H Ελληνική Κοινωνία Μετά Tην Πανδημία

Ποιες ήταν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία; Μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17/6 στις 19:00.

Πώς θα μετασχηματιστεί η ελληνική κοινωνία μετά την κρίση των τελευταίων μηνών; Θα μείνουν μακροπρόθεσμα οι αλλαγές στις στάσεις, τις απόψεις και τις συμπεριφορές των Ελλήνων; Πώς θα αντιμετωπίσουμε μια δεύτερη μεγάλη οικονομική κρίση ή μια αντίστοιχη μελλοντική υγειονομική κρίση; Και πώς θα πρέπει να μοιάζει η επανεκκίνηση της κοινωνικής και της οικονομικής δραστηριότητας στη μετά-Covid-19 εποχή;

Η διαΝΕΟσις διοργάνωσε μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 19:00 στην οποία συμμετείχαν οι: Μαριέττα Γιαννάκου, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, πρώην Υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης, Ομοτ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργός και Νίκος Δεμερτζής, Πρόεδρος του ΕΚΚΕ και Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος. 

Ο Τάσος Γιαννίτσης επεσήμανε τις πολλαπλές και όχι μόνο οικονομικές κρίσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί η χώρα μας ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας και έκλεισε την τοποθέτησή του με μία αισιόδοξη σκέψη: "Όταν έχουμε τόσες συλλογικές απειλές, πολύς κόσμος καταλαβαίνει ότι η αλληλεγγύη δεν σημαίνει μόνο βοήθεια προς τον άλλον, αλλά βοήθεια και προς τον εαυτό". Η Μαριέττα Γιαννάκου συμφώνησε για τον ρόλο της συλλογικότητας στο κοινό μας μέλλον, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "πανδημία έφερε πολύ κόσμο μπροστά στο ερώτημα ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον", ενώ υπογράμμισε τη σημασία της περαιτέρω στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας. Ο Νίκος Δεμερτζής, από την πλευρά του προχώρησε στην εκτίμηση ότι δεν είναι πιθανό η πανδημία του κορωνοϊού να μεταφραστεί σε κοινωνικό τραύμα τέτοιου μεγέθους που θα μπορούσε να αλλάξει τις κοινωνικές δομές και ότι η ανθεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα πραγματοποιήσουν τον σχεδιασμό τους: "Αν το πολιτικό προσκήνιο ανταποκριθεί στο καθήκον του θα ενισχυθεί η κοινωνία, θα ενδυναμωθούν οι πολίτες, θα αναστραφεί η χρόνια αίσθηση δυσπιστίας και θα νιώσουν οι πολίτες ότι μετρά ο λόγος τους".

Μπορείτε να πρακαολουθήσετε ολόκληρο το έκτο diaNEOsis Live εδώ: