Η Ελλάδα στον Καθρέφτη ΕΣΠΑ
Αρθρογραφια |

Το Δεύτερο Επεισόδιο Του "Καθρέφτη" Σε Αποσπάσματα

Το δεύτερο επεισόδιο της εκπομπής "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη" αφορούσε στα ευρωπαϊκά χρήματα που έχουν έρθει στην Ελλάδα από τη δεκαετία του '80. Εδω μπορείτε να δείτε όλες τις επιμέρους θεματικές της εκπομπής.

Στο δεύτερο επεισόδιο του "Καθρέφτη" μιλήσαμε για τα ευρωπαϊκά χρήματα που έχουν έρθει στην Ελλάδα, διαχρονικά. Όπως δείχνει και η μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις, πρόκειται για πολλά χρήματα. Για τα βασικά μεγέθη του ΕΣΠΑ 2007-2013, μίλησε ο διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, ανέλυσε το πλάνο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίοδο 2014-2020.

Πως όμως διοχετεύθηκαν αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα; Ποιοί τα πήραν; Υπήρξαν στρεβλώσεις στην διαδικασία του μοιράσματος; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έδωσε ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος -μεταξύ άλλων- ανέφερε και μερικές  ιστορίες μη-ορθολογικής διαχείρισης και κατανομής των πόρων.

Όπως γνωρίζουμε, μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 προοριζόταν για την κατασκευή μεγάλων αυτοκινητοδρόμων σε όλη την Ελλάδα, όπως η Εγνατία και η Ιονία Οδός. Μερικά από αυτά έγιναν, ωστόσο φαίνεται πως μερικά παρέμειναν «στα χαρτιά». Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Η Καθημερινή", Γιώργος Λιάλιος σχολιάζει και αναλύει ποιά από αυτά τα μεγάλα έργα έχουν «παγώσει» και γιατί.

Για την κατανομή των πόρων, αλλά και για τις δυσλειτουργίες του συστήματος απορρόφησης και και διαχείρισής τους μίλησαν μία σειρά από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα του ΕΣΠΑ. Η πρώην Υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ο πρώην διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντώνης Τριφύλλης, ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομίδης Σπινέλλης, ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων - ΕΣΠΑ Σπύρος Ευσταθόπουλος αναλύουν τους λόγους που το ΕΣΠΑ -αλλά και τα ευρωπαϊκά χρήματα συνολικά- δεν είχαν τον αναμενόμενο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της χώρας.

Το 30% των χρημάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 δόθηκε στην αυτοδιοίκηση, δηλαδή στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Οι αιρετοί δύο μεγάλων αυτοδιοικητικών δομών της χώρας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης μιλησαν για την γραφειοκρατία που έχουν συναντήσει ως αιρετοί, για τις δυσκολίες με τις οποίες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι σε επίπεδο απορρόφησης των πόρων και, τέλος, διηγούνται από μία μικρή ιστορία γραφειοκρατικής "τρέλας". Eπίσης, ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις, αναλύει την πολύπλοκη δομή του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μίλησαν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, άνθρωποι δηλαδή που, ως δικαιούχοι, απέσπασαν ευρωπαϊκά κονδύλια για να αναπτύξουν την επιχείρηση τους.

 

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά με το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020; Τις απαντήσεις δίνει η εκτενής και αναλυτική τεχνική έκθεση που δημοσίευσε η διαΝΕΟσις και που μπορείτε να βρείτε εδώ:

ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΣΠΑ 2014-2020 (PDF)