Με Απλά Λόγια: Μια Νέα Σειρά Podcasts

Η νέα σειρά επεισοδίων των podcasts της διαΝΕΟσις περιλαμβάνει μια σειρά από συζητήσεις με ειδικούς γύρω από σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Η διαΝΕΟσις συνεχίζει τη δημοσίευση podcasts με μια νέα σειρά επεισοδίων, στα οποία ειδικοί συζητούν και εξηγούν με απλά λόγια σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς αφορά στο θέμα της ενέργειας. Καλεσμένος είναι ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο, εξηγεί κρίσιμες πτυχές του ζητήματος, όπως το γιατί έχουν αυξηθεί οι τιμές του ρεύματος, τι κάνει η Ελλάδα για αυτό και πώς θα είναι ο ερχόμενος χειμώνας στο ενεργειακό πεδίο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

 

Ή να την ακούσετε εδώ: 

 


Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς podcasts "Με Απλά Λόγια", ο καθηγητής του Πολυτεχνείου του Μιλάνου Μάνος Ματσαγγάνης απαντά με απλό και κατανοητό τρόπο σε βασικά θέματα της ελληνικής οικονομίας: πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, ανεργία και επιδοματικές πολιτικές. Συζητώντας με τον διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο, αναλύει τα αίτια της σημερινής κρίσης και περιγράφει το πώς πρέπει να μοιάζει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που υπηρετεί τους πολίτες που έχουν ανάγκη, μειώνει τις ανισότητες, πυροδοτώντας παράλληλα την ανάπτυξη της οικονομίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ: 

 


Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Καρτάλης απαντά με απλό και κατανοητό τρόπο σε βασικά ερωτήματα για την κλιματική αλλαγή. Συζητώντας με τον διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο, αναλύει τα αίτια του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και εξηγεί περίπλοκες πτυχές και επιπτώσεις περιγράφοντας ταυτόχρονα και τρόπους αντιμετώπισής τους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ: 

 


Είναι μισογυνική η ελληνική κοινωνία; Γιατί είμαστε τελευταίοι ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στη συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας; Γιατί εκλέγουμε τόσο λίγες γυναίκες δημάρχους ή βουλευτίνες; Και πώς θα πρέπει να διαχειριζόμαστε τις προσφυγικές ροές του μέλλοντος, αλλά και τους μετανάστες που ζουν ήδη στη χώρα μας, μαζί μας; Στο 4ο επεισόδιο της σειράς "Με Απλά Λόγια", η καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αντιγόνη Λυμπεράκη συνομιλεί με τον διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο, για θέματα ισότητας, συμπερίληψης και δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ: 

 


Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς λειτουργεί; Πώς διαχειρίστηκε τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το μέλλον της; Τι έχει κάνει η ΕΕ για την Ελλάδα και πώς αποτιμάται η συμμετοχή της χώρας με σε αυτήν; Στο 5ο επεισόδιο της σειράς podcasts "Mε Απλά Λόγια" ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και μέλος του advisory board της διαΝΕΟσις Γιώργος Παγουλάτος συνομιλεί με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της χώρας μας μέσα σε αυτήν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ:

 


Ποιος είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα; Ποια είναι τα καθήκοντα ενός δημάρχου και πώς χρηματοδοτούνται οι δήμοι; Ποιες είναι οι αρμοδιότητες των περιφερειών, πώς σχετίζονται με τις αρμοδιότητες των δήμων και του κεντρικού κράτους, και ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια; Στο 6ο επεισόδιο της σειράς podcast "Με Απλά Λόγια" ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου συζητά με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο για το παρόν και το μέλλον των ΟΤΑ στη χώρα μας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ:

 


Τι σημαίνει "είμαστε Έλληνες"; Σε τι συνίσταται η ελληνική "ταυτότητα" και πώς εξελίχθηκε ιστορικά; Ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης, της οικογένειας, της γλώσσας και της θρησκείας στη διαμόρφωση της ελληνικότητας σήμερα;

Στο 7ο επεισόδιο της σειράς podcast "Με Απλά Λόγια" η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου συζητά με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο για την κοινωνία μας, για τις δυναμικές που αναπτύσσονται μέσα της, και για τους τρεις πυλώνες της ελληνικής ταυτότητας: τη γλώσσα, τη θρησκεία και την επιχειρηματικότητα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Ή να την ακούσετε εδώ:


Γραφτείτε στο podcast της διαΝΕΟσις στο Spotify, εδώ.
Γραφτείτε στο podcast της διαΝΕΟσις στο Apple Podcasts, εδώ.
Γραφτείτε στο podcast της διαΝΕΟσις στο Google Podcasts, εδώ.