Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρώπης, για την οικονομία, για τα αίτια της κρίσης, για τους πρόσφυγες και για διάφορα άλλα σημαντικά ζητήματα;

ΕΡΕΥΝΕΣ

Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες - 2017

Photography: mrbeezwax / Flickr

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η διαΝΕΟσις χαρτογραφεί τις αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές αντιλήψεις των Ελλήνων με μια μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης.

Ποιοι είναι οι Έλληνες σήμερα; Πώς σκέφτονται και κατά πόσο έχουν διαφοροποιηθεί οι αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές τους αντιλήψεις σε σχέση με πέρυσι; Τα αποτελέσματα της νέας μεγάλης πανελλαδικής δημοσκοπικής έρευνας της διαΝΕΟσις, η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης ΕΠΙ ΠΑΜΑΚ, περιλαμβάνουν απαντήσεις για τις αντιλήψεις των Ελλήνων σε μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα, όπως:

  • Είναι θετική ή αρνητική η αποτίμηση από τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε.;
  • Κατά πόσο επιθυμούν την παραμονή στο ευρώ;
  • Ποιοι ευθύνονται κυρίως για την ελληνική κρίση;
  • Τι είδους κράτος έχει ανάγκη η χώρα;
  • Πώς αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά;
  • Ποια είναι η άποψή τους για τους μετανάστες και τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών;

Πολλά άλλα θέματα θίγονται στα συνολικά 73 ερωτήματα και τις περίπου 200 μεταβλητές της έρευνας.Το εύρος των συμπερασμάτων που μπορούν να εξαχθούν από αυτό το πλήθος στοιχείων είναι εξαιρετικά μεγάλο. Η διαΝΕΟσις θα δημοσιεύει σε αυτή η σελίδα μια σειρά από αναλύσεις και άρθρα που περιγράφουν κάποια από αυτά, αλλά ερευνητές, φοιτητές, δημοσιογράφοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν εδώ να βρουν όλα τα αποτελέσματα στις εξής μορφές:


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (pdf)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (.XLS)

raw SPSS data & codebook (.zip)

Μπορείτε επίσης να δείτε όλα γραφήματα της έρευνας συγκεντρωμένα σε μία σελίδα.

Τα ποσοτικά ευρήματα της έρευνας αναλύονται μέσα από μια κεντρική έκθεση συμπερασμάτων, την οποία συνέταξε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Έρευνας και Καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Νίκος Μαραντζίδης.

Μπορείτε να διαβάσετε τη βασική έκθεση συμπερασμάτων, εδώ:
ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗ

Επίσης, ο Αναπλ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδης Χατζής στην ανάλυσή τού αναδεικνύει τα διδάγματα της κρίσης στην ελληνική κοινωνία. Μπορείτε να βρείτε την ανάλυση, εδώ:

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΧΑΤΖΗ