Εκδηλώσεις

Εκδήλωση "Πολιτισμός και Οικονομία"

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαΐου, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εκδήλωση με θέμα τη διασύνδεση του πολιτισμού με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα συνδιοργάνωσαν η διαΝΕΟσις και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 στις 17:00 στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου, ΟΠΑ, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών. 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου και ο Πρύτανης του ΟΠΑ Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης με τίτλο "Ο Πολιτισμός ως Μοχλός Ανάπτυξης", το οποίο συντόνισε η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση, συμμετείχαν οι:

  • Χρήστος Καρράς, Σύμβουλος Πολιτιστικής Στρατηγικής, υπεύθυνος έργου της έρευνας της διαΝΕΟσις για τον πολιτισμό στην Ελλάδα
  • Αναστασία Γκάτζιου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δράσεων και Εποπτείας, Υπουργείο Πολιτισμού

Στο δεύτερος μέρος της εκδήλωσης με τίτλο "Παραδείγματα ελληνικής καινοτόμου οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα του πολιτισμού και συζήτηση για τις διαφαινόμενες τάσεις", το οποίο συντόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής, Επικεφαλής της Έδρας UNESCO στις Ψηφιακές Μεθόδους για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, ΟΠΑ Πάνος Κωνσταντόπουλος, συμμετείχαν οι:

  • Ανδρέας Βασιλάκης, Phasmatic
  • Παντελής Καμμάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, μέλος της Έδρας  UNESCO, ΟΠΑ,
  • Κώστας Κωνσταντινίδης, Διευθυντής, Postscriptum
  • Νίκος Μηναδάκης, CEO, Advance Services
  • Γιάννης Νικολόπουλος, CEO, Clio Muse Tours
  • Γεώργιος Παπαϊωάννου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, μέλος της Έδρας UNESCO, ΟΠΑ

Τα θέματα και οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού, φοιτητών και φοιτητριών όλων των κύκλων σπουδών, το οποίο συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση θέτοντας ερωτήματα και προτάσεις για τον Πολιτισμό στην Ελλάδα και τη σχέση του με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, ο Πρύτανης του ΟΠΑ Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, ανέφερε μεταξύ άλλων: "Το θέμα της σχέσης του πολιτισμού με την οικονομία είναι κυρίαρχο στη συζήτηση για τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής στις σύγχρονες οικονομίες. Ιδιαίτερα σήμερα, στο πλαίσιο αναζήτησης και υιοθέτησης ενός νέου-βιώσιμου αναπτυξιακού υποδείγματος, ο ρόλος του πολιτισμού είναι κομβικός για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμβάλλει ουσιαστικά στην καλλιέργεια του σημαντικού αυτού διαλόγου στην Ελλάδα, μέσω της Έδρας UNESCO Ψηφιακών Μεθόδων για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες".

O Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου, δήλωσε: "Ο πολιτισμός ως ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας μπορεί να γίνει εξαιρετικός φορέας εξωστρέφειας και μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και ευημερίας. Αυτό είναι το μήνυμα που είχαμε την χαρά και την τιμή να επικοινωνήσουμε στις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των οποίων υπήρξε πραγματικά εντυπωσιακό. Εγκαινιάσαμε έτσι την αρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας, όπως αυτή εκφράζεται από το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας και ευελπιστούμε ότι θα εξελιχθεί δυναμικά καλύπτοντας και άλλα οικονομικά και κοινωνικά θέματα που διερευνά η διαΝΕΟσις με στόχο τη συμβολή μας για ένα καλύτερο μέλλον των νέων μας. Ευχαριστούμε θερμά τις Πρυτανικές αρχές που μας έδωσαν την ευκαιρία συνεργασίας με ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά ιδρύματα της χώρας μας".

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης, εδώ