Εκδηλώσεις

Ένα Workshop για τον Τουρισμό Τρίτης Ηλικίας και τον Τουρισμό Υγείας

Στην κλειστή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019 στην Αθήνα παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα ευρήματα της έρευνας της διαΝΕΟσις για τον τουρισμό τρίτης ηλικίας και τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα.

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα κλειστή συνάντηση εργασίας με θέμα τον τουρισμό τρίτης ηλικίας και τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα, όπου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα συμπεράσματα της σχετικής μελέτης της διαΝΕΟσις.

Τη συνάντηση άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο την ερευνητική ομάδα όσο και τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους στο workshop της διαΝΕΟσις και τόνισε πόσο σημαντικός είναι ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ακολούθησε εναρκτήριος χαιρετισμός από τον Υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα, ο οποίος παρουσίασε τον σχεδιασμό του υπουργείου για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας. Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας συνδέεται με την επένδυση στην ποιότητα, την πρόταξη των ποιοτικών στοιχείων στον τουρισμό, την αύξηση των εσόδων, τη δημιουργία ενός νέου και ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Πρόεδρο του ΕΛΙΤΟΥΡ και Πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας Γιώργο Πατούλη, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη η χώρα μας να διεκδικήσει ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς του τουρισμού τρίτης ηλικίας και του τουρισμού υγείας.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα ευρήματα και τα συμπεράσματα της μελέτης της διαΝΕΟσις από τους: 

  • Γιάννη Τούντα, Καθηγητή Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρική ΕΚΠΑ, επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις
  • Αγγελική Κατσάπη, Διευθύντρια Temos Hellas Ltd, Εκτελεστική Γραμματέας Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου Ποιότητας και Ασφάλειας στις Υπηρεσίες Υγείας, Avedis Donabedian, Διεθνή Επιθεωρήτρια Πιστοποιήσεων Υπηρεσιών Υγείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας 
  • Αρίστο Δοξιάδη, Οικονομολόγο, μέλος της ερευνητικής ομάδας και μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο υποομάδες: μία για τον Τουρισμό Τρίτης Ηλικίας, την οποία συντόνισε ο Κυριάκος Ρερρές, και μία για τον Τουρισμό Υγείας, με συντονίστρια τη Μαρία Γεώργα. Οι συμμετε΄χοντες ανά ομάδα αντάλλαξαν απόψεις και δούλεψαν συλλογικά για να προτείνουν δράσεις και πολιτικές για την ανάπτυξη καλύτερων υποδομών και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, αναδεικνύοντας τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει η ελληνική οικονομία από την ανάπτυξη του τουρισμού τρίτης ηλικίας και του τουρισμού υγείας.

Τη συνάντηση παρακολούθησε μεγάλος αριθμός υψηλόβαθμων στελεχών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα από τον χώρο της υγείας και του τουρισμού, εκπροσώπων φορέων και ακαδημαϊκών.