Εκδηλώσεις

Η Δικαιοσύνη Στην Ελλάδα - Μία Εκδήλωση Στην Αθήνα

Μία εκδήλωση για τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μετά τη δημοσίευση της πρόσφατης έρευνας -που εκδόθηκε και σε βιβλίο- για την αναβάθμιση του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα, η διαΝΕΟσις διοργάνωσε την Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 18:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας και συζητήθηκαν τα θέματα που αγγίζει και οι προτάσεις στις οποίες καταλήγει. Στελέχη του δικαστικού κλάδου και άλλων οργανισμών και φορέων, καθώς και περισσότεροι από 450 άλλοι πολίτες βρέθηκαν στην αίθουσα και παρακολούθησαν την σχεδόν τρίωρη εκδήλωση με μεγάλο ενδιαφέρον.  

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Προέδρου και ιδρυτή της διαΝΕΟσις Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε πως όταν πλήττεται η δικαιοσύνη, πλήττεται μαζί της και η ποιότητα της δημοκρατίας. Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε πως η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης είναι ικανή να αποθαρρύνει τους πιο δημιουργικούς και καινοτόμους Έλληνες, καθώς "ροκανίζει" την εμπιστοσύνη τους στην κοινωνία και στους θεσμούς.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν σύντομες αλλά ουσιαστικές εισαγωγικές τοποθετήσεις από τους:

  • Μιχάλη Καλογήρου, Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Προέδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας
  • Βασίλειο Πέππα, Προέδρο του Αρείου Πάγου
  • Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, αφού ευχαρίστησε τη διαΝΕΟσις για τη δημοσίευση αυτής της έρευνας, προχώρησε σε μια ενδελεχή ανάλυση των θεμάτων που επισημαίνονται στο βιβλίο, καθώς και μια απαρίθμηση των μέτρων που έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών. 

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του ΣτΕ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ήταν και η συγγραφέας της εισαγωγής του βιβλίου της διαΝΕΟσις, εξήγησε ότι η αφορμή για τη συγγραφή της μελέτης ήταν η κοινή ανησυχία μεταξύ των συγγραφέων για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ο πολίτης χρειάζεται έγκαιρη παροχή δικαστικής προστασίας, ενώ το βάρος της ανεξαρτησίας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του κάθε δικαστή».

Ακολούθησε ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, ο οποίος τόνισε πως η σωστή γνώση του συστήματος είναι απαραίτητη για τη βελτίωσή του, γεγονός που καθιστά έρευνες όπως αυτή απαραίτητες, ενώ αμέσως μετά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας είναι πιθανό να επηρεάσει μελλοντικά τις δικαστικές διαδικασίες.

Περνώντας στο κυρίως μέρος της βραδιάς, ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ και Αναπλ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Μιχάλης Πικραμένος, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της έρευνας, παρουσίασε συνοπτικά στο κοινό τις προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα που περιλαμβάνονται στα έξι κεφάλαια της μελέτης. "Ο βασικός στόχος της μελέτης", σημείωσε ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, "δεν ήταν η εξαντλητική παρουσίαση όλων των προβλημάτων της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά η ανάλυση των θεμάτων που έχουν αναδείξει οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας".

Ακολούθησε μια ζωντανή συζήτηση με συντονίστρια την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, στην οποία συμμετείχαν οι:

  • Πέτρος Αλικάκος, Πρόεδρος Πρωτοδικών – Δ.Ν.
  • Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε.
  • Γιάννα Παναγοπούλου, Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος
  • Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Δικηγόρος, π. Υπουργός Δικαιοσύνης
  • Γεώργιος Γεραπετρίτης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών
  • Λάμπρος Τσόγκας, Αντεισαγγελέας Εφετών

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στα προβλήματα της πολυνομίας και της κακονομίας, στα προβλήματα που οι γραφειοκρατικές κρατικές δομές προκαλούν στην επιχειρηματικότητα, στην ελλιπή και αναποτελεσματική εκπαίδευση των δικαστικών υπαλλήλων, στην έλλειψη αξιοκρατίας στην πρόσληψη του προσωπικού των δικαστηρίων, και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πραγματική βελτίωση της δικαιοσύνης. 

Σημαντικό σημείο αποτέλεσε η κοινή παραδοχή ότι η ποιότητα της δικαιοσύνης είναι προϊόν συνεργασίας πολλών διαφορετικών ομάδων και δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στις πρωτοβουλίες δικαστών και δικηγόρων. Υπογραμμίστηκε, δε, ως αναγκαία η συνεργασία του πολιτικού συστήματος, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολιτών.

Και οι ομιλίες και η συζήτηση έχουν αναρτηθεί στο YouTube κανάλι της διαΝΕΟσις, αλλά μπορείτε να τις παρακολουθήσετε ολόκληρες στην παρακάτω playlist: