ΕΡΕΥΝΕΣ

Γιατί Δεν Λειτουργεί Το Φράγμα Της Μεσοχώρας

Φωτογραφία: Αλεξία Τσαγκάρη

Η ιστορία ενός φράγματος και ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου που είναι έτοιμα από το 2001, έχουν κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια και παραμένουν ανενεργά.

Μέσα στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, έξω από το χωριό Μεσοχώρα του Νομού Τρικάλων έχει κατασκευαστεί από το 2001 ένα φράγμα, το οποίο επικοινωνεί μέσω σήραγγας με ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα παρακάτω. Πρόκειται για μία τεράστια επένδυση που έχει κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές και που έχει τη δυνατότητα να ηλεκτροδοτήσει μία πόλη σαν το Περιστέρι. Κάθε χρόνο που περνά και το φράγμα δεν λειτουργεί, η ΔΕΗ υπολογίζει απώλειες ύψους 25-30 εκατομμυρίων ευρώ.

Γιατί το φράγμα μένει ανεκμετάλλευτο από το 2001; Ποιοι αντιδρούν στη λειτουργία του; Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν από τη μη λειτουργία του φράγματος; Τι χρειάζεται να γίνει για να λειτουργήσει άμεσα;

Οι δημοσιογράφοι της διαΝΕΟσις ταξίδεψαν στη Μεσοχώρα, μίλησαν με τα στελέχη της ΔΕΗ, με τους ανθρώπους και τις οργάνωσεις που αντιδρούν στη λειτουργία του φράγματος, όπως και με τους κατοίκους, και κατέληξαν σε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ.