Αρθρογραφια |

Το Πρώτο Επεισόδιο Του "Καθρέφτη" Σε Αποσπάσματα

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο πρώτο επεισόδιο του "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη", με θέμα την έρευνα "Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες".

Tην Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον Καθρέφτη» παρουσιάστηκαν μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας της διαΝΕΟσις «Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες». Ευρωπαϊκή Ένωση, Οικονομία, Προσφυγικό, Επενδύσεις και Δημόσιος Τομέας ήταν μερικές από τις ενότητες που σχολιάστηκαν από τους Στέλιο Ράμφο, Αρίστο Δοξιάδη και Γιάννη Πανούση, με τα αποτελέσματα να παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον.

1. Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην E.E

Mε βάση τα ευρήματα της έρευνας, θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς πως ενώ ο ευρωπαϊσμός παραμένει ισχυρός στις τάξεις τις ελληνικής κοινωνίας, έχει αρχίζει και εξασθενεί σταδιακά. Το τελευταίο συμπέρασμα προκύπτει αν παρατηρήσει κάποιος την διαφοροποίηση στην τάση εμπιστοσύνης προς την Ε.Ε μεταξύ των ερευνών Απριλίου και Νοεμβρίου που πραγματοποίησε η διαΝΕΟσις.

2) Το δίλημμα Ευρώ-Δραχμή

Κατά το διάστημα μεταξύ Απριλίου - Νοεμβρίου 2015, οι πολίτες που υποστήριζαν την παραμονή στο ευρώ μειώθηκαν κατά 8% ενώ εκείνοι που προτιμούν την επιστροφή στη δραχμή αυξήθηκαν κατά 9%. Οι πιο ένθερμες ομάδες της επιστροφής στη δραχμή - σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της ποσοτικής έρευνας του Νοεμβρίου- φαίνεται πως είναι οι νέοι 18-24, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι άνεργοι.

3) Ποια είναι τα αίτια της κρίσης σύμφωνα με τους Έλληνες

Θα μπορούσε να διαπιστώσει κανείς με μία πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων πως οι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει τις δικές τους ευθύνες για την κρίση που βιώνει η χώρα, καθώς το 69% θεωρεί πως η κρίση οφείλεται σε δικές μας αδυναμίες.

4) Απόψεις για επενδύσεις και αποκρατικοποίησεις

5) Υπερ της άρσης της μονιμότητας δημοσίων υπαλλήλων

Η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί πως η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων είναι ένα μέτρο που θα κινούνταν προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών προς τον πολίτη, κάτι που φαίνεται εμφανώς στα αποτελέσματα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτιμήσεις των ερωτηθέντων επί του συγκεκριμένου ερωτήματος με βάση την κομματική τους προτίμηση, ενώ έκπληξη προκαλούν οι απαντήσεις στην ερώτηση "πού θα προτιμούσατε να εργάζεστε".

6) Η άποψη των Ελλήνων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες θεωρούν πως είναι δικαιολογημένη η ρατσιστική βία. Στο συγκεκριμένο σημείο της εκπομπή, ο τ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης αναλύει το ζήτημα μέσα από την εμπειρία του στο υπουργικό πόστο, ενώ παραδέχεται την έλλειψη οργάνωσης της κυβέρνησης στα ζητήματα υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα.

7) Πως επηρέασε η κρίση το εισόδημα των Ελλήνων

Στην συγκεκριμένη ενότητα, ο Αρίστος Δοξιάδης και ο Γιάννης Πανούσης αναλύουν τις απαντήσεις των Ελλήνων σχετικά με την κατάσταση του εισοδήματός τους σήμερα καθώς και για τις απόψεις τους για θέματα που αφορούν την φορολογία. Ένας στους δύο ερωτηθέντες δηλώνει πως το εισόδημά του φτάνει μόνο για τα αναγκαία, ενώ υπάρχει συντηπτική παραδοχή της άποψης πως οι μισθωτοί σηκώνουν όλο το φορολογικό βάρος (88%).