ΕΡΕΥΝΕΣ

Ο Θαλάσσιος Τουρισμός Στην Ελλάδα

Photography: Tambako The Jaguar/Flickr

Η Ελλάδα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Τι μπορεί να κάνει για να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικότερα το θαλάσσιο τουρισμό;

Η διαΝΕΟσις το 2016 ξεκίνησε μια σειρά από ερευνητικά projects για την χαρτογράφηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι διάφορες μορφές του θαλάσσιου τουρισμού στην ελληνική οικονομία. Το πιο πρόσφατο ήταν μια έρευνα για την αγορά των σκαφών αναψυχής και τους τουριστικούς λιμένες (Νοέμβριος 2021), ενώ είχαν προηγηθεί δύο έρευνες για την αγορά της κρουαζιέρας (Οκτώβριος 2017 & Ιούνιος 2016). 

Τον Νοέμβριο του 2021 δημοσιεύσαμε μια έρευνα για τους τουριστικούς λιμένες στην Ελλάδα. Η έρευνα αναλύει την υφιστάμενη κατάσταση της αγοράς σκαφών αναψυχής στη χώρα μας, το πόσες μαρίνες και άλλες τουριστικές λιμενικές εγκαταστάσεις έχουμε σε λειτουργία, το ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους, το πώς άλλες χώρες σχεδιάζουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για το θέμα αυτό, το πώς θα μπορούσαμε εμείς να τα πάμε καλύτερα και, βεβαίως, το τι έχουμε να κερδίσουμε αν, όντως, τα πάμε καλύτερα.

Μπορείτε να διαβάσετε μια σύνοψη της έρευνας εδώ, τα βασικά της σημεία συγκεντρωμένα σε ένα PDF εδώ, και ολόκληρο το κείμενό της εδώ (PDF)

διαμορφωση στρατηγικης αναπτυξησ τουριστικων λιμενων (PDF) 

Μπορείτε επίσης να ακούσετε ολόκληρη τη σύνοψη σε μορφή podcast, εδώ:

 

Προηγήθηκαν (προ πανδημίας) δυο έρευνες για την αγορά της κρουαζιέρας στη χώρα μας, μια διαχρονικά μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. Ξεκινώντας με μια δημοσιογραφική έρευνα τον Ιούνιο του 2016, αναλύσαμε τους λόγους για τους οποίους η άρση του καμποτάζ και η απελευθέρωση της αγοράς της κρουαζιέρας στην Ελλάδα δεν οδήγησαν σε αύξηση της κίνησης στα ελληνικά λιμάνια, ούτε και σε αύξηση των εσόδων. Η έρευνά μας έδειξε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στα ελληνικά λιμάνια: δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές ούτε και μπορούν να προσφέρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες για να εξυπηρετήσουν τις εταιρείες κρουαζιέρας.

Τον Οκτώβριο του 2017 επιστρέψαμε στο θέμα με μια νέα έρευνα, από εξειδικευμένους επιστήμονες αυτή τη φορά, αναλύοντας σε βάθος το πρόβλημα και προτείνοντας συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες λύσεις που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα ελληνικά λιμάνια να γίνουν ελκυστικότερα "home ports" για τις εταιρείες κρουαζιέρας της Μεσογείου. Μπορείτε να διαβάσετε μια σύνοψη της έρευνας πατώντας εδώ, και να κατεβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ:

Η αναπτυξιακη προοπτικη της κρουαζιερας στην ελλαδα (PDF)