foto_ekdilwsi_blogpost

Όλες Οι Ομιλίες Από Την Εναρκτήρια Εκδήλωση Της διαΝΕΟσις

Την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, ανακοινώθηκε επισήμως η λειτουργία της διαΝΕΟσις.

Οι περισσότεροι από 500 προσεκλημένοι που παρακολούθησαν την εκδήλωση άκουσαν μεταξύ άλλων λεπτομέρειες για την ίδρυση και τη λειτουργία του οργανισμού, χαιρετισμούς από σημαντικούς ανθρώπους, και μια παρουσίαση της πρώτης μεγάλης έρευνας που δημοσιεύει.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ιδρυτής και Πρόεδρος της διαΝΕΟσις, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Στην ομιλία του τόνισε τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην ίδρυση του οργανισμού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για τεκμηριωμένες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

«Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τις παθογόνες εστίες που κρατούν τη χώρα δέσμια μιας αλλοτριωτικής κρίσης», δήλωσε, «αναζητώντας λύσεις που δεν εκβιάζουν τα όρια της κοινωνικής ανοχής και αντοχής. Επιδιώκουμε, μέσω της γνώσης και της ανεξάρτητης αξιοποίησής της, να οδηγηθούμε σε καινοτόμες και ταυτόχρονα ρεαλιστικές προτάσεις για την αναδιάταξή του θεσμικού πλαισίου και της παραγωγικής βάσης της χώρας».

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ομιλία του εδώ:

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, Ακαδημαϊκός, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (2003-2013) και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις, χαιρέτησε την επίσημη έναρξη των εργασιών και τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ένος τέτοιου οργανισμού για την αναβάθμιση του δημόσιου διαλόγου.

Την στήριξή του στο νέο αυτό εγχείρημα εξέφρασε και ο Marc de Vos, Διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Itinera στις Βρυξέλλες.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης η διοικητική οργάνωση και το πρόγραμμα ερευνών για το έτος 2016 από το Γενικό Διευθυντή Διονύση Νικολάου, τον Διευθυντή Περιεχομένου, Θοδωρή Γεωργακόπουλο και τον Διευθυντή Ερευνών, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και η πρώτη μεγάλη έρευνα του οργανισμού με τίτλο «Τι πιστεύουν οι Έλληνες ;».

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ποσοτική έρευνα της διαΝΕΟσις και μας παρέχει πλούσια στοιχεία σχετικά με τις ιδέες, τις απόψεις και τις αξίες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία.

Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτή σχολίασαν ο Αναπλ. καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός σύμβουλος της έρευνας Γεράσιμος Μοσχονάς, ο επικ. καθηγητής του ΕΚΠΑ, Παναγής Παναγιωτόπουλος και ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Καιρίδης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας.

Μπορείτε να δείτε όλες τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν, εδώ.