Εκδηλώσεις

2ο diaNEOsis Brussels Forum: Η Ευρωπαϊκή Ένωση Στον Κόσμο

Η διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, διοργάνωσε το 2ο diaNEOsis Brussels Forum.

Η διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, διοργάνωσε το 2o diaNEOsis Brussels Forum με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στον Κόσμο», τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 στις Βρυξέλλες.

Η κλειστή συνάντηση εργασίας στόχο είχε να φέρει κοντά Έλληνες –στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ– προκειμένου να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σε ζητήματα καθοριστικά για το μέλλον της Ευρώπης και, συνεπακόλουθα, και την πορεία της Ελλάδας.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί στη γεωπολιτική αφύπνιση της Ευρώπης, η ενεργειακή και οικονομική κρίση δημιουργούν ασφυκτικά δεδομένα, σε μια ΕΕ που διαβουλεύεται για το μέλλον της ενόσω εξωτερικές προτεραιότητες αλλά και εσωτερικοί συσχετισμοί επαναδιατάσσονται. Κεντρικός ενοποιητικός τίτλος της φετινής συνάντησης ήταν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στον Κόσμο».

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να τοποθετηθούν επί όλων των θεμάτων, ενώ το πρόγραμμα διαρθρώθηκε γύρω από δύο θεματικές ενότητες, με τους τίτλους "Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια της ΕΕ" και "Ευρώπη Ασφαλής και Ανταγωνιστική σε έναν Μεταβαλλόμενο Κόσμο". Στην έναρξη κάθε ενότητας υπήρξαν ολιγόλεπτες εισαγωγικές τοποθετήσεις που έθεσαν το πλαίσιο της συζήτησης και στη συνέχεια ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.

Στη διοργάνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον Κανόνα Chatham House, συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στην ΕΕ, διεθνών φορέων και οργανισμών όπως το NATO, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου κ.ά. 

Την επόμενη ημέρα, τα συμπεράσματα την συνάντησης εργασίας παρουσιάστηκαν στην ομάδα των ευρωβουλευτών της χώρας μας και σε συνεργάτες τους σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Μπορείτε να διαβάσετε τα κύρια συμπεράσματα της εκδήλωσης στη γραπτή έκθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ εδώ.