Αρθρογραφια |

H Ομιλία Του Δημήτρη Δασκαλόπουλου Στην Εκδήλωση Με Θέμα «Οι Πέντε Δράκοι»: Τι Εμποδίζει Την Ανάπτυξη;

Ο χαιρετισμός του προέδρου της διαΝΕΟσις στην εκδήλωση με τίτλο «Οι Πέντε Δράκοι»: Τι εμποδίζει την ανάπτυξη.

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση και σας ευχαριστώ θερμά που με την παρουσία σας τιμάτε και υποστηρίζετε το έργο της διαΝΕΟσις.

Μετά από μία μακρά περίοδο οκτώ περίπου ετών σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα που εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Αναμφίβολα μέχρι τώρα έχουν υπάρξει σημαντικά θετικά επιτεύγματα, όπως κάποιες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, αλλαγές στο ασφαλιστικό, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και γενικά στην ανάκτηση μέρους των μεγάλων απωλειών της ανταγωνιστικότητας.

Τα βήματα όμως αυτά ασφαλώς δεν επαρκούν.

Είναι ανάγκη για τη χώρα και για το μέλλον της να ολοκληρωθεί ένας ριζοσπαστικός εκσυγχρονισμός της πολιτικής πρακτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας και της λειτουργίας των θεσμών της.

Πρέπει με συντονισμένες και άμεσες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες να αποφύγουμε την παγίδα της χαμηλής και μη βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη δεν είναι μία εύκολη και αυτόματη διαδικασία που μπορεί να προκύψει από οριακές και ετερόκλητες αλλαγές σε επιμέρους τομείς. Ούτε από πρόσκαιρες επιδοτήσεις και απλούς διοικητικούς κεντρικούς σχεδιασμούς.

Μία ταχύρρυθμη και δυναμική ανάπτυξη που είναι ικανή να μας βγάλει από την κρίση προϋποθέτει βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην παιδεία, στη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού κλίματος, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην ευρύτερη παραγωγική ανασυγκρότηση.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια τέτοια ανάπτυξη την εμποδίζουν πέντε διαχρονικά, ολοένα διογκούμενα και αλληλένδετα μεταξύ τους προβλήματα, πέντε δράκοι – δεσμοφύλακες που κρατούν φυλακισμένες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Είναι μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα που από μόνοι μας από καιρό θα έπρεπε να έχουμε αντιμετωπίσει. Αντί γι’ αυτό, παραμένουν και γιγαντώνονται από συντεχνιακά συμφέροντα, πελατειακές σχέσεις ανάμεσα σε αυτά τα συμφέρονται και το κράτος, και μια διαχρονικά λαϊκιστική προσέγγιση της πολιτικής.

Όλοι τα γνωρίζετε καλά. Είναι:

  1. Το δημόσιο χρέος, που προκαλεί δημοσιονομική ασφυξία στην οικονομία και μειώνει την εμπιστοσύνη των αγορών.
  2. Το ασφαλιστικό, που αδυνατεί να αποκτήσει μακροχρόνια προοπτική βιωσιμότητας και υποστήριξης της απασχόλησης των νέων.
  3. Το φορολογικό, που με τις συνεχείς αλλαγές και στρεβλώσεις του αποθαρρύνει τις επενδύσεις και ευνοεί τη φοροδιαφυγή.
  4. Η πολυνομία και κακονομία, που αποτελούν την πηγή της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση.
  5. Η λειτουργία της Δικαιοσύνης, που γίνεται με εμπόδια και μεγάλες καθυστερήσεις, πράγμα που επηρεάζει δραματικά το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον.

Το κάθε ένα πρόβλημα χωριστά και όλα μαζί δημιουργούν τον τέλειο συνδυασμό για τον εγκλωβισμό της οικονομίας σε μόνιμη ύφεση, στέρηση επενδύσεων και έλλειψη προοπτικών.

Η επίλυση των παραπάνω προβλημάτων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας αποτελούν κύριο στόχο της διαΝΕΟσις και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τα προβλήματα αυτά ως θέματα μείζονος αναπτυξιακής σημασίας, να τα καταστήσουμε αντικείμενο κοινωνικού διαλόγου και να συμβάλλουμε στην επίλυσή τους με αξιόπιστες προτάσεις. Αυτή την προσπάθεια εγκαινιάζουμε απόψε εδώ.

Η διαΝΕΟσις έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα δημοσιεύσεων, παρουσιάσεων, συζητήσεων και αναλύσεων για κάθε θέμα χωριστά, με τη συμμετοχή έγκριτων και πεπειραμένων επιστημόνων της χώρας μας, ώστε να ακουσθούν περισσότερες απόψεις και να τεκμηριωθούν ισχυρά οι προτεινόμενες λύσεις.

Αυτές οι ενέργειες φιλοδοξούμε να αποτελέσουν τη βάση ενός εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης, με ελληνική σφραγίδα και ιδιοκτησία, ως αποτέλεσμα μιάς δημιουργικής και συναινετικής διαδικασίας της πολιτείας και της κοινωνίας.

Κύριος στόχος ενός τέτοιου προγράμματος θα πρέπει να είναι δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού κλίματος, ενός περιβάλλοντος όπου η επιχειρηματικότητα, με την ευρεία έννοια της δημιουργικής πρωτοβουλίας, να μπορεί να φέρει αυξημένο πλούτο για το σύνολο της κοινωνίας. Ενός περιβάλλοντος με σταθερούς κανόνες οικονομίας και δικαίου που στο οποίο ο κάθε Έλληνας που επιλέγει να τολμήσει να δράσει και να επιχειρήσει, να βρίσκει ανοιχτό και απρόσκοπτο πεδίο δημιουργίας.

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας με άρση των μεγάλων θεσμικών εμποδίων και απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων μέσα σε ένα περιβάλλον καινοτομίας, εξωστρέφειας και πολιτικής σταθερότητας. Αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημά μας από εδώ και πέρα, αυτή είναι η κύρια ευθύνη των πολιτικών, αυτό είναι το διακύβευμα για την κοινωνία μας.