Η Οικονομική Έκθεση Του ΟΟΣΑ Για Την Ελλάδα
Photography: Daniel Kulinski / Flickr
Αρθρογραφια |

Aριθμοί: Η Οικονομική Έκθεση Του ΟΟΣΑ Για Την Ελλάδα

Η Οικονομική Έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα δημοσιεύθηκε στις 10/3/2016 και περιλαμβάνει μία εκτενή ανάλυση για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια εφαρμογής των μνημονίων.

Η οικονομική έρευνα του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα για το 2016 καταλήγει σε πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Η περίληψη (executive summary) της έκθεσης επισημαίνει τα πέντε πιο σημαντικά ευρήματα της, σχετικά με την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Το πρώτο κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας, είναι πως προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη στα τέλη του 2016, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης (την περίοδο 2010-2015 το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 26%). Η έκθεση επισημαίνει πως κατά την διάρκεια της κρίσης η ανταγωνιστικότητα έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη βελτίωση, ωστόσο οι εξαγωγές και οι επενδύσεις παραμένουν αδύναμες. Eπιπλέον γίνεται λόγος για αύξηση του ποσοστού των πολιτών που μπήκαν σε καθεστώς φτώχειας, ενώ επισημαίνεται πως το δημόσιο χρέος παραμένει σε υψηλό επίπεδο.

esoda_kai_eksoda_toy_ellinikoy_kratoys

O OOΣΑ επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, ωστόσο η εφαρμογή τους δεν ακολουθεί την ταχύτητα της νομοθέτησης τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές στρεβλώσεις στην καταπολέμηση των ολιγοπωλίων και στη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Παρατηρείται επίσης διοικητική δυσλειτουργία στο δημόσιο τομέα, παρά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Τα διοικητικά εμπόδια αυτά, καθώς και τα διοικητικά βάρη φαίνεται πως ζημιώνουν τον τομέα των εξαγωγών. Πιο συγκεκριμένα,  στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται, πως η ενσωμάτωση της Ελλάδας στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας είναι χαμηλή, εξαιτίας των ανεπαρκών επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο και σε κεφάλαιο που να βασίζεται στη γνώση, καθώς και στο χαμηλό επίπεδο εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων. Τέλος, η έκθεση επισημαίνει πως πρέπει να απελευθερωθεί το υπάρχον περιοριστικό πλαίσιο στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας προκειμένου να τονωθεί η παραγωγή και οι εμπορικές συναλλαγές.