Εκδηλώσεις

Οι Βασικές Αρχές Της Ψηφιοποίησης - Μία κλειστή εκδήλωση

Η διαΝΕΟσις διοργάνωσε μία κλειστή εκδήλωση με τον πρώην Πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες, πρόσωπο-κλειδί στον μετασχηματισμό της χώρας του σε πρότυπο ψηφιακό κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις 6 Νοεμβρίου 2019, η διαΝΕΟσις είχε την τιμή να φιλοξενήσει σε ένα κλειστό δείπνο τον πρώην Πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες (2006-2016). Το δείπνο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Prive" της Αίγλης Ζαππείου.

Κατά την ομιλία του, ο Εσθονός πολιτικός και δημοσιογράφος κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εσθονίας, μιας χώρας που θεωρείται πρωτοπόρος στο πεδίο αυτό. Μοιράστηκε επίσης καλές πρακτικές, ενώ αναφέρθηκε και στις πιθανές προκλήσεις που θα κληθεί να ατιμετωπίσει η χώρα μας κατά τη διαδικασία αυτή.  

Την εκδήλωση άνοιξε ο γενικός διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον πρώην Πρόεδρο της Εσθονίας υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας μας. Η διαΝΕΟσις άλλωστε είχε ήδη αναδείξει το θέμα αυτό δημοσιεύοντας μια εκετατέμένη έρευνα για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο πρώην Πρόεδρος της Εσθονίας παρουσιάσε αναλυτικά τα βήματα που χρειάστηκε να κάνει η Εσθονία μέχρι να βρεθεί στη σημερινή ηγετική της θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Η Εσθονία είναι στη δεύτερη θέση στον σχετικό δείκτη του DESI (PDF), μετά τη Φινλανδία, ενώ η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος. Όπως ανέφερε ο Τόμας Χέντρικ Ίλβες, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στα σχολεία, η εγκατάσταση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε κάθε απομακρυσμένο μέρος της χώρας και η ψηφιακή επικαιροποίηση του τραπεζικού συστήματος ήταν οι παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην περίπτωση της Εσθονίας.

Αφού τέθηκαν οι βάσεις, τα επόμενα βήματα -οι "βασικές αρχές της ψηφιοποίησης" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ίλβες- ήταν η δημιουργία ενός μοναδικού αριθμού ID, η εισαγωγή μίας ηλεκτρονικής ταυτότητας και η εξάπλωση της ψηφιακής υπογραφής.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, υψηλόβαθμα στελέχη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και εκπρόσωποι άλλων φορέων και οργανισμών.