Αρθρογραφια |

Κώστας Τσιάρας: "Καλούμαστε Να Προσεγγίσουμε Ολιστικά Τα Προβλήματα Στον Χώρο Της Δικαιοσύνης"

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας παρουσίασε στην εκδήλωση της διαΝΕΟσις στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος της χώρας.

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω για δεύτερη φορά στη σημαντική αυτή εκδήλωση της διαΝΕΟσις με επίκεντρο στις προτάσεις του οργανισμού για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα. Στην πρώτη εκδήλωση στην Αθήνα, επικεντρωθήκαμε στα ζητήματα της τεχνολογίας και του χωροταξικού ανασχεδιασμού της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σήμερα, σε μια συζήτηση για τους πέντε άξονες που προτείνει η διαΝΕΟσις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα, καλούμαστε να προσεγγίσουμε ολιστικά τα προβλήματα στον χώρο της Δικαιοσύνης και να συζητήσουμε με ειλικρίνεια, πάνω στις σημαντικές προτάσεις που έχουν διατυπώσει στην εξαιρετική αυτή έκδοση διακεκριμένοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σακελλαροπούλου, ο Αντιπρόεδρος κ. Πικραμμένος, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Συμεωνίδης, ο κ. Βασίλειος Ανδρουλάκης, Σύμβουλος Επικρατείας, η Εφέτης κ. Νικολαΐδου, ο Αντεισαγγελέας κ. Τσόγκας και ο Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Πέτρος Αλικάκος.

Ομολογώ πως λαμβάνοντας την πρόσκληση της διαΝΕΟσις να χαιρετήσω τη σημερινή εκδήλωση, αισθάνθηκα ιδιαίτερη ικανοποίηση, κυρίως, γιατί από τις πρώτες μέρες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, από κοινού με τον υφυπουργό μου κ. Δημήτρη Κράνη και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πάνο Αλεξανδρή, υλοποιούμε μεθοδικά, μία - μία, όλες τις μεταρρυθμίσεις που προτείνονται στην έκδοση της διαΝΕΟσις για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό δικαστικό σύστημα.

  • Για τη χωροταξία των δικαστηρίων.
  • Για τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στον χώρο της Δικαιοσύνης.
  • Για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των Δικαστών και της κατάρτισης των δικαστικών υπαλλήλων.
  • Για την προώθηση των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών.
  • Την αποτελεσματική ενίσχυση του συστήματος μέσω της επαρκούς στελέχωσης με δικαστικούς υπαλλήλους.

Και ήδη, παρά το σύντομο χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και στους πέντε άξονες των προτάσεων της διαΝΕΟσις.

Από τις πρώτες μέρες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υλοποιούμε μεθοδικά, μία μία, όλες τις μεταρρυθμίσεις που προτείνονται στην έκδοση της διαΝΕΟσις για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό δικαστικό σύστημα.

Στον τομέα των νέων τεχνολογιών στη Δικαιοσύνη, τρέχει με εντατικούς ρυθμούς ο νέος Διαγωνισμός για την Δεύτερη Φάση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Ποινικής και Πολιτικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ), ενώ από την περασμένη εβδομάδα αποτελούν πλέον Νόμο του Κράτους οι ρυθμίσεις για την υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Διοικητικά Δικαστήρια από 1/1/2021, ακολουθώντας με τον τρόπο αυτό το παράδειγμα των πιο προηγμένων χωρών, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, αλλά και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ίδια κατεύθυνση έχει νομοθετηθεί η λεγόμενη τηλεσυνεδρίαση, η οποία, όπως εύστοχα παρατηρείται στην έκδοση της διαΝΕΟσις, φιλοδοξούμε πως θα αμβλύνει σημαντικά τις χωροταξικές στρεβλώσεις και θα βελτιώσει αισθητά την προσβασιμότητα των πολιτών στην ελληνική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, ήδη έχουμε εξαγγείλει σημαντικές παρεμβάσεις για τα κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υποδομές της Δικαιοσύνης σε πολλές περιφέρειες, με εμβληματική την πρωτοβουλία μας για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Κιλκίς.

Για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των Δικαστών, παρά τις καθυστερήσεις που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, εργαζόμαστε συστηματικά για την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ενώ από το υπουργείο σχεδιάζεται ο εμπλουτισμός του Προγράμματος Σπουδών με νέα μαθήματα, προκειμένου οι Λειτουργοί της Δικαιοσύνης να μπορούν να ανταπεξέλθουν με επάρκεια στις απαιτήσεις της κοινωνίας και της οικονομίας, που εξελίσσονται και μετασχηματίζονται με κατακλυσμιαίους ρυθμούς. Παράλληλα, σχεδιάζουμε την υλοποίηση σεμιναρίων για την επιμόρφωση των εν ενεργεία Δικαστικών Λειτουργών σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Στην κατεύθυνση υιοθέτησης των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση.

Αναφορικά με τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα συστήσει εκ νέου την αρμόδια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της κατάρτισης του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, ώστε να προβούμε στην αναμόρφωση των κλάδων με την εισαγωγή νέων, που προϋποθέτουν ειδικά τυπικά προσόντα ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες των δικαστηρίων όλων των δικαιοδοτικών κλάδων και των εισαγγελιών.

Παρά τα σημαντικά βήματα, δεν εφησυχάζουμε. Γιατί για εμάς, δεν αρκεί να επιλύσουμε το κτηριακό πρόβλημα του Κιλκίς. Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα σύγχρονα εργαλεία προκειμένου να δημιουργήσουμε αξιόπιστες υποδομές σε όλες τις εφετειακές περιφέρειες της χώρας.

Πάνω στο τραπέζι δεν βρίσκονται μόνο οι πεπερασμένοι πόροι του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Καταστημάτων. Επενδύουμε ταυτόχρονα σε νέα, εναλλακτικά εργαλεία, όπως οι συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα, που θα εξασφαλίσουν χωρίς δημοσιονομικό κόστος άρτιες υποδομές για τους πολίτες και τους δικαστικούς λειτουργούς. Υποδομές που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας Πολιτείας που θέλει να ονομάζεται σύγχρονη και Ευρωπαϊκή.

Για τη νέα κυβέρνηση δεν αρκεί να ολοκληρώσει έγκαιρα τη Δεύτερη Φάση του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ. Προτεραιότητά μας είναι στις υφιστάμενες κάθετες δομές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Δικαιοσύνης, να προσθέσουμε οριζόντιους διαύλους. Να ενισχύσουμε τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, όχι μόνο εσωτερικά στην ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και με την υπόλοιπη Δημόσια Διοίκηση.

Για εμάς δεν νοείται ως αυτοσκοπός της Πολιτείας, η σύγκλιση στην αναλογία δικαστικών υπαλλήλων προς λειτουργούς με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός ενός σύγχρονου και ευρωπαϊκού συστήματος πρέπει να είναι η σύγκλιση στο παραγόμενο έργο των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την κατάλληλη κατάρτιση προκειμένου να συμβάλλουν και να υποβοηθούν ουσιαστικά το έργο των δικαστικών λειτουργών.

Στόχος μας δεν είναι, απλά, να προσθέσουμε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών, που παραμένει απρόσιτος και ως εκ τούτου, αναποτελεσματικός. Στόχος μας είναι να μεταβάλλουμε τη νομική κουλτούρα στον τόπο μας. Να εφοδιάσουμε την οικονομία μας με ένα φιλικό, οικονομικό και αποτελεσματικό εργαλείο εξωδικαστικού συμβιβασμού που θα αποτελεί τη συνειδητή επιλογή των πολιτών και θα αποκαθιστά γρήγορα την ομαλή λειτουργία της οικονομίας, μειώνοντας ταυτόχρονα την τεράστια δικαστική ύλη που συσσωρεύεται σήμερα στα δικαστήρια της χώρας. Δράττομαι της ευκαιρίας, σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο του ΔΣΘ τον κ. Κουτσοχήνα για τη σημαντική του συνεισφορά σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια.

Στο προοίμιο της πρόσκλησης για τη σημερινή εκδήλωση της διαΝΕΟσις, σημειώνεται πως «η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος είναι μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την κοινωνική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Στη χώρα μας όμως τα προβλήματα του δικαστικού συστήματος αποτελούν σημαντικά εμπόδια για τις επενδύσεις την επιχειρηματικότητα και την καθημερινότητα». Αλλά και εμπόδια για την ίδια τη Δημοκρατία μας, επιτρέψτε μου να συμπληρώσω.

Είναι εμπόδια για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, για την εμπέδωση του Κράτους Δικαίου και την αποκατάσταση του Κοινωνικού Κράτους μετά από 10 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης. Είναι εμπόδια για την προστασία των δημοκρατικών θεμελιωδών ελευθεριών του πολίτη. Η κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη να προβεί σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Εκτός από τις βαθιές τομές που επιχειρούμε και στους πέντε άξονες που προτείνει η διαΝΕΟσις, προγραμματίζουμε ταυτόχρονα μια σειρά ριζικών θεσμικών αλλαγών στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Ήδη έχουμε μιλήσει ανοιχτά για την προοπτική σύστασης Ειδικών Τμημάτων στα Δικαστήρια της χώρας, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται η σύσταση του Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης για τη συλλογή των απαραίτητων στατιστικών στοιχείων που θα επιτρέψουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης να χαράξει μια μακρόπνοη στρατηγική.

Μια στρατηγική που μπορεί να υπηρετηθεί αξιόπιστα και αποτελεσματικά μόνο αν συνεχίσουμε να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας, των δικαστικών λειτουργών και των Ενώσεών τους, των δικηγορικών Συλλόγων, και των Δικαστικών Υπαλλήλων. Μια στρατηγική υπέρ του δικαστικού μας συστήματος, υπέρ της Δημοκρατίας μας, υπέρ της εθνικής μας οικονομίας. Μια στρατηγική υπέρ των πολιτών.