Βιβλία

Λύσεις Υπάρχουν - Δέκα παραδείγματα από χώρες που έλυσαν μεγάλα προβλήματα της εποχής μας

Τζόναθαν Τέπερμαν
Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της οικονομικής ανισότητας; Πώς καταπολεμάται η διαφθορά; Τι μπορεί να κάνει ένα κράτος για να διαχειριστεί το μεταναστευτικό ζήτημα;

Όλες οι χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Ποιες είναι οι λύσεις;

Ο δημοσιογράφος Τζόναθαν Τέπερμαν ταξίδεψε σε δέκα τοποθεσίες του πλανήτη και κατέγραψε πώς διάφορες χώρες έλυσαν δέκα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας. Ποιο ήταν το πρόγραμμα που εφάρμοσε η Βραζιλία για να καταπολεμήσει την ακραία φτώχεια; Πώς η κυβέρνηση του Μεξικού εξασφάλισε τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και εφάρμοσε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα; Πώς εξαφάνισε μέσα σε λίγα χρόνια τη διαφθορά η Σιγκαπούρη; Ο Τέπερμαν μίλησε με τους ηγέτες που εφάρμοσαν τις επιτυχημένες πολιτικές, και περιγράφει όχι μόνο τις διάφορες πτυχές τους, αλλά και πώς έφτασαν από θεωρίες, υποσχέσεις και νομοσχέδια να γίνουν πράξη.

Τα αποτελέσματα μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Το “Λύσεις Υπάρχουν” είναι ένα απαραίτητο εγχειρίδιο για σύγχρονους πολιτικούς και απαιτητικούς πολίτες.

 

"Μια ποικιλία από πρακτικές, συγκεκριμένες λύσεις σε μεγάλα προβλήματα, που έρχονται από αναπάντεχα μέρη".

Τhe New York Times

άθε μέρα συζητάμε για τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε. Αυτό είναι ένα θαυμάσιο, πανέξυπνο και καλογραμμένο βιβλίο, που μας δίνει τις λύσεις. Ο Τέπερμαν ταξίδεψε στον κόσμο και εντόπισε τις χώρες που αντιμετώπισαν τις μεγάλες προκλήσεις και βρήκαν καινοτόμες λύσεις γι’ αυτές. Αυτό το βιβλίο θα σας πληροφορήσει, θα σας διαφωτίσει και, κυρίως, θα σας φτιάξει το κέφι".

Φαρίντ Ζακαρία

"Αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, ο Τέπερμαν βρίσκει και τα μαθήματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα παντού. Πολλοί αναγνώστες θα εκπλαγούν διαπιστώνοντας πως αυτές οι ιστορίες επιτυχίας κρύβονταν πίσω από δραματικά πρωτοσέλιδα".

Kirkus Reviews

Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία και κοστίζει 9 ευρώ.

politeia_logo
evripidis_logo  pattakis_vivilo_paragogiko_montelo


 

xartis_eksodou_apo_tin_krisi_book_coverΧάρτης Εξόδου από την Κρίση: Ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο για την Ελλάδα

Π. Τσακλόγλου
Γ. Οικονομίδης, Γ. Παγουλάτος, Χρ. Τριαντόπουλος, Απ. Φιλιππόπουλος

Γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα; Ποιες στρεβλώσεις του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου οδήγησαν την οικονομία της στην κατάρρευση; Μετά από αυτή την παταγώδη αποτυχία, τι πρέπει να αλλάξει; Πώς πρέπει να μοιάζει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα, και ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για να φτάσουμε ώς εκεί;

Αυτό το βιβλίο, το πρώτο στη σειρά εκδόσεων της διαΝΕΟσις, αποτελεί μια συνολική προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις σε όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα. Χαρτογραφεί τα δομικά αίτια της κρίσης, καταγράφει και αξιολογεί τα γεγονότα της παραμονής της χώρας στα Μνημόνια και καταλήγει στην παρουσίαση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για την ελληνική οικονομία, ενός χάρτη εξόδου από την κρίση.

"Καταγράφει και συνθέτει συμπεράσματα από δεκάδες μελέτες, και τα τοποθετεί σε ένα πλαίσιο πλήρες και συστηματικό. Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για όποιον σχεδιάζει ή αξιολογεί τις δημόσιες πολιτικές για την ανάπτυξη".

Αρίστος Δοξιάδης

"Στο περιεκτικό αυτό βιβλίο η κατανοητή γραφή συνδυάζεται με τον πλούτο των στοιχείων και τα εύληπτα γραφήματα για να εξηγηθεί με ουσιαστικό τρόοπ το τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να βγούμε από την κρίση".

Στάθης Ν. Καλύβας

"Η πρωτοβουλία της διαΝΕΟσις να εκδώσει σε βιβλίο την εξαιρετική έρευνα των Τσακλόγλου, Παγουλάτου, Οικονομίδη, Φιλιππόπουλου & Τριαντόπουλου είναι μια ευκαιρία να στραφεί η δημόσια συζήτηση στις πραγματικές αιτίες της ελληνικής κρίσης και ταυτόχρονα μια συμβολή στην αναζήτηση των δημόσιων πολιτικών που θα θέσουν σε κίνηση την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης".

Μάνος Ματσαγγάνης

Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία και κοστίζει 9 ευρώ.

politeia_logo
evripidis_logo books-gr_dianeosis_vivlio
pattakis_vivilo_paragogiko_montelo

xartis_eksodou_apo_tin_krisi_book_cover


Έρευνες 2016

Ετήσια έκδοση της διαΝΕΟσις στην οποία παρουσιάζονται τα σημαντικότερα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας του οργανισμού για το έτος 2016.

Ποιοι φοροδιαφεύγουν στην Ελλάδα; Πόσοι Έλληνες υποφέρουν από τη φτώχεια; Ποιος θα είναι ο πληθυσμός της χώρας το 2050; Πώς έχει επηρεάσει η κρίση την υγεία των πολιτών; Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Ευρώπη, την οικονομία, την προσφυγική κρίση; Τι απέγιναν τα δισεκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ;

Και πώς θα πρέπει να μοιάζει το παραγωγικό μοντέλο που θα βγάλει τη χώρα μας από την κρίση;

Οι 12 ενότητες του περιοδικού αποτελούν μια συνοπτική και συμπυκνωμένη παρουσίαση του ερευνητικού έργου του οργανισμού για το 2016 αποτυπώνοντας συνοπτικές και συγκεκριμένες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, και σε πολλά σημαντικά ακόμα. Επιπλέον, προσφέρουν πληροφορίες και στοιχεία, μερικά εκ των οποίων παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από τη διαΝΕΟσις, τα οποία φιλοδοξούμε ότι θα τροφοδοτήσουν τον δημόσιο διάλογο και θα βοηθήσουν σε μια καλύτερη, ευρύτερη και πληρέστερη αντίληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Πολλά από αυτά τα στοιχεία καταρρίπτουν μύθους. Άλλα επιβεβαιώνουν χρόνια προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους. Κυρίως, όμως, μέσα από αυτό το έργο η διαΝΕΟσις φιλοδοξεί να συνθέσει ένα όραμα για την έξοδο από την κρίση και τη βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη της χώρας μας στο κοντινό μέλλον.

Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία και κοστίζει 5 ευρώ.