Αρθρογραφια |

Αριθμοί: Η Ελλάδα Στο 84ο Ευρωβαρόμετρο

Μόλις εκδόθηκαν τα νέα αποτελέσματα της τακτικής πανευρωπαϊκής έρευνας. Το συμπέρασμα αναμενόμενο: Η Ελλάδα είναι η χώρα που εμπιστεύεται την Ένωση λιγότερο από όλες.

Το τακτικό Ευρωβαρόμετρο είναι μία έρευνα κοινής γνώμης που διεξάγεται δύο φορές το χρόνο για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος του είναι η καταγραφή των στάσεων των πολιτών όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε απέναντι στην Ε.Ε, τις πολιτικές της και την επίδραση που έχουν στην καθημερινότητά τους.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2016 δημοσιεύθηκε το 84ο τακτικό Ευρωβαρόμετρο, το οποίο διενεργήθηκε στο διάστημα 15-17 Νοεμβρίου σε δείγμα 1002 ατόμων για την χώρα μας. Πολλά από τα συμπεράσματά του είναι εντυπωσιακά, άλλα εκπλήσσουν αρνητικά, ενώ σε άλλα η χώρα καταγράφει για ακόμα μία φορά αρνητικές πρωτιές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση λιγότερο από όλους τους άλλους.

Βαθμός Εμπιστοσύνης Στην Ε.Ε ανά Κράτος-Μέλος
Βαθμός Εμπιστοσύνης Στην Ε.Ε ανά Κράτος-Μέλος

Η χώρα μας έχει επίσης τον δεύτερο χαμηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στην Ένωση (18%), μετά την Κύπρο (17%). Το ακόμα πιο σημαντικό εύρημα της έκθεσης του Ευρωβαρόμετρου είναι πως η ευρωσκεπτικιστική τάση έχει ενισχυθεί κατά 4 μονάδες από την αντίστοιχη έρευνα του Φθινοπώρου του 2014, ενώ το 81% που παρουσιάζει η Ελλάδα βρίσκεται 26 μονάδες υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όμως, τα στοιχεία που δείχνουν πως η Ελλάδα κρατάει τα πρωτεία του ευρωσκεπτικισμού, δεν τελειώνουν εδώ.

Απόψεις Για Το Μέλλον Της Ευρώπης
Απόψεις Για Το Μέλλον Της Ευρώπης

Στην ερώτηση «Αισθάνεστε αισιόδοξος/η ή απαισιόδοξος/η για το μέλλον της Ευρώπης;», περίπου δύο στους τρεις Έλληνες απαντά «Απαισιόδοξος» (63%) ενώ μόλις το 34% βλέπει το μέλλον της Ε.Ε με αισιοδοξία. To ποσοστό που σημειώνει η Ελλάδα στην ερώτηση αυτή, ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 22 μονάδες. Σημαντικό, τέλος, είναι πως 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως η Ε.Ε κινείται σε λάθος δρόμο, σημειώνοντας και πάλι αρνητική πρωτιά (69%). Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε αύξηση του ποσοστoύ αμφισβήτησης των επιλογών της Έ.Ε σε σχέση με το αντίστοιχο Ευρωβαρόμετρο του 2014 κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες.

Από ότι φαίνεται, η τάση εμπιστοσύνης των Ελλήνων απέναντι στην Ε.Ε είναι γενικά πτωτική, με ορισμένες αυξητικές τάσεις κατά την περίοδο 2012-2014, αλλά σίγουρα πολύ χαμηλότερη από το 2010, οπότε και η χώρα μπήκε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

GRAFIMA_EUROVAROMETRO

Την ίδια τάση ροπής προς τον ευρωσκεπτικισμό και την αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού ρεύματος για την Ελλάδα, παρατηρεί στην έκθεσή του για την δική μας έρευνα "Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες" και ο καθηγητής Γεράσιμος Μοσχονάς.

kateythinsi_ee

Όπως και στην έρευνα της διαΝΕΟσις "Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες", έτσι και το Ευρωβαρόμετρο καταγράφει μία συνολική τάση απαξίωσης των θεσμών από τους Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με την έρευνα,  οι Έλληνες εμφανίζουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης προς βασικούς θεσμούς, όπως τα πολιτικά κόµµατα η Βουλή των Ελλήνων, η ελληνική κυβέρνηση και οι περιφερειακές ή τοπικές δηµόσιες αρχές .

Πολιτικά Κόμματα Βουλή Κυβέρνηση  Περιφερειακές & Τοπικές Αρχές  ΜΜΕ
Βαθμός έλλειψης εμπιστοσύνης
προς τους θεσμούς
Ελλάδα Ε.Ε Ελλάδα Ε.Ε Ελλάδα Ε.Ε Ελλάδα Ε.Ε Ελλάδα Ε.Ε
92% 78% 83% 64% 82% 66% 82% 51% 80% 47%

Πολλά από τα συμπεράσματα του Ευρωβαρόμετρου συμπίπτουν μάλιστα και με τα αποτελέσματα της έρευνας της διαΝΕΟσις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό της χαμηλής εμπιστοσύνης προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με τις δύο έρευνες να συμφωνούν πως το ποσοστό αμφισβήτησης κυμαίνεται πάνω από το 80%. Η Ελλάδα, βεβαίως, έρχεται πρώτη στην αμφισβήτηση των βασικών θεσμών της πολιτείας ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την έρευνα, εξάλλου, η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία κατατάσσονται στις 2 χώρες με το χαμηλότερο επίπεδο ποιότητας ζωής στην Ε.Ε (82% και 89% αντίστοιχα), ενώ επτά στους δέκα Έλληνες είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας (70% έναντι 46% του ευρωπαϊκού μέσου όρου). Το εντυπωσιακό εύρημα εδώ είναι πως μόνο το 18% των Ελλήνων θεωρεί πως η χώρα παρέχει στους πολίτες ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, έναντι 61% που απάντησαν οι πολίτες στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

sigouria_gia_to_mellon

Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται η αβεβαιότητα για το μέλλον των ίδιων των ερωτηθέντων -κι εδώ η Ελλάδα καταγράφει ξανά πρωτιά. Οι Έλληνες φαίνεται πως εκφράζουν την χαμηλότερη σιγουριά για το μέλλον, με μόνο το 17% των ερωτηθέντων να απαντά «Ναι, νιώθω σιγουριά» στο ερώτημα. Aποτέλεσμα όλων αυτών: Οι Έλληνες δηλώνουν λιγότερο ικανοποιημένοι από την ζωή τους από όλους τους άλλους λαούς.

ikanopoihsh_ellinwn_apo_tin_zoi_toys

Όπως καταγράφηκε και στην έρευνα "Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες", οι Έλληνες φαίνεται πως δεν αισθάνονται Ευρωπαίοι έχοντας  χαμηλή αντίληψη της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας. Στο Ευρωβαρόμετρο ένας στους δύο πολίτες δηλώνει πως δεν αισθάνεται "πολίτης της ΕΕ". Εδώ η Βουλγαρία και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες που μας ξεπερνούν στην κατάταξη.

 

politis-tis_ee

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών που βλέπουν με καχυποψία την έννοια της μετανάστευσης από τρίτες χώρες, με το 75% των πολιτών να απαντά «με αρνητικό» στο ερώτημα «Με τι συναίσθημα αντιμετωπίζετε την μετανάστευση ανθρώπων από τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε;». Μάλιστα το ποσοστό αυτό κινείται πολύ παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 59%. Θυμίζουμε ότι το εύρημα προκύπτει από έρευνα που έγινε το Νοέμβριο του 2015 (την ίδια εποχή που έλαβε χώρα και το δεύτερο μέρος του "Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες"). Η διαΝΕΟσις διεξήγαγε μια νέα έρευνα αποκλειστικά για το προσφυγικό πρόβλημα τον Ιανουάριο του 2016, η οποία θα δημοσιευτεί την Κυριακή, 28/2. Αποτυπώνει μια σημαντική αλλαγή στη συγκεκριμένη στάση.

metanastefsi