Αρθρογραφια |

Η Ομιλία Του Δημήτρη Δασκαλόπουλου Στην Εκδήλωση "Η Κύπρος Μετά Την Κρίση"

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου της διαΝΕΟσις Δημήτρη Δασκαλόπουλου στην εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κύριε Πρόεδρε, η παρουσία σας εδώ, σήμερα, μας τιμά ιδιαίτερα και σας ευχαριστώ για την αποδοχή σας να μιλήσετε στην εκδήλωση της διαΝΕΟσις για τα επόμενα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δική σας τοποθέτηση και για τα ευρύτερα θέματα της εποχής μας.

Όταν καλούμαστε να μιλήσουμε για το μέλλον, είναι σύνηθες να ξεκινάμε με μια απαρίθμηση των προβλημάτων, από μια ανάλυση των πολύπλοκων και πολύμορφων παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων.

Η διεθνής τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, ο αναδυόμενος εθνικισμός και ο λαϊκισμός είναι πράγματι σημαντικά ζητήματα, που επηρεάζουν δραματικά τις τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις ανά την υφήλιο. Οι γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν αυξημένο αίσθημα ανασφάλειας. Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη προβληματίζει για την επίδρασή της στο μέλλον της εργασίας και θέτει νέα ηθικά ερωτήματα. Η αντιμετώπιση της οικονομικής ανισότητας αναδεικνύεται συνεχώς ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την πολιτική. Οι ιδεολογικές διαμάχες γύρω από το μέλλον της παγκοσμιοποίησης και της ορθής οικονομικής πολιτικής για το χρέος, τα επιτόκια, το διεθνές εμπόριο, δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας στην οικονομία.

Θέλω να παρατηρήσω όμως, ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα. Από καταβολής αντιμετωπίζουμε απειλές, ανατροπές, καταστροφές, αβεβαιότητα. Καταφέραμε, όμως, να προοδεύσουμε διότι επιδεικνύουμε τόλμη, αναζητούμε τη γνώση, χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας, αναλαμβάνουμε δράση. Και γι’αυτό, το κύριο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη υπήρξε και παραμένει η εξέλιξη και η πρόοδος.

Θέλω να παρατηρήσω επίσης ότι, όσες είναι οι απειλές, τόσες είναι και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Η οικονομική εξέλιξη και η αύξηση του παγκόσμιου πλούτου βγάζει εκατομμύρια ανθρώπους από τη μιζέρια. Η εξάπλωση της δημοκρατίας εξασφαλίζει ευρύτερο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα για όλο και περισσότερους πολίτες του κόσμου. Η γνώση είναι πλέον εύκολα και γρήγορα προσιτή σε όλους. Οι τεχνολογικές εξελίξεις υπόσχονται καλύτερη ζωή και περισσότερες ευκαιρίες για τους πολλούς. Τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία μειώνουν το κόστος και διευκολύνουν την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης.

Από την πλευρά μου λοιπόν, παρουσιάζομαι σήμερα αισιόδοξος για το μέλλον.

Και με αυτήν τη στέρεη πεποίθηση πως τελικά «τα καταφέρνουμε», ανέλαβα την πρωτοβουλία ίδρυσης της διαΝΕΟσις πριν από περίπου δύο χρόνια.

Στο διάστημα αυτό ο οργανισμός, φιλοδοξώντας να συμβάλει στην επίλυση κρίσιμων κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων στην Ελλάδα, με τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, έχει δημοσιεύσει 18 έρευνες, έχει εκδώσει τρία βιβλία, έχει διοργανώσει 15 εκδηλώσεις με αξιόλογες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο και έχει εμπλουτίσει τον κοινωνικό διάλογο. Αυτή είναι η δική μας, μικρή συνεισφορά στις μάχες που δίνει ο τόπος μας.

Στον σημερινό κόσμο, η μεγάλη πρόκληση, αλλά και η μεγάλη ευκαιρία για κάθε χώρα, για κάθε κοινωνία, είναι η δημιουργία μιας ανοιχτής κοινωνίας, που παρακολουθεί τις παγκόσμιες εξελίξεις και προσαρμόζεται με την ταχύτητα ενός δρομέα των 100 μέτρων. Κάθε χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί την παγκόσμια γνώση που σήμερα είναι προσιτή σε όλους. Κάθε χώρα μπορεί να υιοθετήσει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που σήμερα φέρουν ευκαιρίες, πλούτο και προοπτική.

Προϋπόθεση βεβαίως είναι η εγκαθίδρυση μίας οικονομίας που στηρίζεται στη γνώση και την τεχνολογία, στο κίνητρο και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για συλλογική ευημερία.  Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και για την Ελλάδα.