Νέο Βιβλίο: Ο Γρίφος των 100 Χρόνων

Το νέο βιβλίο των εκδόσεων της διαΝΕΟσις αναλύει πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μοντέλο ζωής μας, με δεδομένη την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Το νέο βιβλίο των εκδόσεων της διαΝΕΟσις με τίτλο "Ο Γρίφος των 100 Χρόνων: Ζωή, Εργασία και Εκπαίδευση στην εποχή της Μακροβιότητας" των Λίντα Γκράτον και Άντριου Σκοτ, δύο καθηγητών του London Business School, κυκλοφορεί στα καλά βιβλιοπωλεία και στο e-shop μας.

Το βιβλίο συνθέτει προσεγγίσεις από πολλές επιστήμες -τη δημογραφία, τα οικονομικά, την κοινωνική ψυχολογία, την κοινωνιολογία- και προσφέρει μία φρέσκια και εμπεριστατωμένη ματιά για το μέλλον που μας περιμένει. Εξετάζει και αναλύει το πώς θα μεταβληθεί το μοντέλο ζωής τριών φάσεων (εκπαίδευση, εργασία, συνταξιοδότηση) που ακολουθούμε σήμερα, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα στις χώρες της Δύσης έχουν πάνω από 50% πιθανότητα να φτάσουν την ηλικία των 105 χρόνων. Το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται παντού, κι αυτό συνεπάγεται ραγδαίες αλλαγές στη ζωή μας και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κοινωνίες, οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις.

Με δεδομένα τα παραπάνω, τι πρέπει να κάνουμε; Πόσα χρόνια θα χρειάζεται να δουλεύουμε; Τι είδους επαγγέλματα θα πρέπει να προτιμούμε; Πώς θα επανεκπαιδευόμαστε κατά τη διάρκεια της καριέρας μας; Πότε θα μπορούμε να συνταξιοδοτηθούμε -και πώς πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό; Το βιβλίο απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα με συγκεκριμένα παραδείγματα και σενάρια. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, αλλά και για κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο προσαρμόζεται και στην ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στο επίμετρο που έχει γράψει ο Επικ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Πλάτων Τήνιος, που είναι και ο επιμελητής της έκδοσης. Το επίμετρο, που είναι το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο και εδώ.

Το "Ο Γρίφος των 100 Χρόνων" κυκλοφορεί σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία και στο e-shop της διαΝΕΟσις. Κοστίζει 9 ευρώ.

 

"Συνδυάζοντας στοιχεία από τα οικονομικά, την ψυχολογία και την κοινωνιολογία, το βιβλίο υποστηρίζει ότι όσο η ζωή μας γίνεται μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο υγιής, το μέλλον πιθανότατα θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που πιστεύαμε έως σήμερα".

Ντάρον Ατζέμογλου, καθηγητής Οικονομικών, MIT, συγγραφέας του Γιατί Αποτυγχάνουν Τα Έθνη


 

"Πολλοί από εμάς θα ζήσουμε πολύ περισσότερο από τους παππούδες μας, ενώ περισσότερα από τα μισά σημερινά παιδιά θα ζήσουν μέχρι τα 100. Όπως πολύ πειστικά υποστηρίζουν οι συγγραφείς, θα πρέπει να αναδιαμορφώσουμε τις ζωές μας για να διαχειριστούμε αυτή την πρωτοφανή σε διάρκεια ζωή. Υποχρεωτικό ανάγνωσμα τόσο για τους baby boomers
όσο για τους και τους millennials".

Νάιαλ Φέργκιουσον, καθηγητής Ιστορίας, Harvard


 

"O Γρίφος των 100 Χρόνων εξετάζει θέματα όπως η δημογραφία, η ανταγωνιστικότητα και οι αλλαγές στην εργασία από τη σκοπιά του ατόμου. Απευθύνεται στον ίδιο τον αναγνώστη αναλύοντας πιο άμεσα ερωτήματα, από το «πώς να φροντίσω για τη σύνταξή μου και πότε να την πάρω» μέχρι «πού θα δουλέψω», «τι να κάνω για να μη χάσω τη δουλειά μου» και,
τελικά, «πώς να ζήσω τη ζωή μου»".

Πλάτων Τήνιος, επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς