί κανένας πόσο αυξήσαμε τις εξαγωγές προς την Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ιρλανδία;

Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας σήμερα είναι η έλλειψη κατοικιών και επενδύουμε πάνω από 5 δισεκατομμύρια σε αυτό. Φυσικά σχεδιάζουμε σε βάθος χρόνου, για τα επόμενα 15 χρόνια δηλαδή, και κάνουμε επενδύσεις σε έργα υποδομής ώστε να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν να χάσουμε την ανεξαρτησία μας στα θέματα της οικονομίας. Όπως οργανώνουμε και ένα σχέδιο δράσης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα είναι διασκορπισμένες σε ολόκληρη τη χώρα. Πρέπει συνεχώς να προσαρμοζόμαστε και να αλλάζουμε.