Μια εκδήλωση με ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε για το πώς η Κύπρος ξεπέρασε την οικονομική κρίση, αλλά και για τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, η διαΝΕΟσις πραγματοποίησε εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είχε θέμα "Η Κύπρος μετά την κρίση" και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 800 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της διαΝΕΟσις Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: "Κάθε χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί την παγκόσμια γνώση που σήμερα είναι προσιτή σε όλους. Κάθε χώρα μπορεί να υιοθετήσει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που σήμερα φέρουν ευκαιρίες, πλούτο και προοπτική. Προϋπόθεση βεβαίως είναι η εγκαθίδρυση μιας οικονομίας που στηρίζεται στη γνώση και την τεχνολογία, στο κίνητρο και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για συλλογική ευημερία. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και για την Ελλάδα."

 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μέσα από την ομιλία του εξήγησε το πώς η Κύπρος κατάφερε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να βγει από το μνημόνιο και απαρίθμησε κάποια από τα βασικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για να δοθεί ώθηση στην κυπριακή οικονομία, αναφερόμενος σε συγκεκριμένους τομείς στους οποίους υλοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Ενδεικτικά ανέφερε: "Το πλέον σημαντικό κατά την άποψη μου, είναι το ότι η σημερινή ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαλλαγμένη από τις δύο βασικές στρεβλώσεις που είχαν χαρακτηρίσει την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή τον υπερβολικό τραπεζικό δανεισμό και των αλόγιστα ψηλών και ελλειμματικών δημοσίων δαπανών. Το τι πετύχαμε είναι πρόσθετα το αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων του συνόλου σχεδόν των παραγωγικών μας τομέων. Είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει να πραγματοποιούνται σε μια σειρά από τομείς."

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη στρατηγική που ακολούθησε τόσο στη σχέση του με του Ευρωπαίους εταίρους όσο και στην ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. "Κατά τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου, παρά την προσήλωσή μας στη διάσωση της οικονομίας και στην αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών προκλήσεων, κινηθήκαμε παράλληλα στο διεθνές πεδίο, ενισχύοντας στην πράξη την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε χαράξει μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη στρατηγική σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να αξιοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αξιοποιήσουμε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή".

Ως προς τις εξελίξεις στο κυπριακό ανέφερε ότι "η επίτευξη μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος θα είναι ομολογουμένως και η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας κατά τις επόμενες δεκαετίες", ενώ ως προς τις πρόσφατες εξελίξεις επισήμανε πώς: "ο στόχος μας παραμένει όπως η Κύπρος εξελιχθεί σε ένα «φυσιολογικό κράτος», όπως ευστόχως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας (σ.σ. του ΟΗΕ), μακριά από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, μακριά από τη μόνιμη παρουσία, όπως η Τουρκία αξιώνει, τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο με τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης. Με λύπη παρακολουθήσαμε την κατάρρευση στο Κραν Μοντανά μιας επώδυνης και επίπονης προσπάθειας για δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των διακοινοτικών συνομιλιών. Κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει να ομολογήσω και να σημειώσω ότι επετεύχθησαν σημαντικές συγκλίσεις, σημαντική πρόοδος. Αλλά ταυτόχρονα κατεγράφησαν και σημαντικές διαφορές".

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνομίλησε με τους δημοσιογράφους Νόνη Καραγιάννη και Αντώνη Αλαφογιώργο, για το κυπριακό πρόβλημα αλλά και για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυπριακής οικονομίας και του νέου ενεργειακού της περιοχής.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση, εδώ: