ΕΡΕΥΝΕΣ

Ο Πολιτισμός Ως Μοχλός Ανάπτυξης

Πώς θα μπορούσε η χώρα μας να αξιοποιήσει καλύτερα την πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία της; Η διαΝΕΟσις συμβάλλει στη συζήτηση.

Όπως έχει αποδειχτεί σε πολλές άλλες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες, η πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης, αναζωογόνησης περιοχών και αναπτυξιακό εργαλείο συνεισφέροντας, μεταξύ άλλων, στον τουρισμό και στην απασχόληση. Με ποιους τρόπους θα μπορούσε η Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτούς τους κλάδους, εκμεταλλευόμενη την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά και τη γεωγραφική της θέση; 

Η διαΝΕΟσις συμβάλλει στη συζήτηση για τη δημιουργική οικονομία με μια σειρά ερευνητικών πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων και άρθρων. Η πιο πρόσφατη δημοσίευση είναι μια έρευνα, την οποία υπογράφουν οκτώ ερευνητές -ο καθένας ειδικός σε ένα διαφορετικό πεδίο του πολιτισμού- με συντονιστή τον σύμβουλο πολιτιστικής στρατηγικής Χρήστο Καρρά. Η μελέτη, η οποία κυκλοφορεί και σε βιβλίο, επιχειρεί να χαρτογραφήσει αναλυτικά και να σχολιάσει με συστηματικό τρόπο τους Πολιτιστικούς και Δημιουργικούς Τομείς στην Ελλάδα. Κυρίως, όμως, στοχεύει στο να φέρει στον δημόσιο διάλογο τα δεκάδες μέτρα πολιτικής που προτείνει για καθένα από τα γνωστά ή λιγότερο γνωστά προβλήματα τα οποία διατυπώνει. Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στο e-shop της διαΝΕΟσις, μια σύνοψη της έρευνας εδώ, ενώ παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα, καθώς και μια συνοπτική παρουσίασή της.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (PDF)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ (PDF)

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ E-SHOP

Με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας, η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οι Φίλοι Της Μουσικής διοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο "Πολιτισμός: Το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μπορείτε να βρείτε τους ομιλητές και το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.

Είχε προηγηθεί, τον Δεκέμβριο του 2021, η δημοσίευση μιας δημοσιογραφικής έρευνας για την κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα. Η έρευνα αυτή καταγράφει την αυξημένη ζήτηση για την παραγωγή κινηματογραφικών παραγωγών και τηλεοπτικών σειρών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τον αντίκτυπο της αύξησης αυτής στην τοπική οικονομία, αλλά και τα σημαντικά προβλήματα, όπως η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού, που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ και να δείτε μια συνοπτική καταγραφή των βασικών συμπερασμάτων εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ (PDF)

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την αρθρογραφία της διαΝΕΟσις για τα θέματα του πολιτισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας.