Εκδηλώσεις

Πώς Πετυχαίνουν Τα Έθνη: Μια Βιβλιοπαρουσίαση Στην Αθήνα

Η διαΝΕΟσις παρουσίασε τη νέα της έκδοση η οποία αποτελεί μια πρωτότυπη προσέγγιση στο θέμα της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών.

Η διαΝΕΟσις, συνεχίζοντας την εκδοτική δραστηριότητά της με το βιβλίο Πώς πετυχαίνουν τα έθνη; Δέκα κανόνες για έναν κόσμο σε κρίση του οικονομολόγου και δημοσιογράφου Ρουσίρ Σάρμα, διοργάνωσε μία εκδήλωση για την παρουσίασή του τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στον κήπο της Αίγλης Ζαππείου. 

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

  • Ηλίας Νικολαΐδης, μεταφραστής του βιβλίου και senior editor της διαΝΕΟσις
  • Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις 
  • Ηλίας Μαγκλίνης, δημοσιογράφος

Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στο e-shop της διαΝΕΟσις και σύντομα στα βιβλιοπωλεία. 

Το βιβλίο του Ρουσίρ Σάρμα (τίτλος του πρωτοτύπου: The Rise and Fall of Nations: Forces of Change in the Post-Crisis World) κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2016 και παρουσιάζει μια πρωτότυπη προσέγγιση στο θέμα της οικονομικής ανάπτυξης στην ταραγμένη μας εποχή.  
Πώς επηρεάζουν οι τίτλοι των εφημερίδων την πορεία μιας οικονομίας; Τι ρόλο παίζει η τιμή των κρεμμυδιών στην πρόοδο της κοινωνίας; Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια ο οικονομολόγος Ρουσίρ Σάρμα ταξιδεύει ανά τον κόσμο και συνομιλεί με μεγιστάνες, προέδρους και πολίτες, σε μικρά χωριά και σε πρωτεύουσες, σε φτωχές χώρες και στις μητροπόλεις του κεφαλαίου. Μέσα από αυτή την εμπειρία συγκέντρωσε μια σειρά από βασικά συμπεράσματα για το ποιες χώρες ακμάζουν και προοδεύουν και ποιες αποτυγχάνουν. Σε τι διαφέρουν; Τι κάνουν σωστά οι μεν, τι κάνουν λάθος οι δε.

Στο βιβλίο αυτό, ο Σάρμα συμπυκνώνει τους χιλιάδες παράγοντες που καθορίζουν την τύχη μιας χώρας σε 10 ξεκάθαρους κανόνες. Με την κατάλληλη ερμηνεία, οι τίτλοι των πολιτικών εφημερίδων, οι επιδόσεις της μαύρης αγοράς, η τιμή των κρεμμυδιών και οι λίστες των δισεκατομμυριούχων μπορεί να αποτελούν σημάδια ακμής, παρακμής ή αναταραχών σε μια χώρα.

Στη νέα εποχή μετά την κρίση, όταν η ανάπτυξη επιβραδύνεται και η πολιτική σταθερότητα διαταράσσεται, το πρωτοποριακό βιβλίο του Σάρμα αποτελεί διαφωτιστικό οδηγό για να καταλάβουμε πού θα συμβεί η επόμενη μεγάλη αλλαγή, και χρήσιμο εργαλείο για να αξιολογήσουμε ψύχραιμα και τη δική μας πολύπαθη χώρα.