ΕΡΕΥΝΕΣ

H Προσχολική Αγωγή Στην Ελλάδα

Photography: Joel S / Flickr

Είναι μία από τις σημαντικότερες και πιο αποδοτικές επενδύσεις που μπορεί να κάνει ένα κράτος. Στην Ελλάδα, όμως, ήταν η πιο παραμελημένη εκπαιδευτική βαθμίδα. Η διαΝΕΟσις ανοίγει τη συζήτηση για το ζήτημα της προσχολικής αγωγής.

Η επένδυση στην προσχολική αγωγή είναι ίσως η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένα κράτος. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ανισότητες, αποδίδει σημαντικά κέρδη στην οικονομία, βοηθά τη λειτουργία της οικογένειας, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην εξέλιξη των παιδιών.

Ωστόσο στην Ελλάδα η προσχολική αγωγή είναι παραμελημένη. Το ποσοστό των παιδιών που έχουν πρόσβαση σε αυτήν τη βαθμίδα εκπαίδευσης στη χώρα μας είναι μικρότερο από άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δεν υπάρχει κεντρικό curriculum με κατευθύνσεις για τους εκπαιδευτικούς των παιδικών σταθμών και, φυσικά, δεν υπάρχει αποτελεσματική αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς και τις δομές.

Η διαΝΕΟσις από το 2017 ξεκίνησε μια μεγάλη δημόσια συζήτηση για το θέμα της προσχολικής αγωγής, πρώτα με μια εκτενή δημοσιογραφική έρευνα που χαρτογραφούσε το πρόβλημα, ανέλυε τους λόγους για τους οποίους μια μεγαλύτερη επένδυση σε αυτή την εκπαιδευτική βαθμίδα είναι απαραίτητη, και επισήμαινε διορθωτικές κινήσεις που κρίνονταν αναγκαίες και, στη συνέχεια, με μια από αυτές τις διορθωτικές κινήσεις -ίσως την πιο σημαντική. Τον Ιούλιο του 2021, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δημοσιεύσαμε ένα κείμενο εργασίας που περιγράφει τις βασικές αρχές για ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στην Ελλάδα. Το κείμενο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με στόχο, όταν αποκτήσει την τελική του μορφή ως ολοκληρωμένο πρόγραμμα, να εφαρμοστεί πιλοτικά σε επιλεγμένους παιδικούς σταθμούς ανά την επικράτεια. 

διαβαστε το κείμενο εργασίας για το πρόγραμμα "κυψέλη" εδώ (PDF)

διαβαστε μια συνοψη του κειμενου εργασιας (HTML)

διαβάστε τα βασικά σημεία του προγράμματος σε μία σελίδα (PDF)

Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2022, το πρόγραμμα "Κυψέλη" παραδόθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με σκοπό την πιλοτική του εφαρμογή. Μπορείτε να το βρείτε εδώ: 

παιδαγωγικό πλαισιο για την προσχολικη αγωγη - ΚΥΨΕΛΗ (PDF)

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε όλη τη σχετική συνοδευτική αρθρογραφία καθώς και τις παρουσιάσεις των παραπάνω δράσεων σε εκδηλώσεις και webinars.