Συνάντηση Εργασίας Για Το Δημογραφικό Πρόβλημα Της Ελλάδας

Συνάντηση Εργασίας Για Το Δημογραφικό Πρόβλημα Της Ελλάδας

Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας της διαΝΕΟσις και οι πληθυσμιακές προβολές μέχρι το 2050.

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα κλειστή συνάντηση εργασίας, στην οποία παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας της διαΝΕΟσις για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Ομιλητές ήταν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Επιστημονικός Υπεύθυνος της έρευνας, Βύρων Κοτζαμάνης και δύο από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, οι Κωνσταντίνος Ζαφείρης, Επικ. Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Παύλος Μπαλτάς, Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε παρουσίαση των οκτώ (8) σεναρίων πληθυσμιακών προβολών της χώρας μέχρι το 2050, στα οποία κατέληξε η έρευνα. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ:

Επιτελικη Συνοψη

Έκθεση Α'

Έκθεση Β'

Στις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές επεσήμαναν πως το δημογραφικό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που ταλανίζει επί σειρά ετών τη χώρα, ενώ τόνισαν την άμεση ανάγκη συνολικότερης και πιο οργανωμένης διαχείρισής του από την ελληνική πολιτεία, συγκριτικά με το παρελθόν.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν ενεργά εκπρόσωποι φορέων -άμεσα εμπλεκόμενων με το δημογραφικό (πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εκπρόσωποι ενώσεων τριτέκνων και πολυτέκνων, εκπρόσωποι φορέων όπως η Εθνική Στατιστική Αρχή και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή κ.ά.).