Έρευνες 2017 - Το Περιοδικό

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του ετήσιου περιοδικού της διαΝΕΟσις, στο οποίο παρουσιάζονται τα σημαντικότερα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας του οργανισμού για το έτος 2017.

Kατά τη διάρκεια της δεύτερης χρονιάς δραστηριότητας, η διαΝΕΟσις κατόρθωσε να εδραιωθεί στον δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας τεκμηριωμένα στοιχεία και προτάσεις για θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Σχεδιάσαμε και δημοσιεύσαμε 9 νέες έρευνες, 2 επικαιροποιημένες παλαιότερες έρευνες, 2 βιβλία, 69 άρθρα και 68 βίντεο σε συνεργασία με πάνω από 40 ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμα, διοργανώσαμε ή συνδιοργανώσαμε 12 εκδηλώσεις. Σε αυτές, πάνω από 90 ομιλητές απευθύνθηκαν σε 4.000 θεατές, ενώ μιλήσαμε για τα αποτελέσματα των ερευνών μας σε 34 εκδηλώσεις άλλων φορέων και σε 135 συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Ασχοληθήκαμε με θέματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, από το πολυσυζητημένο μνημόνιο μέχρι το φράγμα της Μεσοχώρας, ένα υδροηλεκτρικό φράγμα που μένει ανεκμετάλλευτο στα βουνά της Πίνδου, και από το θέμα της ακραίας φτώχειας, μέχρι το πρόβλημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Εμπλουτίσαμε τη δραστηριότητά μας με αρθρογραφία για τα ίδια θέματα αλλά και για άλλα παρεμφερή. Δημοσιεύσαμε ολόκληρη την έκθεση Πόρτερ, εβδομήντα χρόνια μετά τη σύνταξή της, μια γλαφυρή αποτύπωση διαχρονικών προβλημάτων της χώρας.

Στόχος είναι οι προτάσεις μας να ενισχύσουν τον δημόσιο διάλογο ή ακόμη και να εφαρμοστούν. Στη δεύτερη χρονιά λειτουργίας μας διαπιστώσαμε μεγάλο ενδιαφέρον.

Αναρτήσαμε μια σελίδα που περιέχει 13 δείκτες οικονομικών μεγεθών, που ανανεώνονται συνεχώς και αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της ελληνικής κρίσης.

Όλα αυτά τα συγκεντρώσαμε σε ένα τεύχος, το δεύτερο του ετήσιου περιοδικού μας "Έρευνες". Στο τεύχος που κυκλοφορεί σε βιβλιοπωλεία και στο e-shop μας, μπορείτε να διαβάσετε τις συνόψεις όλων των βασικών θεμάτων με τα οποία ασχοληθήκαμε το 2017 και μαζί τα σημαντικότερα άρθρα που δημοσιεύτηκαν μέσα στη χρονιά. Πρόκειται για ένα πλούσιο υλικό που αποτυπώνει συμπυκνωμένα όλη τη δουλειά που έκανε ο οργανισμός την περυσινή χρονιά. Αυτό το υλικό, βεβαίως, συμπληρώνεται από τα πλήρη κείμενα των ερευνών και τα αντίστοιχα δεδομένα, που είναι όλα διαθέσιμα στο website που κοιτάζετε αυτή τη στιγμή.

Τι γίνεται όμως μετά τη δημοσίευση όλου αυτού του υλικού; Υπάρχει διαθέσιμο στο ίντερνετ, αναδημοσιεύεται στα ΜΜΕ, μιλούν γι’ αυτό οι ερευνητές και τα στελέχη του οργανισμού, οργανώνονται εκδηλώσεις παρουσίασης. Αλλά τι άλλο;

Στόχος του οργανισμού είναι να δει τις προτάσεις που διατυπώνει να ενισχύουν τον δημόσιο διάλογο και, τελικά, να εφαρμόζονται. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, εξασφαλίζουμε επιπλέον ότι οι έρευνές μας φτάνουν στα χέρια των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, πολιτικών και κοινωνικών φορέων. Οι μελέτες παρουσιάζονται στους αρμόδιους υπουργούς, συζητιούνται σε κλειστά workshops και γίνονται τελικά πολύτιμα εργαλεία. Ειδικά στη δεύτερη χρονιά δράσης μας διαπιστώσαμε μεγάλο ενδιαφέρον στο πολιτικό προσωπικό για τις έρευνες μας, που εκφράζεται μέσα από κατ’ ιδίαν παρουσιάσεις, αλλά και από προγραμματικές εξαγγελίες, επερωτήσεις στο κοινοβούλιο και δημόσιες δηλώσεις. Σε ένα από τα θέματα υπήρξε και μια σημαντική εξέλιξη. Λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση της δημοσιογραφικής έρευνας για το φράγμα της Μεσοχώρας (σ. 92 του τεύχους), ο αρμόδιος υφυπουργός υπέγραψε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και το έργο φαίνεται να παίρνει το δρόμο της ολοκλήρωσης.

Το περιοδικό "Έρευνες 2017" κοστίζει 5 ευρώ και μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και στο e-shop της διαΝΕΟσις, εδώ:

Ε-SHOP