Μεγάλη συνεδριακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2017 στην Αρχαία Ολυμπία ύστερα από πρωτοβουλία της διαΝΕΟσις και του Επιμελητηρίου Ηλείας με θέμα "Ανάπτυξη ΝΑΙ, αλλά πώς;" και με μεγάλη συμμετοχή τοπικών και περιφερειακών παραγόντων από τη δημόσια διοίκηση, την επιχειρηματική κοινότητα και τις κοινωνικές και πολιτιστικές οργανώσεις.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και έκαναν παρεμβάσεις οι Γεώργιος Γεωργιόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και Διονύσιος Μπάστας, Αντιπεριφερειάρχης Επενδύσεων και Εμπορίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Νικολούτσος και ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου, ο οποίος αναφερόμενος στον στόχο του συνεδρίου τόνισε: «Με τις έρευνές μας υποστηρίζουμε τις αναπτυξιακές προσπάθειες της περιοχής, παρέχοντας περισσότερη γνώση, τεκμηριωμένα ευρήματα και καλύτερες πρακτικές, όπως αυτές διαμορφώνονται στον διεθνή ορίζοντα κάτω από τις νέες εξελίξεις της επιστήμης και τεχνολογίας.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της LYKTOS Group Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία ενός διατηρήσιμου και αξιόπιστου αναπτυξιακού περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανάγκη για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, τη θεσμοθέτηση και ειδική χωροθέτηση δραστηριοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μονάδων περιβαλλοντικής χρηματοδότησης και πράσινης επιχειρηματικότητας, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για το επιχειρησιακό δυναμικό της χώρας με τον καθορισμό συγκεκριμένων ζωνών ανά περιφέρεια και την υποστήριξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και την ανάπτυξη δικτύου διακίνησης εμπορευμάτων. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην ανάγκη για επενδύσεις μεγάλης κλίμακος με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (Ταμείο Γιούνκερ) στους τομείς των υποδομών, ιδιαίτερα στα ευρυζωνικά και ενεργειακά δίκτυα, στις μεταφορές, στην έρευνα και την καινοτομία και στην ενέργεια.
Στη συνέχεια ακολούθησε η συνοπτική παρουσίαση επιλεγμένων ερευνών της διαΝΕΟσις με εθνικό και περιφερειακό ενδιαφέρον, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Λίζας Δουκακάρου.
Ο Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε την πρόταση της διαΝΕΟσις για το Νέο Παραγωγικό Μοντέλο της χώρας, δίνοντας έμφαση στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με καινοτομία και εξωστρέφεια, στηριγμένη πρωτίστως σε σύγχρονες παραγωγικές επενδύσεις και σε όλες τις απαραίτητες μεταβολές στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και στη δημιουργία ενός κράτους φιλικού απέναντι στην επιχειρηματικότητα.
Ο Θάνος Πάλλης, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασε τη στρατηγική ανάπτυξης των λιμένων στην Ελλάδα με έμφαση στην προοπτική ανάπτυξης της κρουαζιέρας και ιδιαίτερα του home-porting. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κρουαζιέρα αν και θα φέρνει στη χώρα μας το 10% των τουριστών, το ποσοστό των εσόδων θα είναι μόλις 3%. Η έρευνα διερευνά τη δυνατότητα διεκδίκησης πολύ μεγαλύτερου μεριδίου στη Μεσόγειο και προτείνει συγκεκριμένες λύσεις.
Ο Κωνσταντίνος Τριάντης, Επίκ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε σε μια από τις έρευνες που θα δημοσιεύσει η διαΝΕΟσις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αφορά τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000. Η μελέτη αυτή, δίνει μια ολιστική πρόταση για τη βιώσιμη προστασία και διαχείριση του φυσικού πλούτου μας και προτείνει ένα νέο εθνικό μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών.
Ο Δημήτρης Οικονόμου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στις εκτιμώμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργική παραγωγή και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, δίνοντας έμφαση στα αρχαία μνημεία του νομού Ηλείας.
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση τριών επιτυχημένων σχημάτων συνεργατικότητας στον αγροτικό τομέα, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου και πρώην υπουργού Πέτρου Ευθυμίου. Στην παρουσίαση αυτή συμμετείχαν οι: Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Μάρκος Λέγγας, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πήγασος «7 grapes» και ο Παναγιώτης Αλεβιζόπουλος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ομάδας Παραγωγών Κάμπου. Ως σημαντικά στοιχεία της επιτυχημένης πορείας και των τριών αυτών συνεταιρισμών αναδείχθηκαν η προσήλωση στην ποιότητα, ο εξαγωγικός προσανατολισμός, ενώ και οι τρεις ομιλητές τόνισαν την ανάγκη για άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της αναπτυξιακής τους δυναμικής. Οι τρεις αυτοί συνεταιρισμοί, όπως και αρκετοί άλλοι θα παρουσιαστούν αναλυτικά στις 19 Νοεμβρίου, στη νέα δημοσιογραφική έρευνα της διαΝΕΟσις, η οποία αναλύει την κατάρρευση των αγροτικών συνεταιρισμών στην Ελλάδα και τα νέα σχήματα που έρχονται να τους αντικαταστήσουν.