Στο έκτο επεισόδιο της ενημερωτικής εκπομπής "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη" συζητήθηκαν τα ευρήματα της έρευνας "Ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο Για Την Ελλάδα", αυτή τη φορά αναζητώντας λύσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη.

Νέος "Καθρέφτης": Τι Πρέπει Να Γίνει Τώρα;

Στο έκτο επεισόδιο της ενημερωτικής εκπομπής "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη" συζητήθηκαν τα ευρήματα της έρευνας "Ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο Για Την Ελλάδα", αυτή τη φορά αναζητώντας λύσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη.

Την Τετάρτη 11/5 προβλήθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ το έκτο επεισόδιο της ενημερωτικής εκπομπής "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη", στο οποίο σχολιάστηκαν τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας της διαΝΕΟσις "Ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο Για Την Ελλάδα". Στο προηγούμενο επεισόδιο, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου μέρους της έρευνας, αναλύθηκαν τα αίτια τις κρίσης, και όσα έγιναν στα έξι χρόνια των μνημονίων. Στο έκτο επεισόδιο δόθηκαν απαντήσεις για το τι πρέπει να γίνει παρακάτω. Ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται στη δημόσια διοίκηση και στη δικαιοσύνη; Με ποιες επενδύσεις στην τεχνολογία, στον τουρισμό, στη γεωργία και στην παιδεία θα δημιουργηθεί το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας;

Την εκπομπή παρουσίασαν ο Κωνσταντίνος Ζούλας και η Νίκη Λυμπεράκη και μαζί τους ήταν από την διαΝΕΟσις ο Διευθυντής Περιεχομένου Θοδωρής Γεωργακόπουλος και ο Διευθυντής Ερευνών Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το επεισόδιο εδώ:

Τα ευρήματα της εκπομπής σχολιάστηκαν από πρόσωπα του πολιτικού, του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού κόσμου. Ο π. Υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, υποστήριξε πως αν και η Ελλάδα φαίνεται "πρωταθλήτρια" στον όγκο μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν γίνει. Πρόκειται για απόπειρες χωρίς τις απαραίτητες τεχνικές (εφαρμογή, παρακολούθηση κ.λπ.), οι οποίες παραμένουν ατελείς.

Ο Καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις, Γιώργος Παγουλάτος, τόνισε πως είναι απαραίτητη η μετάβαση της οικονομίας και του παραγωγικού μας συστήματος από ένα μοντέλο μεγέθυνσης λόγω της υπερκατανάλωσης, του δανεισμού και του μεγάλου όγκου εισαγωγών, σε ένα διατηρήσιμο, εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στους εμπορεύσιμους τομείς και θα στηρίζει τις επενδύσεις σε αυτούς.

Η π.Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε κρίνεται άμεση η προσέλκυση επενδύσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, ο π. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως είναι απαραίτητη η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα φιλο-επενδυτικό κράτος με τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και με την προϋπόθεση ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το έλλειμμα της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από την πλευρά των επενδυτών και των επιχειρηματιών, ως βασικό εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη, έθιξαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας αλλά και ο π. Πρόεδρος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης.

Ο π. Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ως τομείς της οικονομίας που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, τον τουρισμό, την ενέργεια όλων των μορφών και τη ναυτιλία, ενώ ο π. Υπουργός Τίμος Χριστοδούλου τάχθηκε υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υποστήριξε πως δεν είναι απαραίτητα η "στροφή" της ελληνικής οικονομίας στη βαριά βιομηχανία.

Κρίσιμο ρόλο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παίζει και η ενίσχυση της παιδείας με προτάσεις από τους προσκεκλημένους οι οποίες συνοψίζονται στα εξής: Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενίσχυση του θεσμού της αριστείας, παιδεία προσανατολισμένη στις ανάγκες της χώρας, συνέργειες με ιδρύματα του εξωτερικού σε συγκεκριμένους τομείς, επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία και προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό.

Τον τομέα της επιχειρηματικότητας και την αναγκαιότητα ενίσχυσης αυτού σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της UPSTREAM Α.Ε. και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις Μάρκος Βερέμης, υποστηρίζοντας πως η ελληνική οικονομία χρειάζεται εταρείες που θα διαθέτουν ένα καινοτόμο προϊόν προστιθέμενης αξίας, το οποίο θα μπορεί να εξαχθεί και το οποίο θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις και κεφάλαια με αποτέλεσμα την άμεση ανάπτυξη της εκάστοτε επιχείρησης.

Ο Καθηγητής του ΟΠΑ Χρήστος Ταραντίλης, εντόπισε το πρόβλημα έλλειψης υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, ενώ τόνισε το σημαντικό ρόλο των θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας για την εξέλιξης της διασύνδεσης των ελληνικών πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και την ίδρυση νέων καινοτόμων και πολλά υποσχόμενων επιχειρήσεων από νέους.

Η εκπομπή "Η Ελλάδα Στον Καθρέφτη" προβάλλεται στο ΣΚΑΪ κάθε δεύτερη Τετάρτη, στις 00:10 το βράδυ. Μπορείτε να δείτε όλα τα προηγούμενα επεισόδια στο κανάλι της διαΝΕΟσις στο YouTube