Αυτή Είναι Η διαΝΕΟσις

Είμαστε ένας ερευνητικός οργανισμός. Αλλά τι σημαίνει αυτό;

Η διαΝΕΟσις, όπως ίσως έχετε διαβάσει σε άλλα σημεία αυτού του site, είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός με έδρα την Αθήνα. Γιατί όμως υπάρχει; Πώς φτιάχτηκε, σε ποιούς απευθύνεται, και ποιο σκοπό εξυπηρετεί;

Είναι εύλογα ερωτήματα. Εδώ θα δούμε πολύ συνοπτικά μερικές από τις απαντήσεις.

Η διαΝΕΟσις ιδρύθηκε το 2015 στην Αθήνα, και άρχισε να δημοσιεύει το περιεχόμενό της στις 10 Φεβρουαρίου του 2016. Είναι, όπως είπαμε, ερευνητικός οργανισμός, και το αντικείμενό του είναι η διεξαγωγή και η δημοσίευση ερευνών σχετικών με τα σημαντικότερα οικονομικά και κοινωνικά θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. Το ότι δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα σημαίνει ότι διαθέτει το ερευνητικό του έργο δημόσια και δωρεάν, και ότι βασίζεται για τη χρηματοδότησή του αποκλειστικά σε ιδιωτικές εισφορές (για την πρώτη τριετία χρηματοδοτείται εξ' ολοκλήρου από τον ιδρυτή του Δημήτρη Δασκαλόπουλο).

Στόχος των ερευνών του οργανισμού είναι η παραγωγή ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων πάνω σε κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα, μέσα από επιστημονικές μελέτες, δημοσιογραφικές έρευνες και την επεξεργασία μεγάλων, δημόσια διαθέσιμων datasets. Οι έρευνες -και οι λύσεις στις οποίες καταλήγουν-, απευθύνονται βεβαίως στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε υπουργεία, στην κυβέρνηση, σε αρμόδιους φορείς. Αλλά τα αποτελέσματα των ερευνών απευθύνονται και στο ευρύ κοινό. Τα συμπεράσματα των ερευνών του οργανισμού θα παρουσιάζονται και σε εκλαϊκευμένη μορφή σε αυτό το site, στα social media και στα ΜΜΕ, φιλοδοξώντας να συνεισφέρουν τεκμηριωμένα επιχειρήματα και γνώση στο δημόσιο διάλογο.

Αν υπάρχει ένας, κεντρικός στόχος σε όλα αυτά, θα μπορούσε να συνοψιστεί στην απάντηση του ερωτήματος: Πώς θα έρθει η ανάπτυξη στη χώρα, διατηρώντας την κοινωνική της συνοχή; Είναι ένα περίπλοκο ερώτημα, η απάντηση του οποίου απαιτεί την προσεκτική μελέτη όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό.

Η διαΝΕΟσις μέσα από το ερευνητικό της έργο φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στην καταγραφή των επιμέρους προβλημάτων και στην τεκμηριωμένη υποβολή προτάσεων για την επίλυσή τους.

Περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό και τους ανθρώπους του μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Όλες οι έρευνες του οργανισμού θα δημοσιεύονται εδώ, ενώ όλη η αρθρογραφία του θα δημοσιεύεται εδώ. Νέα για τον οργανισμό και τη δραστηριότητά του θα δημοσιεύονται εδώ.

Για να παρακολουθήσετε τη δραστηριότητα του οργανισμού, μπορείτε να εγγραφείτε στο (περίπου εβδομαδιαίο) newsletter στο πεδίο που υπάρχει στο κάτω μέρος της σελίδας, ενώ μπορείτε και να ακολουθήσετε και τις σελίδες του στο Facebook και στο Twitter. Τέλος, έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε μαζί μας για ιδέες, απόψεις, διορθώσεις και προτάσεις εδώ.