Μετά από ένα σημαντικό διάστημα αδράνειας, η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας φαίνεται πως ξεκινά επίσημα τις συνεδριάσεις της.
Photography: John6536 / Flickr
Αρθρογραφια |

Η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας Ξεκινά Τις Εργασίες Tης

Ανακοινώθηκε η συγκρότηση του φορέα που θα σχεδιάσει το στρατηγικό σχέδιο για την κρουαζιέρα.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας και η Aναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αποφάσισαν και επίσημα την συγκρότηση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας. Η επιτροπή απαριθμεί 28 μέλη και απαρτίζεται από στελέχη της αγοράς, εκπροσώπους των θεσμικών φορέων που εμπλέκονται στον κλάδο της κρουαζιέρας, υπηρεσιακούς παράγοντες Υπουργείων, Καθηγητές ΑΕΙ, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους των λιμένων. Στόχος της είναι η χάραξη και εφαρμογή κοινού και ενιαίου στρατηγικού σχεδίου για την κρουαζιέρα.

Η σύσταση της επιτροπής κρουαζιέρας συζητείται ήδη από το Σεπτέμβριο του 2015. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2016, σε επικοινωνία που είχαμε με τον CEO της εταιρείας Navigator και υπεύθυνο κρουαζιέρας του ΣΕΤΕ Ανδρέα Στυλιανόπουλο, είχε αναφέρει πως ο ίδιος είχε ενημερωθεί πως θα συμμετέχει στην επιτροπή, χωρίς ωστόσο να έχει ενημερωθεί για το πότε θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση.

Στις 12 Ιουνίου του 2016 η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μία έρευνα στην οποία κατέγραφε και αξιολογούσε τη μεταρρύθμιση της άρσης του καμποτάζ. Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν πως, παρά την ψήφιση δύο νομοσχεδίων για το άνοιγμα της αγοράς κρουαζιέρας, τα νούμερα σε επίπεδο κίνησης homeporting και εσόδων είναι απογοητευτικά, ενώ υπάρχουν και σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές στα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Πέντε ημέρες αργότερα, η έρευνα αναφέρθηκε και σε ερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Η ανακοίνωση συγκρότησης της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής στις 14 Ιουλίου του 2016 είναι οπωσδήποτε μια εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση.