ΕΡΕΥΝΕΣ

Aστικός Χώρος & Στέγαση Στην Ελλάδα

Μια σειρά ερευνών και policy papers για πολλά θέματα που σχετίζονται με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις ελληνικές πόλεις.

Στο σημερινό πολύπλοκο και πυκνοκατοικημένο αστικό τοπίο οι πόλεις οφείλουν να γίνουν πιο "έξυπνες", πιο "πράσινες" και πιο φιλικές για τους κατοίκους τους. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί αφενός να ξεπεράσουν προβλήματα που ήδη υπάρχουν, αλλά και να προσαρμοστούν σε μια σειρά από νεότερες προκλήσεις όπως είναι η κλιματική κρίση, η αστικοποίηση και οι δημογραφικές αλλαγές.

Η διαΝΕΟσις συμμετέχει στον διάλογο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα με μια σειρά από έρευνες, policy papers και άρθρα.

H πιο πρόσφατη δημοσίευση είναι ένα κείμενο πολιτικής που υπογράφεται από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος του advisory board της διαΝΕΟσις, Νίκο Τριανταφυλλόπουλο. Το κείμενο έχει ως θέμα την αποκατάσταση και αξιοποίηση των διατηρητέων κτηρίων στην Ελλάδα. Καταγράφει το πρόβλημα, σχολιάζει τα εμπόδια, τις αντιφάσεις και τα κενά που αφήνουν πολλά κτήρια να εγκαταλείπονται και να ερημώνουν και, τελικά, διατυπώνει μια τεκμηριωμένη πρόταση, ένα μοντέλο το οποίο έχει ως βάση την ισχύουσα νομοθεσία και ακολουθεί τις συστάσεις διεθνών οργανισμών για το ζήτημα.

Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο πολιτικής εδώ, ενώ εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα κείμενο που συμπυκνώνει τα βασικά σημεία του policy paper:

μια προταση για την αξιοποιηση των διατηρητεων κτΗριων στην ΕΛΛΑΔΑ (PDF)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (PDF)

Είχε προηγηθεί, τον Δεκέμβριο του 2023, ένα κείμενο πολιτικής του Βασίλη Ζεϊμπέκη, Πρόεδρο του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και Μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής. Το κείμενο χαρτογραφεί τις διεθνείς τάσεις στις αστικές εμπορευματικές μεταφορές, όπως είναι τα Αστικά Κέντρα Ενοποίησης Εμπορευμάτων και οι μεταφορές με cargo bikes. Έπειτα, περιγράφει τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, κυρίως αναλύοντας τους περιορισμούς στο ωράριο τροφοδοσίας που ισχύουν στην Αθήνα, και παρουσιάζει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και βήματα προς μια ουσιαστική και επωφελή μεταρρύθμιση.

Mπορείτε να διαβάσετε μια σύνοψη των βασικών προτάσεων του κειμένου πολιτικής εδώ, ενώ παρακάτω μπορείτε να βρείτε τόσο το κείμενο πολιτικής όσο και μια συνοπτική παρουσίασή του.

ΕΞΥΠΝΕΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (CITY LOGISTICS) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ (PDF)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (PDF)

Τον Απρίλιο του 2023, η διαΝΕΟσις είχε δημοσιεύσει τη δημοσιογραφικής έρευνας του Διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Ηλία Νικολαΐδη, η οποία καταγράφει το οξύ στεγαστικό πρόβλημα σε πολλές ελληνικές πόλεις και, επιπλέον, ανοίγει το βλέμμα προς την Ευρώπη αναδεικνύοντας το πώς άλλες χώρες αντιδρούν σε παρόμοια προβλήματα. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ, και μια συνοπτική παρουσίασή της εδώ (PDF).

H ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (PDF)

Το 2019 η διαΝΕΟσις ασχολήθηκε με το πρόβλημα της έλλειψης κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στα πυκνοδομημένα κέντρα ή στα υποβαθμισμένα τμήματα πολλών σύγχρονων ελληνικών πόλεων, και ειδικά της Αθήνας, δημοσιεύοντας μία έρευνα που εκπονήθηκε από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό τον συντονισμό του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Αριστείδη Ρωμανού η οποία πρότεινε μια μέθοδο για τη δημιουργία πάρκων γειτονιάς, με συγκεκριμένα παραδείγματα. 

Μπορείτε να διαβάσετε μια συνοπτική καταγραφή των βασικών συμπερασμάτων της έρευνας εδώ και ολόκληρη την έρευνα εδώ:

ΠΑΡΚΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (PDF)