ΕΡΕΥΝΕΣ

Η Μετανάστευση Και Οι Έλληνες

Μια σειρά από έρευνες που αποτυπώνουν το φαινόμενο της μετανάστευσης στη χώρα και μια σειρά από προτάσεις πολιτικής για αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου.

Η διαΝΕΟσις ασχολείται με το θέμα της μετανάστευσης σχεδόν από το ξεκίνημα της λειτουργίας της, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που απασχολεί πολύ τους Έλληνες πολίτες και το πολιτικό μας σύστημα, χωρίς ωστόσο να είναι ευρύτερα γνωστές όλες οι πτυχές του, πολλά από τα πραγματικά στοιχεία που το περιγράφουν, ή επιτυχημένες πολιτικές διαχείρισης του από άλλες χώρες. Σε μια προσπάθεια κάλυψης αυτού του κενού, έχουμε δημοσιεύσει μια σειρά από έρευνες. 

Δύο έρευνες διεξήχθησαν το 2019, μελετώντας αφενός τις απόψεις και τις στάσεις των Ελλήνων απέναντι στο φαινόμενο, και αφετέρου μελετώντας για πρώτη φορά τις στάσεις νέων και παλαιότερων μεταναστών στην Ελλάδα. 

Η πρώτη διεξήχθη σε συνεργασία με το γερμανικό ίδρυμα Hanns Seidel και την εταιρεία ερευνών Marc τον Φεβρουάριο του 2019 σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων, και στοχεύει στη χαρτογράφηση των πεποιθήσεων των Ελλήνων για το θέμα. 

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας για τις στάσεις των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας στις εξής μορφές:

OΙ AΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - 2019 (PDF)


OI ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ (ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ - DOCX)

οΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 
(DATA - .SAV)

οΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ  
(DATA - .XLS)

 

Η δεύτερη διεξήχθη το διάστημα Φεβρουρίου -Απριλίου του 2019 από ομάδα ερευνητών υπό το συντονισμό της Επικ. Καθηγήτριας Συγκριτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν Βασιλικής Τσαγκρώνη και του Επικ. Καθηγητή Σπουδών Παγκοσμιοποίησης στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον Βασίλη Λεοντίτση, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών ΚΑΠΑ Research σε ένα δείγμα 800 νέων και παλαιότερων μεταναστών που ζουν στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας συνοδεύονται από μια εκτενή ανάλυση στοιχείων από περίπου 50 επιστημονικές μελέτες και καταλήγει σε μια σειρά από βασικά συμπεράσματα για τη φύση και την πραγματική εικόνα της μετανάστευσης στην Ελλάδα, αλλά και σε μια σειρά από ρεαλιστικές προτάσεις πολιτικής για την καλύτερη διαχείριση του φαινομένου από την ελληνική κυβέρνηση. 

Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα αποτελέσματα της έρευνας για τους νέους και παλαιούς μετανάστες, καθώς και την εκτενή ανάλυση της ερευνητικής ομάδας εδώ:

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (PDF)

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤωΝ (PDF)


ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ - .DOCX)

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
(DATA - .SAV)

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
(DATA - .XLS)

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε μια συνοπτική καταγραφή των βασικών συμπερασμάτων που προκύπτουν από αυτές τις έρευνες εδώ

Η διαΝΕΟσις είχε μελετήσει και στις αρχές του 2016 -κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης- τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζαν οι Έλληνες τις τεράστιες προσφυγικές ροές της περιόδου εκείνης. Η έρευνα του 2016 έγινε σε συνεργασία με την Public Issue και μπορείτε να διαβάσετε μια συνοπτική καταγραφή των αποτελεσμάτων εδώ.

Μπορείτε τέλος να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας του 2016 στις εξής μορφές εδώ:

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - 2016 (PDF)


ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ (PDF)

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - 2016 (DATA - .SAV)

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - 2016 (DATA - .XLS)