Το πρώτο επεισόδιο της ενημερωτικής εκπομπής του ΣΚΑΙ "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη" είχε για θέμα τα αποτελέσματα της έρευνας "Τι Πιστεύουν οι Έλληνες;"

"Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες;" - Το Πρώτο Επεισόδιο Του "Καθρέφτη"

Το πρώτο επεισόδιο της ενημερωτικής εκπομπής του ΣΚΑΙ "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη" είχε για θέμα τα αποτελέσματα της έρευνας "Τι Πιστεύουν οι Έλληνες;"

Χθες το βράδυ, στο πρώτο επεισόδιο της ενημερωτικής εκπομπής του ΣΚΑΙ "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη", παρουσιάστηκε η μεγάλη ποσοτική έρευνα της διαΝΕΟσις "Τι πιστεύουν οι Έλληνες;". Τα αποτελέσματά της σχολίασαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος, ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης και ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το επεισόδιο εδώ:

Μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος, σχολιάζοντας το ότι, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, η Ε.Ε. και όχι η Ελλάδα έχει κερδίσει περισσότερα από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή, υποστήριξε ότι οι Έλληνες χαρακτηρίζονται από μια νοοτροπία και ψυχολογία και αυτο-δοξασμού, η οποία κατά τη γνώμη του πρέπει να λάβει ένα τέλος. Χαρακτηριστικά είπε: "Βρισκόμαστε σε μία νηπιακή κατάσταση, την ώρα που οι περιστάσεις και η ιστορία απαιτούν μία ενηλικίωση".

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε μια αποκλειστική συνέντευξη, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της έρευνας σύμφωνα με το οποίο το 73% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι ιερείς πρέπει να πληρώνονται από πόρους της Εκκλησίας και όχι του κράτους, υποστήριξε πως "η μισθοδοσία από πόρους του κράτους δεν είναι χάρισμα αλλά ανταπόδοση δικαίου". Επίσης, τάχθηκε κατά της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια -άποψη με την οποία συμφωνεί το 77% των ερωτηθέντων. Υπογράμμισε, δε, τις έντονες επιφυλάξεις της εκκλησίας για το ενδεχόμενο ίδρυσης τζαμιού στην Αθήνα. "Ρωτάω", είπε, "θα κάνουν προσευχή αυτοί οι άνθρωποι, ή σχολείο τζιχαντισμού;".

Πολύ ενδιαφέρον, δε, έχουν και οι απαντήσεις του για την προσφυγική κρίση.

karta_kata_yiothesias_ap_omofyla

Στο δεύτερο πάνελ της εκπομπής, δε, ο Αρίστος Δοξιάδης και ο Γιάννης Πανούσης σχολίασαν τα ευρήματα της έρευνας στα θέματα της οικονομίας, αλλά και το θέμα της προσφυγικής κρίσης. Μεταξύ πολλών άλλων, ενδιαφέρον είχε και η απάντηση του Γ. Πανούση για το αν η κυβέρνηση είχε σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ήταν ευθεία.

 

Το δεύτερο επεισόδιο του "Καθρέφτη" θα προβληθεί την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, στις 23:55 και θα ασχοληθεί με τη δεύτερη μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις, που έχει για θέμα το ΕΣΠΑ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.