ΕΡΕΥΝΕΣ

Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες - 2016

Photography: Flickr / Threepenny-photos

Ποιες είναι οι αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές πεποιθήσεις των Ελλήνων σήμερα, μετά από 5 χρόνια κρίσης; Η πρώτη μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις αναζητά τις απαντήσεις.

Αυτή, η πρώτη μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις, είναι μια μεγάλη πανελλήνια δημοσκόπηση, που έχει ως στόχο τη μελέτη των αξιακών πιστεύω των Ελλήνων πολιτών κάθε ηλικίας, μόρφωσης και κοινωνικής τάξης. Η έρευνα, που διεξήχθη σε δύο φάσεις το 2015, περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο 69 ερωτήσεων που αφορούν σε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Ρωτήσαμε τους Έλληνες πολίτες την άποψή τους για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο, για τις απόψεις τους για την οικονομία, το ρόλο του κράτους, για τη μετανάστευση, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, για τη στάση τους απέναντι στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα, για τη γνώμη τους σε θέματα παιδείας, πολιτισμού και επιχειρηματικότητας. Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ένας πλούτος στοιχείων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή χρήσιμων και γλαφυρών συμπερασμάτων. Μπορείτε να κατεβάσετε τα αρχεία PDF των αποτελεσμάτων (περιέχουν όλα τα διαγράμματα και τους πίνακες των απαντήσεων) εδώ:  

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ (PDF)ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ (PDF)ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ (PDF)ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ (PDF)ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ (PDF)ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ (XLS)ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ (.SAV)

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (PDF)ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (XLS)
ΠΟΣΟΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (.SAV)

Μπορείτε, εξάλλου, να δείτε όλα τα γραφήματα των απαντήσεων συγκεντρωμένα σε μία σελίδα.

Για να καταγράψουμε τα βασικά συμπεράσματα, ζητήσαμε από δύο καθηγητές να επεξεργαστούν τα αποτελέσματα και να συντάξουν ισάριθμες μελέτες. Η πρώτη εκπονήθηκε από τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Γεράσιμο Μοσχονά, ο οποίος είναι ο επιστημονικός σύμβουλος της διαΝΕΟσις γι' αυτή την έρευνα, και σχεδίασε μαζί μας το ερωτηματολόγιο -και στην έκθεσή του αναλύει τα βασικά σημεία της έρευνας και αναδυκνείει τα κεντρικά της συμπεράσματα. Η δεύτερη γράφτηκε από τον επίκουρο καθηγητή Κοινωνιολογίας Παναγή Παναγιωτόπουλο, ο οποίος μελέτησε τις απαντήσεις των νέων 18-24 ετών.

 ΑναλυσH γ. Μοσχονα (PDF) ΑναλυσΗ π. Παναγιωτοπουλου (PDF)

Τα παραπάνω, βεβαίως, θα συμπληρώνονται με ανάλυση και αρθρογραφία των -πολλών- επιμέρους συμπερασμάτων από τα στελέχη της διαΝΕΟσις και συνεργαζόμενους ερευνητές, η οποία θα προστίθεται σε αυτή τη σελίδα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Προς το παρόν, ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε τη μελέτη και την επεξεργασία της έρευνας είναι αυτή η σύνοψη των βασικών συμπερασμάτων της.

Επίσης, η διαΝΕΟσις εκπόνησε δύο έρευνες κοινής γνώμης οι οποίες αφορούν στην τρέχουσα αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Και οι δύο διεξήχθησαν από τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έλαβαν χώρα το Νοέμβριο του 2015 και τον Ιούνιο του 2016.

Μπορείτε να βρείτε τις έρευνες εδώ:

ΤΙ ΠΙΣΤΕYΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ (PDF)

DATA ΕΡΕΥΝΑΣ (.XLS)

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ (PDF)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ (.DOCX)

DATA ΕΡΕΥΝασ (.XLS)

DATA EΡΕΥΝασ (.SPSS)

 

Τον Μάρτιο του 2017, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε την νέα έρευνα "Τι Πιστεούν Οι Έλληνες", την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ:

Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες - 2017